Profesor Milan Šamánek: Celý život zachraňoval deti, teraz sa venuje účinkom vína na zdravie ľudí.

Milan Šamánek: Pitie vína výrazne znižuje riziko infarktu či cukrovky

Sú to také dôležité zistenia, že ich musí verejnosť vedieť. Nemôžem si ich predsa nechať len pre seba, - smeje sa legenda česko-slovenskej kardiológie profesor MILAN ŠAMÁNEK (81). Vďaka tomuto človeku prežilo mnoho detí, ktoré sa narodili s komplikovanými srdcovými poruchami. V posledných rokoch venuje svoju vedeckú pozornosť vínu a jeho benefitom pre zdravie. Napriek tomu, že ho niekoľkokrát zradilo vlastné srdce, vek by ste mu neuhádli. S mladíckym elánom vysvetľuje v rozhovore s MARTINOU UTEŠENOU, aké sú pozitívne účinky vína, dáva návod na to, ako piť inteligentne, a vysvetľuje, prečo je v našom regióne zdraviu prospešnejšie biele víno ako červené.

Tvrdíte, že pravidelné pitie malých dávok alkoholu znižuje riziko infarktu a ischemickej choroby srdca až o šesťdesiat percent. Ako ste na to prišli? Nevymyslel som to ja. Ja som, naopak, tvrdil, že je to hlúposť. Považoval som to za komerčný ťah, ktorý má zvýšiť predaj vína. Ale fakt, že ľudia v krajinách s tradíciou pitia vína majú nižšiu úmrtnosť na srdcovo-cievne choroby, viedol k mnohým výskumom, ktoré dokázali pozitívny vplyv alkoholu. Renomované inštitúty vo veľkých a dlhoročných štúdiách došli k rovnakým záverom. Pravidelné pitie malého množstva alkoholu znižuje riziko vzniku infarktu, mozgovej mŕtvice, ischemickej choroby srdca alebo cukrovky. To sú informácie, ktoré treba zverejniť, nie nechať si pre seba.

Na túto tému ste už napísali tri knihy. Teraz sa venujete vzťahu víno a staroba. Už dnes viem povedať, že u ľudí, ktorí majú šesťdesiat, sedemdesiat a viac rokov, alkohol pôsobí jednoznačne priaznivo na kognitívne funkcie, ako je napríklad pamäť, rozhodovanie, úsudok, slovná zásoba, rozprávanie. Seniorom, ktorí popíjajú v malých dávkach, sa zlepšujú fyzické schopnosti a tiež motorika. Alkohol je pre nich jednoznačne prospešný. Zlepšuje psychiku a odsúva nástup demencie do vyššieho veku.

Tento účinok má alkohol ako taký, alebo len víno? Samotný alkohol, nič iné. Žiadne oxidanty ani antioxidanty, nič iné. To neúčinkuje. Účinkuje iba alkohol.

Odporúčate teda, aby si dali seniori každý deň štamperlík? Určite áno. Alebo ešte lepšie, pohárik bieleho vína. Môj otec mal vedľa postele fľašu slivovice a vždy, keď ráno vstal, dal si štamperlík, ale inak sa správal abstinentsky. Aj to je cesta, malé množstvo tvrdého alkoholu.

Ktorý alkohol je najlepší? V poslednom čase sa hovorí, že je to víno. Ako prevencia infarktu je najlepšie. Ostatné druhy alkoholu boli menej účinné a podľa niektorých štúdií bolo pivo úplne bez účinku. Myslím si, že je to aj tým, že víno je príjemné a jeho striedme pitie človeka povzbudzuje, zatiaľ čo po pive rastie brucho a spôsobuje únavu.

