Disciplinovaný: Keď Matej Tóth vyradil cukor z jedálnička, začal získavať zlatá na najprestížnejších pretekoch.

Tóth na cukor ani nepomyslí: Napriek prísnemu stravovaniu šliape ako hodinky

Vytrvalci potrebujú sacharidy, vtĺkali Tóthovi do hlavy. On sa im vyhýba a je olympijský šampión.

Pagáčmi a štrúdľou vítali v Bratislave po návrate z olympiády v Riu nášho zlatého medailistu Mateja Tótha. Pretekár banskobystrickej Dukly sa len pousmial a hoci neobedoval, tácky s prehľadom ignoroval. „Vôbec nič to so mnou neurobilo,“ odpovedal s úsmevom na otázku, či sa mu predsa len nezbiehali sliny.

„Moje telo má dosť zásob, aby fungovalo bez pravidelného stravovania. Bez toho obeda bez problémov vydržím,“ vravel, pričom mu úsmev neschádzal z tváre. Maťo je špecifický aj v stravovaní. Už to budú dva roky, čo sa nedotkol žiadnych sladkostí ani pečiva. Aj vďaka svojej špeciálnej nízkosacharidovej diéte je majster sveta aj olympijský víťaz.

Žiadny všeliek

„Netvrdím, že je to všeliek, ale odkedy som zmenil spôsob stravovania, tak som ani raz nezažil energetickú krízu. Ani na tréningu, ani na pretekoch. Pritom výkon na 50-kilometrovej trati je dosť intenzívny,“ teší sa prvý slovenský olympijský šampión v atletike v ére samostatnosti. Kým jeho súperi pod brazílskym slnkom odpadávali, Slovák šliapal za zlatom ako hodinky.

Superštíhly: Slovenský šampión s nadváhou určite nebojuje.
Superštíhly: Slovenský šampión s nadváhou určite nebojuje.
profimedia.sk

Superštíhly: Slovenský šampión s nadváhou určite nebojuje.Foto: profimedia.sk

Tóth jedným dychom priznáva, že v detstve sa nepokladal za žiadny veľký talent. Vďaka detailne prepracovanému plánu prípravy a inak nastavenému metabolizmu zvládol už vlani v Pekingu získať titul majstra sveta. V Číne vyhral napriek tomu, že si musel odskočiť na toaletu. „Strávil som tam asi 25 sekúnd, no víťazstvo mi, našťastie, neuniklo,“ prezradil.

Napriek tomu pre 33-ročného rodáka z Nitry to bolo poučenie. Na záchod ho poslali nevhodné pekinské jogurty. „Márne som hľadal dobrý hustý jogurt. Všetko to boli len také riedke mlieka. Nemal som vtedy pripravenú inú alternatívu,“ prezradil v rozhovore po návrate zo svetového šampionátu. „Dnes si už aj na také veci dávam pozor,“ pokračoval.

Rodičia prešli na brezový cukor

V detstve nedal Maťo na sladkosti dopustiť. „Ľúbil ich až tak, že sa sladkého raz na Vianoce prejedol toľko, že sme mu museli dať spraviť glykemickú krivku,“ prezrádza Katarína Tóthová. „Vidíte, dnes už aj my nahradzujeme bežný cukor brezovým, ktorý obsahuje výrazne menej sacharidov,“ dodáva mama nášho hrdinu z Ria.

Rodičia: Mama Katarína a otec Viliam spomínajú, že syn si v detstve rád pomaškrtil na sladkostiach.
Rodičia: Mama Katarína a otec Viliam spomínajú, že syn si v detstve rád pomaškrtil na sladkostiach.
Michal Smrčok

Rodičia: Mama Katarína a otec Viliam spomínajú, že ich syn v detstve rád pomaškrtil na sladkostiach.Foto: Michal Smrčok

„Ešte pred tromi rokmi si dal čokoľvek, čo som napiekla. Dnes už nepečiem, nemá to kto jesť. Maximálne mafiny. Deťom prísun sladkého vynahradia starí rodičia,“ smeje sa Maťova manželka Lenka, sestra šéfa atletického zväzu Petra Korčoka, s ktorou má dve dcéry - Emmu a Ninu.

