Vyskúšajte si doma pripraviť pečenú tekvičku a plnené viničné listy.

Bulharsko na tanieri: Pripravte si výborné špeciality aj doma

Cnie sa vám za dovolenkou v Bulharsku? Navarte si miestne špeciality.

Bulhari sú zeleninový národ. Papriky väčšinou nasucho grilujú a šúpu z kože, tak sú ľahšie stráviteľné. Ku všetkému robia jednoduché šaláty. Stačí uvarená alebo surová zelenina akéhokoľvek druhu, cibuľa, cesnak, vínny ocot a olivový olej.

Slané a sladké múčniky sú neodolateľné. „Na týchto jedlách som vyrástla, rodičia mojej mamy pochádzali z Bulharska. Takmer všetci, ktorým som jedlá bulharskej kuchyne pripravila, sa nevedia dojesť,“ prezrádza výborná kuchárka s bulharskými koreňmi Cvete Kučerková.

V sladkostiach často bývajú jablká, orechy, med. Mimochodom, miska s orechmi a miska s medom nikdy nechýbajú na stole. Je to vhodné na pohostenie nečakanej návštevy, ale aj ako bežná maškrta, ktorá je nielen chutná, ale aj zdravá.

Pečená tekvička

Pre 4-6 osôb potrebujeme: 1 stredne veľkú tekvicu, olej, soľ, 2-3 strúčiky cesnaku, kôpor, vínny ocot, 1 kyslú smotanu

Ako na to: Tekvicu nakrájame na 1-1,5-centimetrové krúžky, poukladáme na vymastený papier na pečenie, trochu posolíme a pečieme asi pri 180 stupňoch, kým zvrchu nezhnedne.

Vychladnuté krúžky tekvice poukladáme na tanier, potrieme pretlačeným cesnakom, posypeme kôprom, pokvapkáme vínnym octom a olivovým olejom. Podávame s kyslou smotanou a bielym chlebom.

Plnené viničné listy

Pre 4 osoby potrebujeme: 12 mladých viničných listov, trochu masla, 150 ml okrúhlej ryže, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, saturejku, soľ

Ako na to: Viničné listy povaríme v slanej vode, aby zmäkli. Na masle osmažíme ryžu, poprášime paprikou a koreniami. Podlievame vodou a dusíme do kašovitej konzistencie. Po vychladnutí naplníme ryžou viničné listy, zvinieme do roliek, uložíme do pekáčika, podlejeme vodou do polovice výšky roliek a zakryté pečieme pri 150 stupňoch asi polhodinu. Podávame s bielym chlebom.

Kebabčeta

Foto: Mária Candráková

Pre 4-6 osôb potrebujeme: 600 g mletého mäsa, menšiu cibuľu nakrájanú na drobno, soľ, mleté čierne korenie, saturejku, vodu

Ako na to: Mleté mäso dobre premiešame so všetkými surovinami a s vodou, aby vznikla kašovitá hmota, skôr redšia, ako hustejšia, a odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň tvarujeme malé mäsové „šišky“ a grilujeme alebo pečieme ich na ryhovanej panvičke. Ako prílohu môžeme podávať cibuľu nakrájanú na drobno, premiešanú s petržlenovou vňaťou a citrónom. Nemôže chýbať drobivý biely chlieb.

Jablkovo-orechový koláč

Foto: Mária Candráková

Potrebujeme: 400 g hladkej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 3 vajcia, 150 ml oleja, 150 ml vody, 200 g práškového cukru, 600 g strúhaných jabĺk, 120 g orechov, škoricu, med

Ako na to: Vajcia a cukor vymiešame do peny. Postupne pridáme olej a vodu. Múku poriadne premiešame s práškom do pečiva a pridáme do masy na cesto. Jablká nastrúhame na hrubšom strúhadle. Orechy môžeme posekať, ale nie príliš na drobno.

Polovicu cesta vylejeme na pekáč. Posypeme jablkami, orechmi, škoricou, pokvapkáme medom. Zalejeme druhou polovicou cesta. Pečieme asi 5 minút na 250 stupňoch, potom teplotu v rúre znížime na 180 stupňov a dopekáme. Koláč je hotový, ak doň vpichneme špajdľu a ostane suchá.

  • Plus 7 dní
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].