Pečené kuracie prsia so špargľou

Ako chutí letné kurča? Pripravte si ho

V lete sa nikomu nechce stáť pri sporáku, radšej pripravujeme jedlá, ktoré sú rýchlo hotové. Najlepšie je nakúpiť si na trhu sezónnu zeleninu a potom už len zapojiť fantáziu, pridať kúsky mäsa, cestoviny, rôzne koreniny či dresingy.

Šaláty nielen zasýtia, ale aj osviežia. K jedlám, ktoré sú rýchlo hotové, patrí aj kuracie mäso. Ak šťavnatý kúsok skombinujeme so zeleninou, máme obed, ktorý spĺňa predstavy o delenej strave.

Navyše je ľahko stráviteľný a dodá nám všetky živiny, ktoré potrebujeme. A na redukčnú diétu je ako stvorený. Ak predsa zatúžite niečím ho doplniť, hodí sa opečená hrianka, potretá napríklad bazalkovým pestom. Prinášame vám skvelé recepty.

Varí pre vás šéfkuchár Miroslav Heredoš

Kurací šalát s radicchiom a kalerábom

Foto: Lýdia Jušková

Na 4 porcie potrebujeme: 400 g kuracích pŕs, 50 ml oleja, soľ a korenie podľa chuti, 1 kaleráb, 300 g šalátu radicchio, 50 g hráškových výhonkov, 10 g kôpru, 1 citrón

Ako na to: Šalát radicchio umyjeme, natrháme a na hodinu namočíme do studenej vody, aby stratil horkosť. Zmiešame s kalerábom nakrájaným najemno, so soľou, s korením, s troškou olivového oleja a citróna.

Kuracie prsia osolíme a okoreníme, opečieme na panvici a dopečieme v rúre pri 180 stupňoch. Po upečení nakrájame. Šalát aranžujeme do misky, pridáme kuracie prsia, hráškové výhonky a čerstvý kôpor.

Kuracie stehná pečené s paradajkami a mangoldom

Foto: Lýdia Jušková

Na 4 porcie potrebujeme: 500 g kuracích stehien, 500 g paradajkovej passaty, soľ, korenie a cukor podľa chuti, 50 ml olivového oleja, 1 veľký mangold, 30 g čiernych kalamatských olív

Ako na to: Na panvici opečieme kuracie stehná, ktoré sme rozdelili na vrchné a spodné. Pridáme soľ a korenie, paradajkovú passatu, vodu a dusíme do mäkka. Po dovarení ochutíme cukrom, pridáme natrhaný mangold a na panvici premiešame. Pridáme čierne kalamatské olivy s kôstkou, ktoré sú najchutnejšie, a podávame. Najlepšie s kúskom chleba.

Pečené kuracie prsia so špargľou

Na 4 porcie potrebujeme: 600 g kuracích pŕs s kožou, soľ a korenie podľa chuti, 50 g olivového oleja, pol zväzku zelenej špargle, pol zväzku bielej špargle, 20 g domáceho bazalkového pesta, 50 g masla

Ako na to: Kuracie prsia osolíme, okoreníme a opečieme na oleji do zlatista. Dopečieme v rúre na 180 stupňoch. Necháme odležať pár minút. Bielu špargľu ošúpeme celú, zelenú do tretiny.

Na olivovom oleji ich sprudka orestujeme, pridáme maslo, soľ a korenie. Aranžujeme na tanier spoločne s kuracími prsami. Dochutíme bazalkovým pestom, ktoré si pripravíme rozmixovaním čerstvej bazalky, píniových orieškov, parmezánu a olivového oleja.

  • Plus 7 dní
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].