Aj bez diét: Daniela si dlhodobo udržuje atraktívnu modelkovskú postavu.

Daniela Peštová: Skončí pri sporáku?

Daniela Peštová tvrdí, že modeling už pre ňu nie je na prvom mieste, najnovšie sa pokúša o moderátorskú kariéru v reality šou o varení.

Daniela Peštová po prázdninách vymení svetové móla a blesky fotoaparátov za mikrofón a televíznu kameru. Na pár mesiacov sa stane tvárou a moderátorkou svetoznámej kuchárskej reality šou MasterChef. Nad ponukou vraj dlho neváhala, pretože, ako sa nám priznala, varenie je jej srdcovou záležitosťou. Počas cestovania po celom svete ochutnala najrôznejšie kulinárske špeciality, navyše dnes sa už nevyhýba žiadnym, ani kalorickým jedlám, takže má veľkú možnosť porovnávať. Možno viac ako vychytení kuchári, ktorí budú hodnotiť súťažiacich.

Do kuchyne

Telefonát s ponukou na moderovanie MasterChef zastihol Danielu v New Yorku, kam vycestovala za modelingovými povinnosťami. Najprv ju to zaskočilo, no po krátkom váhaní súhlasila. Jedno moderovanie jej už totiž šťastie prinieslo. V roku 2000 na akcii Modelka roka sa zoznámila s Pavlom Haberom, s ktorým dodnes žije v harmonickom zväzku. „Blízke okolie o mne vie, že som vášnivá milovníčka varenia a zdravého stravovania, takže kuchyňa je mojím obľúbeným miestom. Navyše, mnoho rokov starostlivo sledujem kulinárske trendy, takže byť súčasťou tejto svetoznámej šou je pre mňa veľkou výzvou a veľmi sa na to teším,“ vyjadrila nám svoje pocity.

Žiadna diva

Daniela napriek tomu, že má po štyridsiatke a patrí aj bez zásahov plastických chirurgov k suverénne najkrajším ženám sveta, nikdy zo seba nerobila rozmarnú divu. Upratovanie, varenie, či dokonca štopkanie ponožiek jej podľa vlastných slov nerobí žiaden problém. „Pre mnohých je to nepochopiteľné, ale ja som ešte vyrastala v časoch, keď sme sa tieto veci učili v škole. Varenie ma dokonca upokojuje, takže ráno, keď odveziem deti do školy, nakupujem a potom som v kuchyni. Varím dokonca každý deň. Keď sú doma malé deti, neviem si to inak ani predstaviť,“ poodhaľuje kúsok súkromia. Televízie Markíza a Nova, ktoré budú šou vysielať, si zjavne lepšiu tvár svojho projektu ani nemohli priať.

Milovníčka bio

Nie je vylúčené, že modelka dostane v súťaži tiež príležitosť pripraviť niektorú zo svojich špecialít. Celé Česko a Slovensko sa teda dozvedia, čo vo svojej obrovskej kuchyni s oknom do záhrady pripravuje deťom a partnerovi Pavlovi Haberovi. S najväčšou pravdepodobnosťou použije biopotraviny, ktoré preferuje. Obľúbila si ich počas sedemnástich rokov života v Amerike a jeduje ju, že v našich končinách sú nedostatkovým tovarom. „Nejde mi do hlavy, prečo to tak je. Všade vo svete bez problémov zoženiete biokurča, len u nás nie. To isté platí o zelenine a ovocí. Skôr je nahnité ako bio. Ale zas to s tým zdravým stravovaním nepreháňam. Nie je to tak, že keď nezoženiem niečo bio, tak sme hladní,“ vysvetľuje. Biopotraviny však neuprednostňuje len kvôli zdraviu. „Niektorá biozelenina a ovocie, a to nehovorím o mäse, sú neporovnateľne chutnejšie ako to, čo bio nie je,“ robí osvetu pre tých, čo nakupujú potraviny v bežných obchodných reťazcoch.