Vy ste si robili aj vlastné výskumy pozitívneho účinkovania alkoholu. Ako dopadli? Potvrdili svetové štatistiky. Skúmali sme dve skupiny železničiarov. Jedna z nich vôbec nepila a druhá musela piť každý deň štyri decilitre bieleho vína. Štúdia trvala len mesiac a vôbec sme neočakávali, že by mohla po takom krátkom čase niečo odhaliť. Ale ukázalo sa, že skupine, ktorá pila biele víno, sa zvyšoval HDL cholesterol, ktorý je pre cievy priaznivý. Naopak, mierne im klesol zlý LDL cholesterol. Hladina fibrinogénu nebezpečného pre kardiovaskulárne príhody sa tiež znížila. Oproti skupine, ktorá nepila nič, sa im znížil index vývoja aterosklerózy. Presvedčilo nás to o tom,že biele víno z južnej Moravy je zdraviu prospešné. Ten istý výskum sme urobili o rok neskôr s červeným vínom, ale žiaden rozdiel medzi tými, ktorí ho pili a ktorí nie, sme nenašli. Z hľadiska prevencie kardiovaskulárnych chorôb sa ukázalo ako neúčinné.

Ako si vysvetľujete, že červené víno, ktoré propaguje celý svet, pretože pomáha tvorbe červených krviniek a obsahuje veľké množstvo antioxidantov, nedopadlo dobre? V južnejších krajinách by možno vyhralo červené víno. Ale to, ktoré je vyrobené v našom regióne, nie je práve perla. Na druhej strane, biele víno má úroveň najlepších na svete. Francúzsky paradox, ktorý hovorí, že sa má piť červené víno, to je hlúposť, to je prekonané. Na naše pomery by som odporučil z domácich vín piť biele, pravidelne a v primeranom množstve.

Čo je primerané množstvo alkoholu? Nie je to subjektívne? Mierne pitie je také, ktoré prebieha bez problémov a nepoškodzuje daného človeka. Britský lekár Anstie prišiel k názoru, že zdravý dospelý človek môže vypiť štyridsaťtri gramov alkoholu denne. Môžu to byť napríklad štyri decilitre vína alebo dva poldecáky. Ale pred dvomi rokmi bola publikovaná štúdia v renomovanom časopise, ktorú robili v Španielsku. Podľa nej, aj keď Španieli vypili liter vína denne, stále im klesalo riziko infarktu. Ja to beriem, ale na druhej strane ľudia v Španielsku žijú trochu v iných pomeroch ako u nás. Majú viac relaxu a iné zloženie tukov v strave. V našich podmienkach a vo vystresovanom životnom štýle bolo toto množstvo alkoholu skôr kontraproduktívne. Odporúčal by som mužom štyri decilitre vína denne a ženám asi polovicu z toho.

Prečo ten pohlavný rozdiel? Žiaľ, ženy majú oproti mužom asi len tretinu alkoholdehydrogenázy. Enzýmu, ktorý odbúrava alkohol. Chudinky, majú nevýhodu.

Upozorňujete na to, že treba piť pravidelne. Prečo? Keď pijete jednorazovo, nikdy nevypijete málo alkoholu. Pozrite sa na príklady z Ameriky. Celý týždeň pracujú ako blázni a cez víkend sa ožerú. Veľká časť slávnych ľudí v Amerike umrela po oslave narodenín. Nemá to nič spoločné s prevenciou chorôb. Ja hovorím o inteligentnom, miernom pití. Prídete večer domov, otvoríte si fľašu vína, keď ste na to dvaja so ženou, vy vypijete štyri deci, ona dva decilitre, jeden vám zostane, ale kvôli nemu predsa nebudete zatvárať fľašu a dávať ju do chladničky. No tak si ho rozlejete na polovicu a je po terapii. Dôležité je, aby ste to robili podľa možnosti každý deň alebo aspoň päť dní v týždni. Chápem, že človek nemá vždy chuť na víno. Na jeho pitie potrebujete dobrú náladu a atmosféru. S vínom vám musí byť príjemne.

S teóriou pravidelného pitia ste prišli vy? Moju domnienku potvrdili práce z Austrálie a USA. Podľa zistenia Austrálčanov je najlepšou prevenciou srdcového infarktu pitie päť až šesť dní v týždni. Podľa Američanov najlepšie zdravotné výsledky dosiahli tí, ktorí pili každý deň.