Tóthovi vraj na tanieri napriek navonok drastickým obmedzeniam nechýba nič. „Nastavil som to tak, že mi to absolútne vyhovuje. A prečo som sa na to dal? Lebo som prišiel do takého štádia trénovanosti, keď sme už s trénerom nevedeli, ako ďalej.“

Podpora rodiny: S manželkou Lenkou a dcérami Ninou a Emmou.
Podpora rodiny: S manželkou Lenkou a dcérami Ninou a Emmou.
Michal Smrčok

Podpora rodiny: S manželkou Lenkou a dcérami Ninou a Emmou.Foto: Michal Smrčok

Korčokove experimenty

Celý život do neho hučali, že vytrvalci potrebujú sacharidy. Že sú pre nich najpodstatnejšie cestoviny a množstvo cukrov, ktoré do tela dostanú. Aj švagor Peter Korčok, rovnako bývalý chodec, tak fungoval. „Ja som si robil takú sacharidovú kompenzačnú diétu. Týždeň pred súťažou som úplne prestal jesť cukry, aby si telo vyčerpalo zásoby. A po troch dňoch som ich zasa začal dopĺňať. Mal som pocit, že mi to v pretekoch pomáhalo, no vo svetle nových trendov stravovania by som to dnes už asi nerobil,“ tvrdí Korčok, účastník troch olympiád. Naposledy reprezentoval Slovensko v Pekingu 2008.

„Názory na Maťovu nízkosacharidovú diétu sa síce rôznia, no keď mu to sedí, cíti sa pri nej dobre a nijako ho neobmedzuje, nevidím dôvod, prečo by ju mal meniť. Pre neho to naozaj žiadna obeta či odriekanie nie sú. On to má v sebe. Tú pedantnosť. Nemusí sa prekonávať,“ vraví 42-ročný Korčok, ktorý bol v Riu vedúcim slovenskej výpravy.

Základom tuky a bielkoviny

Podľa Tóthovho trénera Mateja Spišiaka to žiadna diéta nie je. „Tak by som to nenazval. Je to len upravený systém stravovania, ktorý dovtedy nebol dobrý. Museli sme to upraviť. V minulosti si chalani na sústredeniach či pretekoch sami varili, lebo nemali peniaze, aby jedávali v hoteloch. Kvalita potom trpela. Maťo začal bádať sám, skúšať a ukázalo sa, že to má zmysel.“

Na vlastnej koži si to dvojica Tóth - Spišiak otestovala v júli 2014 pred majstrovstvami Európy vo švajčiarskom Zürichu. Prvý impulz prišiel od bežca, ktorý už tri mesiace fungoval na strave bez sacharidov.

Maťovi to nedalo a začal to postupne testovať na vlastnom tele. Najskôr len vynechával pečivo. „Predtým som mal stále pocit, že už dve hodiny po obede si musím niečo dať. Teraz som sa však začal cítiť ľahšie a vnímať to pozitívne.“

Vedie zeleninový šalát

Od októbra 2014 so zmenou začal naplno. Cestoviny si dával len dva razy do týždňa, v dňoch, keď ho čakali náročné tréningy. Na stôl pribudla kukuričná kaša, jogurty, banány, chia semienka. Glykogén, čiže zložený cukor, prijímal len v mikrodávkach - buď v zelenine, alebo v pohánkových vločkách. „Základom sa stali najmä tuky a bielkoviny. Hlavne zeleninový šalát, k nemu raz ryba, raz mäso, raz vajce a kopa orechov. Keď už som dostal chuť na sladké, dal som si sušené alebo normálne ovocie,“ prezradil v rozhovore so svojím výživovým poradcom Vladom Zlatošom.

Tortami už dnes Tótha pri rodinnom stole neponúkajú. „Deti si zvykli aj na tie jeho zelené vitamínové prášky. Volajú to magľajz,“ vraví partnerka Lenka. Rodáčka z Krupiny, s ktorou sa Maťo zoznámil práve cez svojho budúceho švagra Petra Korčoka. „Obaja sme v Nitre študovali. Dokopy sme sa dali až na plese Univerzity Konštantína Filozofa. Už je to trinásť rokov,“ dodáva Maťova životná opora. Aj vďaka nej sa môže, ako sám tvrdí, teraz vyhrievať na výslní svetovej chôdze.

