Nakazené brazílske mäso dovlieklo na Slovensko salmonelu a nikto už nezistí, koľko nechutností v tejto dovozovej kuracine či hovädzine ľudia pojedli bez toho, aby sa to prejavilo na ich zdraví.

Škandál s pokazeným brazílskym mäsom: Veľké bububu asi nestačilo

Iba pár dní vydržali slovenskí spotrebitelia vystrašení škandálom s pokazeným brazílskym mäsom uprednostňovať domácu produkciu.

Nakazené brazílske mäso dovlieklo na Slovensko salmonelu a nikto už nezistí, koľko nechutností v tejto dovozovej kuracine či hovädzine ľudia pojedli bez toho, aby sa to prejavilo na ich zdraví.

Aj keď potraviny sú extra citlivá oblasť, kde ide o zdravie spotrebiteľov, Slováci sa z tejto kauzy z marca tohto roku vôbec nepoučili. Bohužiaľ, aj tu sa ukázalo, že každý škandál trvá pár dní a potom sa naň zabudne.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) potvrdila, že slovenskí zákazníci si v obchodoch viac pýtali domáce výrobky len prvý týždeň po odhalení problémov s brazílskym mäsom. Akonáhle zmizli veľké titulky s touto témou, spotrebitelia sa vrátili do starých koľají. V Brazílii pritom padajú hlavy namočené do mäsovej kauzy. Hoci zďaleka nie všetky…

Päťdesiat „nakazených“ predajní

V marci 2017 sa prevalilo, že brazílski výrobcovia sa celé roky neštítili predávať pokazené mäso, jeho zápach sa snažili kamuflovať nadmerným solením, do výrobkov pridávali zemiaky, vodu a dokonca aj lepenku, našli sa v nich aj stopy salmonely.

Časť z tohto potravinového humusu sa dostala aj na Slovensko. Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy zachytili sedem prípadov nakazeného brazílskeho mäsa salmonelou. Išlo o mrazené kuracie pečene a prsia. Podozrivé mäsové produkty z juhoamerickej krajiny objavili vo viac ako päťdesiatich slovenských predajniach a minimálne dva druhy výrobkov pochádzali zo zatvorených brazílskych závodov, ktoré sa dopúšťali nekalých praktík.

Všetko po starom

Slovenskí chovatelia a výrobcovia sa v tom čase nádejali, že brazílske problémy zahrajú v ich prospech a slovenskí spotrebitelia začnú konečne uprednostňovať domáce mäso.

Realita ich však sklamala. „Očakávania, že takýto škandál obrovských rozmerov podstatne ovplyvní správanie sa slovenského spotrebiteľa, sa príliš nenaplnili,” reaguje hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. „Únia hydinárov Slovenska hovorí, že väčší záujem o hydinu a hydinové výrobky zo slovenskej produkcie bol u našich zákazníkov len v prvý týždeň či dva po vypuknutí tejto kauzy. Akonáhle sa spotrebiteľ presýtil informácií o brazílskom mäse a situácia sa upokojila, nákupné zvyky sa nanovo vrátili do starých koľají,” dodáva Holéciová.

Približuje, že ešte v marci sa Slováci naozaj viac pýtali na pôvod kureniec, hovädziny, či bravčoviny a to aj v reštauráciách. Rýchlo ich to však prestalo baviť a dnes už opäť mnohí zjedia, čo im kto predloží.

Dovoz pokračuje

Po vypuknutí škandálu obmedzilo, či úplne zakázalo dovoz brazílskeho mäsa až 45 krajín vrátane Slovenska. Ale už po týždni sa väčšina zákazov zrušila a obmedzenia sa týkali len mizivých piatich percent brazílskeho mäsového exportu.

Ani na Slovensku neplatí plošný zákaz dovozu mäsa z Brazílie. Zuzana Peiger Ačjaková z tlačového odboru ministerstva pôdohospodárstva potvrdila, že dočasnú stopku mali len produkty zo štyroch brazílskych podnikov zapojených do škandálu. Inak k nám brazílske mäso naďalej prúdi a to v značných objemoch. Ročne to predstavovalo až 240 ton hovädziny a 9000 ton kuracieho mäsa.

Ačjaková zdôrazňuje, že všetky tieto produkty sa podrobne kontrolujú na hraniciach EÚ a vlastné previerky naďalej vykonávajú aj slovenskí inšpektori. Všetko však zachytiť nedokážu.

„Apelujeme na spotrebiteľov, aby sledovali na potravinách krajinu pôvodu… práve u slovenských výrobkov totiž dokážeme garantovať z hľadiska potravinových kontrol celý reťazec - od poľa, maštale až po pult,” dodáva Ačjaková.

„Poprask“ v Brazílii

Mäsový brazílsky škandál mal obrovské rozmery a krytie z najvyšších vládnych miest. Policajti síce odhodlane obvinili viac ako sto ľudí, ale väčšina z nich boli len inšpektori, ktorí tvorili iba časť z celej korupčnej chobotnice.

Podľa agentúry Reuters sa pred súd napokon postaví len 63 ľudí a obžalovaní sú z „pasívnej korupcie”. Ide o používanie zakázaných zložiek, falšovanie dokumentov, finančné machinácie a podobne.

Podľa dostupných informácií sa žiadne masové stíňanie hláv na strane podvodníckych mäsovýrobcov nekonalo. Napríklad jedna z najväčších spoločností JBS Seara stratila po škandále až 15 percent hodnoty svojich akcií a utrpela škody vo výške stoviek miliónov dolárov, ale na lavicu obžalovaných sa z jej radov posadí len jediný nízko postavený manažér. Brazílsky denník Folha de S. Paulo tiež informoval, že JBS Seara sa nechystá nikoho prepustiť.

Minimálne straty

Brazílsky minister poľnohospodárstva Blairo Maggi potvrdil, že mäsový škandál bude krajinu v tomto roku stáť približne 1,5 miliardy dolárov na exportných stratách. Na prvý pohľad sa to vyzerá veľa, ale v skutočnosti sa to rovná hodnotám, ktoré Brazília dokáže utŕžiť za tri mesiace len na vývoze hovädziny.

Miestna priemyselná skupina Abrafrigo informovala, že brazílske snahy získať si späť naštrbenú dôveru trhov sa začínajú vyplácať a export mäsa by sa mal vrátiť na pôvodné hodnoty už do konca mája.

Zdá sa, že minimálne o priazeň slovenských spotrebiteľov sa v Brazílii báť nemusia.

  • em
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].