Reštaurácia Towers je jedna z najvyhľadávanejších medzi milovníkmi stejkov.

Slovenskí politici, ktorí podnikajú v gastronómii: Komu patrí táto reštaurácia?

Slovenskí politici majú okrem diskutovania v parlamente radi aj dobré jedlo či zmrzlinu, a tak majú viacerí z nich reštaurácie a kaviarne.

Niektorí politici stavili na slovenskú klasiku, iní na zážitkovú kuchyňu. Reštaurácia Towers je jedna z najvyhľadávanejších medzi milovníkmi stejkov.

Baví ho to

Pred siedmimi rokmi ju rozbiehal bývalý poslanec parlamentu a teraz poslanec Bratislavy Martin Chren (Skok). Na podnikanie v gastre ho presvedčil kolega, ktorý sa tiež venoval niečomu inému, no veľa cestoval po celom svete a túžil založiť si reštauráciu.

„Po vlastnej kaviarni či reštaurácii túži asi každý. Je to typ podnikania, ktorý človeka naplní. Som rád, keď sa môžem dobre najesť a u seba je to najlepšie,“ vraví so smiechom Chren. Ako tvrdí, jej úspech je najmä v americkom mäse, ktoré sa na Slovensku nedá kúpiť.

Prelomia prekliatie?

Chren vlastní spolu s kamarátmi aj ďalšiu reštauráciu v centre Bratislavy, Korzo pri Carltone. V priestoroch na rohu známeho hotela sa už vystriedalo mnoho projektov, vydržali väčšinou len krátko. Chren dúfa, že prekliatie tohto miesta prelomia.

Chren vlastní spolu s kamarátmi aj ďalšiu reštauráciu v centre Bratislavy, Korzo pri Carltone.
Chren vlastní spolu s kamarátmi aj ďalšiu reštauráciu v centre Bratislavy, Korzo pri Carltone.
TONY ŠTEFUNKO

Vydrží Chrenovo Korzo? Predchádzajúce projetky na tomto mieste zlyhali. Foto: Tony Štefunko

„Snažíme sa tu robiť aj kultúrne akcie, koncerty. Základom je však dobre variť,“ hovorí s tým, že majú skvelého šéfkuchára, ktorý rád experimentuje. Ako dodáva, z reštaurácie sa vyžiť dá, ale musí sa jej človek venovať.

Treba kontrolovať

Ako však upozorňuje, nie je to jednoduché. „Je to však jedno z najťažších podnikaní. Nedá sa to robiť tak, že niečo vlastním a nemusím sa o to starať. Ja mám šťastie na skvelých partnerov, ktorí odrobia gro práce. V gastre fungujú dva koncepty, buď sa majiteľ stále stará, je prítomný, odrobí si svoje, alebo franchize ako rôzne fastfoody, kde majú stostranové manuály a všetci sa tými procesmi riadia,“ vysvetľuje.

Na podnikanie v gastre presvedčil Martina Chrena kolega.
Na podnikanie v gastre presvedčil Martina Chrena kolega.
TONY ŠTEFUNKO

Z politika je podnikateľ v gastronómii. Foto: Tony Štefunko

„My sa snažíme presadiť tým, že máme veľmi kvalitné suroviny a veľmi chutné jedlá. Určite sa na tom nedá rýchlo zbohatnúť, ak to chcete robiť dobre,“ upozorňuje záujemcov o podnikanie v gastrobiznise.

Ktorí ďalší politici majú reštaurácie a krčmy sa dočítate v najnovšom vydaní týždenníka PLUS 7 DNÍ.

  • jb
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].