Celiakia vás naučí poriadne lúskať etiketu na potravinách. Viac informácií nájdete aj na www.celiakia.sk, kde sa dozviete, v ktorých reštauráciách varia bezlepkové jedlá, ktoré „éčka“ sú pre celiatikov škodlivé, tiež to, kde dostanete potraviny nielen bez lepku, ale aj bez laktózy.

„Bezlepkáčov“ pribúda: Na Slovensku je ich viac ako 18-tisíc a to je len vrchol ľadovca. Čo majú jesť?

Celiakia – choroba detí aj dospelých. Hlavným spúšťačom je lepok (glutén). Základnou liečbou – celoživotná bezlepková diéta.

Relax

Ľudí, ktorí vplyvom svojej choroby gúglia všemožné diéty, ktoré by im pomohli a obchádzajú špecializované obchody pribúda. „Posledné sčítavanie celiatikov na Slovensku, z januára 2016, hovorí o cca 18-tisícoch pacientov,“ hovorí dietologička Jarmila Kabátová. Pričom skutočný počet pacientov s týmto ochorením je podstatne vyšší, keďže mnohí o svojej diagnóze stále nevedia. Až dve tretiny tzv. celiakálneho ľadovca je podľa Kabátovej ponorených vo vode, čiže nediagnistikovaných pacientov je stále väčšina.

Práve narastajúci počet celiatikov bol dôvodom zorganizovania prvého ročníka medzinárodnej bezlepkovej udalosti roka na Slovensku. Gluten Free EXPO prebehne od piatka do soboty (28. - 29. apríla) na výstavisku v Trenčíne.

Bezlepková pizza aj čokoláda

Na bezlepkové jazýčky bude pripravených 64 vystavovateľov so svojimi výrobkami, ktoré si budú môcť návštevníci zakúpiť. Ich hladné žalúdky budúc chcieť nasýtiť bezlepkovým chlebom, cestovinami, cereáliami, ale aj špeciálnymi cukrovinkami vrátane čokolády, pudingu, pohánkových oblátok či tyčiniek sa kokosovou dužinou..

V ponuke budú vychytávky ako štartovacie kultúry na produkciu bulharského jogurtu a suchých mäsových salám, bezlepkové zmesi na cestá, napríklad na ovocné knedle či halušky so syrom a špenátom a pre milovníkov pizze – desať druhov hlboko zmrazenej bezlepkovej pizze alebo tradičná brazílska pochúťka vyrobená z kvalitných druhov syra a maniokovej múky. Chýbať nebude ani slovenská medovina, sirupy a prémiové čaje.

Bezlepkový bufet na kolesách

Ponúkne zemiakovo-tekvicové placky, divinový alebo kurací burger, tortily a domácu štrúdľu. Všetko vhodné pre celiatikov.

Návštevníci sa na prednáškach odborníkov dozvedia o nových trendoch v bezlepkových potravinách a v rámci programu sa bude premiérovo premietať dokument The Celiac Project o režisérovi Michaelovi Frolichsteinovi, ktorý bojoval s niekoľkými „záhadnými chorobami“, až mu nakoniec diagnostikovali celiakiu.

Relax
  • Katarína Oravská

    Ako editorka/redaktorka portálu Plus7dni.sk zodpovedá za tvorbu obsahu pre webovú stránku týždenníka. Vyhľadáva a spracúva vlastné témy, pracuje s foto a video podkladmi, ako aj  s analytickými dátami. Spravuje sociálny profil Plus 7 dní.