S týmto by ste asi neobstáli u psychiatrov, ktorí sa venujú alkoholikom. Pri dlhodobom pití potrebujete predsa čoraz vyššiu dávku, aby sa dostavil opojný účinok. Je to obrovská obava pre nás všetkých, ktorí tvrdíme, že treba piť malé množstvo vína pravidelne. Hovoríme si - čo ak malé množstvo začne byť veľmi malé? Je jednoznačne dokázané, že keď pijete priveľké množstvo alkoholu, je to pre cievy rovnako zlé, až horšie, ako keď nepijete vôbec. Abstinenti sú na tom zle. S každým dúškom vína sa potom riziko úmrtnosti na srdce a cievy znižuje až o šesťdesiat alebo sedemdesiat percent. Pri väčšom pití sa dostanete na úroveň, keď začína byť nebezpečné a pôsobiť nepriaznivo. Je to ako písmeno U. Tí, ktorí pijú priveľa, dosiahnu úroveň abstinentov a ak to s pitím ešte viac preženú, poškodia si zdravie. Závislosť úmrtnosti a pitia v tvare písmena U opísal americký biológ Raimond Pearl už pred viac ako deväťdesiatimi rokmi.

Nemôže teória pravidelného pitia viesť skôr k závislosti? Obava o vznik závislosti pri pravidelnom pití vždy existuje. Ale myslím si, že alkoholizmus je podmienený najmä geneticky. Čítal som o príbehu dvojčiat, novorodencov z rodiny alkoholikov, ktoré vyrastali v odlišných rodinách. Závislosť od alkoholu sa v dospelosti prejavila u obidvoch, napriek inej výchove a prostrediu. Je to možno aj o psychickom nastaveníAk sa niekto rozhodne piť malé množstvo vína, pretože chce chrániť svoje zdravie pred infarktom a inými chorobami, alkoholikom sa nestane.

Aké sú škodlivé účinky alkoholu? Nezabíja mozgové bunky? Množstvo alkoholu, ktoré je človek schopný vypiť, nikdy nepoškodí mozgovú bunku. To je dokázané. Pitie môže poškodiť spoje medzi nervovými bunkami. Čo je však nebezpečnejšie, alkohol môže brániť pribúdaniu mozgových buniek a obmedziť rozvoj mozgu. Preto je veľmi nebezpečný u detí. Pitie počas tehotenstva, dojčenia je pre dieťa peklo. Alkohol by sme z tohto dôvodu teoreticky do tridsiatich rokov života vôbec nemali piť. Po tridsiatke už mozgové bunky nepribúdajú, už idú len do hája. Vtedy už mozgu alkohol neškodí.

Tvrdíte, že striedme pitie alkoholu je určené aj pre ľudí, ktorým by to iní lekári asi veľmi neodporúčali. Napríklad pacienti s vysokým krvným tlakom. Nemali by, naopak, utekať od pohárika? Určite nie. Štúdie dokázali, že aj na túto skupinu ľudí pôsobí pitie priaznivo. Jedna z nich sledovala štrnásťtisíc mužov so zvýšeným tlakom počas piatich rokov života. Tým, ktorí pili malé množstvo alkoholu každý deň, kleslo riziko úmrtia z kardiovaskulárnych dôvodov až o štyridsaťštyri percent.

Ani cukrovkári nie sú skupinou pacientov, ktorým lekári alkohol bežne odporúčajú. Paradoxne práve ľudia s diabetom mali v štúdiách výborné výsledky. Tí cukrovkári, ktorí pijú 14 alebo viac gramov alkoholu denne, čo je približne jeden a pol deci vína, majú riziko infarktu nižšie až o osemdesiat percent.

