Čo rada varí manželka izraelského veľvyslanca? Šoulet! Pomôže ho uvariť aj vám

Podľa židovskej tradície nie je počas šabatu dovolené variť, ani prihrievať jedlo.

Aby mala rodina aj napriek tomu v deň šabatu na stole teplý a zdravý pokrm, museli židovské ženy vymyslieť jedlo, ktoré sa pripraví deň pred šabatom a pri správnom varení a uskladnení ho bude mať rodina v čase sobotného obeda na stole teplé a čerstvé.

Riešením bol šoulet - strukovinové jedlo kombinované s mäsom, ktoré sa vloží do rúry v piatok večer a pri nízkej teplote pečie až do nasledujúceho obeda. Spôsob pomalého a dlhého pečenia spravilo zo šouletu tradičnú židovskú delikatesu, ktorej vôňa zaplní v deň šabatu celú domácnosť a nabudí typickú šábesovú atmosféru.

Ako ho urobiť naozaj tradične, vám poradí Limor Vapni, manželka veľvyslanca Izraela Zvi Vapniho.

Čo potrebujete

6 kuracích stehien, 5 stredne veľkých zemiakov, 5 vajec, 5 sušených sliviek, ½ hrnčeka jačmenných krúpov, ½ hrnčeka červenej fazule, ½ hrnčeka cíceru, 1 veľká cibuľa, 3 hrnčeky vody, 2 strúčiky cesnaku, 1 bujón, koreniny - sladká paprika, koriander, čierne korenie, soľ

Postup

Celý povrch kuracích stehien potrieme zmesou sladkej papriky, koriandru, čierneho korenia a soli.

V samostatnom hrnci necháme zovrieť 3 hrnčeky vody, pridáme bujón a pretlačený cesnak.

Do veľkého liatinového hrnca začneme postupne ukladať všetky ingrediencie:

Na spodok hrnca vložíme ošúpané zemiaky v celku. Na zemiaky uložíme kuracie stehná, ktoré pokryjeme cícerom, fazuľou a sušenými slivkami. Následne vložíme celú, ošúpanú cibuľu a vajíčka (v škrupine, neuvarené). Na záver do hrnca vložíme prepláchnuté jačmenné krúpy zabalené v sieťke na varenie, aby sme krúpy udržali počas celej doby varenia pokope.

Na záver všetko zalejeme bujónovou vodou. Hrniec bez pokrievky vložíme do trúby predhriatej na 200 C. Počkáme, kým začne voda v hrnci bublať. Teplotu znížime na 100 C a pod pokrievkou varíme celú noc (8-16 hodín). Šoulet občas skontrolujeme a dolejeme vodu.

  • jb
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].

Vianočné tipy na darček