Žiadne knedle

Pri varení pre svoju rodinu musí často premýšľať, čo to bude, aby si pochutil každý. „Zavďačiť sa všetkým sa mi, samozrejme, nie vždy podarí. Niektoré jedlá varím len tak pre radosť či pre seba, aj keď nevoňajú všetkým členom domácnosti,“ prezrádza. Nech už je to čokoľvek, trvá vždy na čerstvých surovinách. „Jedlo nemusí byť nijako zložité ani sofistikované, ale čerstvosť sa nedá ničím nahradiť. A ešte mám rada, keď je hotové za päť minút. Keď sa dlho varí a varí a varí, vyvaria sa z neho všetky vitamíny,“ hovorí. Z toho dôvodu otvorene priznáva, že „česko-slovenská“ strava, na ktorej vyrastala, nie je jej obľúbená. „Oveľa radšej mám japonskú a thajskú kuchyňu,“ hovorí a možno, aby ju v Česku neukameňovali, dodáva, že občas sa na jej tanieri objaví aj „vepřo-knedlo-zelo“. „Ale bez knedle. Nie som knedľová.“

Žiadne diéty

Je zarážajúce, že Daniela má vo svojom veku rovnako luxusnú postavu, akou ohurovala celý život na svetových mólach, aj bez diét. „Keď som bola veľmi aktívna modelka, musela som sa v tomto smere viac kontrolovať a diétovať, dnes si už v jedle neodriekam nič. Diétu som vlastne nedržala odvtedy, čo mám deti. A keď zhreším, o to viac sa potrápim v telocvični. Vekom je, samozrejme, čoraz ťažšie udržať si štíhlu postavu,“ pripúšťa. Našťastie vraj nikdy nebola na sladké, aj keď sa občas stane, že zhltne naraz niekoľko dobrôt z piškótového cesta. „Inak, práve ste ma prichytili, pretože sme cez víkend grilovali hamburgery a minulý týždeň sme s Yanickom v New Yorku neodolali a kúpili si hotdog a na to zmrzlinu,“ priznáva ďalšie hriechy.

Experimentuje aj v reštauráciách

Elitná gazdinka preferuje domácu stravu, ale neodmieta ani reštaurácie. Navštevuje ich však väčšinou len počas pracovných ciest. „Mám rada najmä reštaurácie, ktoré majú otvorenú kuchyňu. To je úplne super. Baví ma sledovať ten ‚šrumec‘. Objednávam si v nich vždy niečo iné. Som otvorená všetkým experimentom. Rada spoznávam nové jedlá a kombinácie surovín. Na kuchároch hneď spoznáte, či majú fantáziu a či ich varenie baví,“ hovorí.

Aj bryndzáky

Dúfa, že taká bude aj česko-slovenská dvadsiatka finalistov pripravovanej reality šou MasterChef. Podľa televízie Markíza pôjde doslova o bitku amatérskych kuchárov, ktorí budú musieť prejsť v kuchyni veľkým množstvom náročných skúšok. Hodnotiť ich zručnosť budú traja odborníci z oblasti gastronómie. „Ku každému budú nemilosrdní. Určite budú padať aj odporúčania - Vy už nikdy nevarte!“ dozvedáme sa zo zákulisia súťaže. Diváci spolu s kuchármi nahliadnu do receptov všetkých kútov sveta a na jedálnom lístku vraj budú aj slovenské bryndzové halušky. Adepti na víťazstvo však budú musieť zvládnuť aj dezerty a rovnako ako na chuť sa bude prihliadať aj na vizuálnu stránku jedla. Výherca získa titul MasterChef, uznanie gastronomických expertov, vydanie vlastnej kuchárskej knihy a najmä peňažnú výhru päťdesiattisíc eur. V Austrálii a Izraeli bol MasterChef najsledovanejším programom všetkých čias, nechajme sa prekvapiť, aký podiel na mediálnom trhu dosiahne v našich končinách.

  • Plus 7 dní
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].