Takéto dobroty si môžete pripraviť doma aj vy.

Darčeky pre jazyk: Pripravte si domáci vaječný likér a banánovú tortu

Vianočné recepty sa v rodinách dedia, na tradícii neradi niečo meníme. Napriek tomu sa tieto dobroty oplatí vyskúšať.

Najkrajšie sviatky roka by sa mali niesť v duchu tradícií a tie sa dajú z hľadiska gastronómie zachovať aj s určitou dávkou experimentovania, - hovorí blogerka Evelyn.

Pôstnym jedlom nemusí byť nevyhnutne kapor. Rybu môžeme obaliť do siete z lístkového cesta. „Je to trochu prácne, ale efektné a vtipné. A skvelú kapustnicu skúste upiecť v rúre,“ radí skúsená kuchárka. Získate tak priestor na varnej doske. Chuť pečenej kapustnice je koncentrovanejšia, s mäsovými guľôčkami sa stane hviezdou večere.

Dekoratívna torta by nemala chýbať. „Bezlepková banánová torta nie je zbytočne presladená, zachováva si sviežu chuť,“ hovorí blogerka, ktorá na ňu vymyslela originálne ozdobenie. „Tradícia tak dostane novú elegantnú tvár a vaše chuťové bunky štedré darčeky,“ želá Evelyn všetkým krásne sviatky.

Domáci vaječný likér

Potrebujeme: hrniec, misu, fľašu Suroviny: 4 žĺtky, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 plechovku Salka, 250 ml plnotučného mlieka, 300-400 ml rumu

Ako na to: Nad parou vyšľaháme žĺtky s vanilkovým cukrom, je dôležité, aby žĺtky prešli tepelnou úpravou. Primiešame Salko a mlieko. Necháme vychladnúť a vmiešame rum. Plníme do fľaše.

Foto: Lýdia Jušková

Bezlepková banánová torta s guľôčkami Rafaelo

Potrebujeme: tortovú formu s priemerom 25 cm, bonbóny Rafaelo Na bezlepkové cesto: 3 vaječné žĺtky, 3 lyžice hnedého cukru, 1 lyžičku prášku do pečiva, 1 lyžicu kakaa, 4 lyžice naturálnych mandlí vymixovaných na jemno, 1 lyžicu repkového oleja, štipku soli, 3 vaječné bielky

Na banánový krém: 4 banány, 250 g syra mascarpone, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 3-4 lyžice práškového cukru, želatínový stužovač za studena

Suroviny na vanilkový krém: 250 ml šľahačkovej smotany, 250 g syra mascarpone, 2 lyžice práškového cukru, 2 lyžičky organickej vanilkovej esencie

Ako na to: Do misy vložíme vaječné žĺtky. Pridáme hnedý cukor a dôkladne vymiešame tak, aby sa cukor rozpustil. Pridáme prášok do pečiva, kakao, mandle, repkový olej, osolíme a dôkladne vymiešame. V druhej nádobe vyšľaháme sneh z bielkov. Sneh opatrne vmiešame do prvej hmoty tak, aby cesto bolo nadýchané.

Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Vlejeme cesto a pečieme asi 20 minút vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia. Vyberieme a vychladnutý korpus pozdĺžne prerežeme. Jednu polovicu vrátime na spodok formy. Nanesieme tenkú vrstvu banánového krému, po obvode pokladieme ošúpané dvatri banány, doplníme banánovým krémom a priklopíme druhou časťou korpusu.

Na banánový krém do hladka vymiešame metličkou rozpučené banány, mascarpone, citrónovú šťavu, práškový cukor a na záver vmiešame želatínový stužovač zmiešaný s vodou, množstvo zodpovedajúce hmotnosti krému, presne podľa návodu výrobcu. Tortu necháme vychladiť minimálne dve hodiny. Potom ju vyberieme z formy a ponatierame vanilkovým krémom.

Na vanilkový krém vyšľaháme šľahačku, metličkou primiešame mascarpone, práškový cukor a organickú vanilkovú esenciu. Ozdobne ho nastriekame. Navrch uložíme bonbóny.

Foto: Lýdia Jušková

Losos v sieti

Potrebujeme: 1 kg lososa, 300 g tresky, 130 g čerstvého špenátu, 1 balenie lístkového cesta, 1 jarnú cibuľu, hrsť nasekaného kôpru, pažítky a tymianu, kôru a šťavu z polovice citróna, 150 ml šľahačkovej smotany, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, olej a maslo

Ako na to: Lososa zbavíme kože a rozdelíme na dve polovice, osolíme a okoreníme. Pripravíme plnku. Na troche oleja opečieme jarnú cibuľu nasekanú na drobno, tresku a podlejeme smotanou. Necháme chvíľu redukovať a za stáleho miešania varíme asi tri minúty.

Odstavíme, pridáme tymian, pažítku, kôpor, citrónovú kôru a šťavu, osolíme, okoreníme, primiešame rozklepnuté vajce a spolu vymixujeme. Na troche oleja speníme cesnak nakrájaný na drobno a pridáme špenátové listy. Krátko opekáme a zbavíme ho tak prebytočnej vody. Špenát vmiešame do rybej zmesi.

Zmes uložíme na polovicu lososa a druhou polovicou lososa prekryjeme. Alobal potrieme maslom a plneného lososa doň pevne zavinieme. Položíme na plech a 30 minút pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkáme, rozdelíme na dve časti a na jednej radielkom povykrajujeme tvar sieťky.

Predpečeného a mierne vychladnutého lososa uložíme na plný plát lístkového cesta a prekryjeme sieťkou z druhej polovice cesta. Boky cesta popritláčame a prebytok cesta odrežeme.

Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a uložíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 15 minút v rúre pri teplote 200 stupňov. Môžeme podávať so sviatočným majonézovým šalátom.

Foto: Lýdia Jušková

  • Plus 7 dní
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].