Je dovolené piť aj po srdcovom infarkte? Určite áno. Ešte nedávno boli pacienti po infarkte myokardu držaní dlho v pokoji na lôžku a k všeobecným zákazom patrilo skoncovanie s alkoholom a cigaretami. Dnes je viac než isté, že malé množstvo alkoholu im prospieva. Veľká štúdia, do ktorej sa zapojilo 90-tisíc amerických lekárov, ukázala, že riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca u pacientov, ktorí prekonali infarkt, pri pití alkoholu klesalo. Jeden drink denne znížil riziko ďalšieho infarktu až o dvadsať percent.

Vínu vôbec pripisujú množstvo pozitívnych účinkov. Napríklad ochranu pred onkologickými chorobami. Nemyslím si, že víno má túto moc. Pozitívne účinky sú jednoznačne preukázané pri kardiovaskulárnych chorobách a u starších ľudí pri neurologických poškodeniach. Štúdie, ktoré sa snažili dokázať pozitívny účinok vína na prevenciu onkologických chorôb, boli robené na malých vzorkách pacientov a nedôverujem im.

Červené víno vraj obsahuje flavonoidy. Tie majú potláčať vznik rakoviny. Pri víne nikto neurobil štúdiu, ktorá by dokázala, že flavonoidy zabránia onkologickému ochoreniu alebo oddialia jeho príchod. Táto informácia je podložená výskumami, ktoré nemajú hlavu a pätu. Žiaľ, víno nemá žiaden vplyv na prevenciu onkologických chorôb. Víno je vraj zdravé preto, lebo obsahuje resveratrol. Je to vraj obranný faktor, ktorý môže vo svoj prospech využívať aj človek. Je to totálny nezmysel. Ľudia sa naučili vyslovovať ťažké slovo resveratrol, tak ho teraz všade používajú. Ale je to úplná hlúposť, pretože na to, aby resveratrol teoreticky účinkoval na človeka, musel by vypiť denne štyristo až šesťsto litrov červeného vína!

Prečo potom resveratrol tak propagujú? Ľudia by si mali kupovať drahé kapsuly resveratrolu, aby boli zdraví. Resveratrol fantasticky účinkuje pri kvasinkách a bunkách, u rybičiek už menej a u ľudí jeho účinok nikto nedokázal. Je to tým, že ak ho použijete v akomkoľvek množstve, hneď, ako sa dostane do krvi, okamžite sa z nej vytratí. A tí vinári, ktorí objavili resveratrol, na ňom stavajú. Ja už každému hovorím: „Ak ešte raz vyslovíš slovo resveratrol, napíšem, že si vôl a že tomu vôbec nerozumieš.“

Ak to nie je resveratrol, čo je na víne také zdravé? Jediné, čo účinkuje, je samotný alkohol vo víne. Nič viac.

Ako ste na tom vy s pitím vína? Snažím sa ho piť každý deň. Ak na to máme chuť a dobrú náladu, s partnerkou si otvoríme sedmičku bieleho vína. Už si na to pri mne tak zvykla, že vypije aj viac, ako tie odporúčané dva decilitre, takže to mám smolu. Je to predpísané, je to príjemné a snažíme sa to neprekračovať.

Je o vás známe, že ste prekonali ťažký infarkt, po ktorom pred siedmimi rokmi nasledovala transplantácia srdca... Je to asi tým, že som začal s pitím vína hrozne neskoro... (smiech). Dlho som bol prakticky abstinent. Keď som pracoval ako lekár v Uherskom Hradišti, vinári nám nosili víno, ktoré som zásadne odmietal. Potom mi vstúpil do svedomia primár Váňa z nášho oddelenia a vysvetlil, že je dosť hlúpe odmietnuť víno od ľudí, ktorí to robia s takou láskou. Začal ma o víne učiť. Ale pravidelné pitie malých dávok alkoholu sa u mňa začalo asi pred desiatimi rokmi.

Ako sa vášmu novému srdcu a liekom, ktoré užívate, páči sedmička vína denne? Je to už sedem rokov, čo naň účinkuje alkohol, a zatiaľ sa nesťažovalo, tak dúfam že bude poslúchať aj ďalej.


VIDEO Plus 7 Dní