Dobroty v jarných farbách, ktoré prekvapia a potešia šibačov

Sviatky trávime s ľuďmi, ktorých máme radi. Nachystajme im jarné menu, ktoré prekvapí chuťou a zároveň poteší oči.

„Šibačom nemusíte ponúknuť iba sladkosti, krásne zdobené cupcakes na slano im možno padnú lepšie,“ hovorí foodblogerka Evelyn. Ak ste si doteraz mysleli, že bez špargle sa obídete, pri polievke pochopíte, ako hlboko ste sa mýlili.

Nadýchaná torta s malinami a mascarpone je ľahká ako vánok. Po takomto jedle sa nikomu nebude driemať a veselo vyrazíte na jarnú prechádzku.

Mäsové prepeličie vajcia a zemiakový šalát

Potrebujeme: 300 g zmesi mletého bravčového a hovädzieho mäsa, 12 prepeličích vajec uvarených na tvrdo, 2 lyžice svetlého piva, 1 lyžicu nasekanej čerstvej pažítky, 1 lyžičku francúzskej horčice, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžičku grilovacieho korenia Na trojobal: múku, vajce, strúhanku, repkový olejNa šalát: 750 g zemiakov, 100 g baby špenátu, 1 bielu reďkovku, 1 zväzok červených reďkoviek, 1 avokádo, šťavu z pol citróna, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžičku francúzskej horčice, 3 lyžice slnečnicového oleja, 2 vajcia uvarené na tvrdo

Ako na to: V mise zmiešame mäso, pažítku, horčicu, pivo, korenie a soľ. Olúpané prepeličie vajcia pomúčime a obalíme mäsovou zmesou. Obaľujeme v trojobale z múky, rozšľahaného vajca a zo strúhanky. Vysmážame dozlatista na rozohriatom oleji.

Na šalát uvaríme zemiaky v šupke, ošúpeme a nakrájame na plátky. Ešte teplé zalejeme zálievkou z citrónovej šťavy, zo soli, z mletého čierneho korenia, horčice, oleja, premiešame a necháme postáť. Pred podávaním pridáme baby špenát, plátky reďkovky, nakrájané avokádo a pokrájané vajcia.

Farebné jarné hniezda

Potrebujeme: 240 g hladkej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 60 g strúhaného parmezánu, 1 lyžicu ľanových semiačok, 1 lyžicu mandľových lupienkov, soľ, mleté čierne korenie, štipku muškátového orieška, 2 vajcia, 125 g masla, 250 g bieleho jogurtu, 2-3 lyžice mlieka, 100 g čerstvého špenátu, 1 jarnú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice olivového oleja

Ako na to: V mise zmiešame sypké ingrediencie, múku, prášok do pečiva, parmezán, mandle a ľanové semiačka, soľ, korenie, muškátový oriešok. V druhej mise dôkladne vyšľaháme maslo, vajcia a jogurt. Obsah oboch mís zmiešame.

V panvici rozohrejeme olivový olej a opečieme jarnú cibuľu. Pridáme špenát a prelisovaný cesnak. Krátko opekáme, pomixujeme a vmiešame do cesta. Podľa potreby cesto riedime mliekom.

Do formy na mafiny vložíme papierové košíčky a naplníme ich cestom. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 35 minút. Po vychladnutí vytvarujeme krémom, napríklad bryndzovým, vajcovým, hráškovým, navrchu koláčika hniezdo. Hniezda ozdobíme varenými prepeličími vajcami, mrkvou, šunkou, žeruchou podľa fantázie.

Vanilkovo-malinový sen

Potrebujeme: formu na pečenie s priemerom 26 cm Na tri korpusy: 3 x 3 vaječné žĺtky, 3 x 3 lyžice jemného hnedého cukru, 3 x 1 lyžičku prášku do pečiva, 3 x 3 lyžice mandlí pomixovaných na jemno, 3 x 1 lyžicu repkového oleja, 3 x štipku soli, 3 x 3 vaječné bielky Na malinový krém: 250 g mrazených malín, 2 lyžice jemného hnedého cukru, 300 g syra mascarpone, 300 ml šľahačkovej smotany, 2 lyžice práškového cukru Na vanilkový krém: 2 žĺtky, 2 balíčky vanilkového cukru, 200 g syra mascarpone, 200 ml šľahačkovej smotany, 2 lyžice práškového cukru

Ako na to: Upečieme tri korpusy, preto suroviny na korpus uvádzame trikrát. Do misy vložíme vaječné žĺtky. Pridáme hnedý cukor a dôkladne vymiešame tak, aby sa cukor rozpustil. Pridáme prášok do pečiva, mandle, repkový olej, osolíme a dôkladne premiešame.

V druhej nádobe vyšľaháme sneh z bielkov. Sneh opatrne vmiešame do prvej hmoty tak, aby cesto bolo nadýchané. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Vlejeme cesto a pečieme asi 20 minút vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov. Vyberieme a vychladíme, postup opakujeme trikrát.

Na malinový krém vložíme do hrnca mrazené maliny, hnedý cukor a na slabom plameni za občasného miešania dusíme 10-15 minút. Prepasírujeme cez jemné sitko a necháme vychladiť. Pyré vložíme do misy, pridáme mascarpone, práškový cukor a dôkladne vyšľaháme metličkou.

V inej mise vyšľaháme šľahačku a opatrne ju vmiešame do krému. Na vanilkový krém šľaháme nad parou žĺtky a vanilkový cukor, kým sa nezdvojnásobí objem, 7-10 minút. Vmiešame do misy s mascarpone a cukrom. Na záver vmiešame vyšľahanú šľahačku.

Na spodný korpus nanesieme polovicu malinového krému, uložíme stredný korpus, nanesieme druhú polovicu malinového krému a položíme vrchný korpus. Vanilkový krém nanesieme navrch a po obvode torty. Zdobíme nasekanými pistáciami, mandľami v jogurte alebo v čokoláde a čerstvými malinami.

Fantastická špargľová polievka s vajcom

Potrebujeme: 1 balenie bielej špargle, 1 balenie zelenej špargle, 3 väčšie zemiaky, 2 strúčiky cesnaku, 250 ml smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžičku hnedého cukru, šťavu z pol citróna, 2,5 l vody, vajcia

Ako na to: Do hrnca dáme variť vodu, pridáme nakrájané zemiaky a cesnak nakrájaný na drobno. Varíme asi 15 minút. Polovicu polievkového základu pomixujeme. Pridáme očistenú a nakrájanú bielu špargľu. Varíme 5 minút.

Pridáme očistenú a nakrájanú zelenú špargľu a smotanu. Varíme 2 minúty. Osolíme, osladíme, okoreníme mletým čiernym korením a okyslíme citrónovou šťavou. Podávame so strateným vajcom.

Vianočné tipy na darček