Zohratá trojica: Peter Korčok, Matej Spišiak a Matej Tóth, zľava.
Zohratá trojica: Peter Korčok, Matej Spišiak a Matej Tóth, zľava.
TASR

Zohratá trojica: Peter Korčok, Matej Spišiak a Matej Tóth, zľava.Foto: TASR

Podľa Spišiaka má momentálne ideálny chodecký vek. Má vôbec po titule majstra sveta a olympijskom prvenstve dvojica Tóth - Spišiak ešte motiváciu? „Rozoberali sme to hneď po zlate z Ria. Už na druhý deň, čo ideme robiť ďalej, čo je pre nás priorita. Nemyslím si však, že Maťo je typ, ktorý teraz spyšnie alebo upadne do letargie. Má 33 rokov, ešte to tri-štyri rôčky môže ťahať na špičkovej úrovni. Ak bude zdravý. Teoreticky sa dá aj v štyridsiatke, ale nepredpokladám, že by to ťahal až do takého veku. Som však nesmierne rád, že som mal na OH až troch svojich zverencov, že sa stále zlepšujú a že ich to baví,“ spokojne konštatuje Spišiak. Presvedčený, že nielen zmena stravovacích návykov, ale aj psychologicko-taktické myslenie robia z Tótha šampióna.

S päťdesiatkou opatrne

A, samozrejme, hodiny driny a prípravy. „Bez systematického tréningu to nejde. Tí najlepší atléti chodia len jednu, maximálne dve päťdesiatky za celý rok. Hneď po jej absolvovaní si musíte dať pauzu. Ak chcete zájsť výnimočný výkon, musíte načerpať energetické zdroje,“ pripomína Korčok. Práve v tomto sa z Tótha stal skutočný šampión. „Načo tajiť. Zmena stravy je jedna z vecí, ktorá je základom jeho úspechu,“ dodáva Korčok.

Má to aj negatívne stránky. Nízkosacharidová diéta môže aj telu športovca teoreticky spôsobiť problémy. S ľadvinami, pečeňou a podobne. Na Maťovi navyše musí každý vidieť, aký je extrémne chudý. V online rozhovore pre naše vydavateľstvo niektorí z čitateľov Matejovi nadávali, že vyzerá ako vypitvaná hlísta. Vždy pokojný chodec sa však ani tentoraz nedal vytočiť. Verný svojim zásadám kráčal za cieľom, ktorý ho doviedol až na vrchol. Alternatívnym spôsobom, no možno o to cennejším.

Hoci sa aj vo svete pár chodcov a maratóncov údajne stravuje podobným spôsobom, žiadny všeobecne fungujúci recept na úspech to nie je. Len Tóthovi, ako sám tvrdí, vyslovene sadol.

Aj Djokovič diétuje

Aj svetová tenisová jednotka Srb Novak Djokovič zmenil spôsob stravovania. Na rozdiel od Tótha prešiel na bezlepkovú diétu. Vyhýba sa aj mlieku a mliečnym výrobkom, rovnako ako kofeínu a alkoholu. Konzumuje málo cukrov, no veľa avokáda a kešu orieškov.

Bez lepku: Diéta pomohla k úspechu aj srbskej tenisovej svetovej jednotke.
Bez lepku: Diéta pomohla k úspechu aj srbskej tenisovej svetovej jednotke.
profimedia.sk

Bez lepku: Diéta pomohla k úspechu aj srbskej tenisovej svetovej jednotke.Foto: profimedia.sk

Novak je zároveň veľkým milovníkom špeciálneho manukového medu z Nového Zélandu. Každý deň začína tým, že vypije pohár vody izbovej teploty. A hneď potom dve lyžice medu, ktorý má vraj antibakteriálne účinky. O svojej diéte napísal aj knihu. V slovenčine vyšla pod názvom Naservírujte si víťazstvo.