Sladkosti, z ktorých nepriberiete, pre vás pripravili Emma Tekelyová a jej dcéra Ema.

Emma Tekelyová s dcérou vás naučia recepty na zdravé koláčiky

Emma Tekelyová a jej dcéra Ema pečú na Vianoce sladkosti, z ktorých sa nepriberá.

Človek, ktorý sa vyhýba sladkostiam, akoby ani nežil, hovoria autorky receptov na maškrty, ktoré si môžete dopriať bez výčitiek. Všetci si z času načas potrebujeme osladiť život, len treba vedieť ako. Stačí výmena ingrediencií a dezerty sú menej kalorické, no chutia rovnako dobre.

Vedeli ste napríklad, že kombinácia mrkvy s mandľami pripomína piškótové cesto? V klasickom recepte na linecké kolieska možno bielu múku vymeniť za celozrnnú a vynechať aj cukor na obaľovanie, a predsa je to maškrta.

Grahamový variant má navyše výraznejšiu chuť ako pôvodný. A úplne najlepšie sú dezerty bez múky, s tvarohom či čerstvými malinami. Emma Tekelyová, známa vyznávačka zdravého životného štýlu a štíhlej línie, vydala spolu s dcérou Emou už pred časom „cukrársku bibliu“ Sladkosti, od ktorých sa nepriberá.

Po mimoriadnom úspechu teraz vychádza jej pokračovanie. Niektoré z receptov, ktoré prinášame, nájdete v knihe, iné napiekli autorky exkluzívne pre PLUS 7 DNÍ. Koláče, torty a dezerty zvládne aj začiatočníčka, bonusom sú návody na rýchle maškrty pre zaneprázdnené ženy.

Grahamové kolieska s džemom

Potrebujeme: 400 g rastlinného tuku, 600 g grahamovej múky, 140 g práškového cukru, 2 žĺtky, džem na zlepovanie, najlepšie výraznej chuti

Ako na to: Na pomúčenej doske zmiešame všetky ingrediencie a vzniknutý bochník rozdelíme na č asti. Každú postupne rozvaľkáme na tenký plát s hrúbkou 3-4 mm a vykrajujeme kolieska alebo hviezdičky tak, aby sme mali párny počet, pretože polovica zostáva plná a z druhej vykrajujeme v strede ozdobné otvory.

Hviezdičky alebo kolieska uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov do ružova. Vychladnuté kolieska zlepujeme domácim marhuľovým, jahodovým či ríbezľovým džemom.

Foto: archív E.T.

Čokoládový závin bez múky

Potrebujeme: Na cesto: 6 vajec, 190 g prírodného hnedého cukru, 60 g kakaa, maslo na potretie plechu Na krém: 250 g nízkotučného tvarohu, 100 ml smotany na šľahanie, 2 polievkové lyžice medu, 150 g malín, kakao na posypanie

Ako na to: Obdĺžnikový plech 23 x 33 cm vyložíme papierom na pečenie a natrieme maslom. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov. Bielky vyšľaháme za postupného pridávania 120 g cukru na tuhý sneh.

Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny. Do žĺtkovej peny po častiach pridávame tuhý sneh a preosiate kakao a opatrne premiešavame. Cesto rozotrieme na pripravený plech a pečieme maximálne 7 minút. Ak špáradlo zostane suché, cesto je upečené. Upečený plát necháme na plechu vychladnúť.

Zatiaľ si urobíme tvarohový krém. Vyšľaháme šľahačku do tuha, primiešame ju k tvarohu a dochutíme medom. Pomocou druhého plechu plát obrátime a opatrne stiahneme papier. Korpus opäť obrátime, natrieme krémom, poukladáme maliny a stočený dáme do chladničky stuhnúť.

Foto: archív E.T.

Mandľové kolieska s vločkami

Asi na 55 koliesok potrebujeme: 175 g masla, pol vanilkového struku, štipku soli, 200 g hnedého trstinového cukru, 100 g ovsených vločiek, 100 g mandľových lupienkov, 1 lyžicu medu, 50 g hladkej špaldovej celozrnnej múky, štvrť lyžičky prášku do pečiva, 1 vajce

Ako na to: Maslo roztopíme vo väčšom hrnci, pridáme vyškrabanú vanilkovú dreň, na „vyvarenie“ aj zvyšok struku a premiešame. Keď sa maslo roztopí, do hrnca prisypeme cukor, vločky a soľ, premiešame a odstavíme. Potom primiešame mandľové lupienky, múku, prášok do pečiva, vajce a med.

Všetko spolu zľahka premiešame, môžeme použiť aj šľahač, ale iba na najnižšom stupni rýchlosti. Dvomi lyžičkami ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie menšie kôpky mandľovo- ovseného cesta. Kôpku vždy lyžičkou zľahka roztlačíme na placku a nepravidelné okraje vytvarujeme do kolieska.

Jednotlivé kôpky ukladáme vedľa seba vo vzdialenosti aspoň 3-4 cm, pretože kolieska sa v rúre zľahka roztečú. Pri pečení využijeme všetky plechy, najlepšie klasické veľké na šírku rúry. Pečieme pri teplote 160 stupňov do zlatista. Chrumkavé kolieska necháme vychladnúť a preložíme do kovových uzatvárateľných nádob.

Foto: archív E.T.

Biskupský chlebíček bez múky

Potrebujeme: 125 g masla, 100 g hnedého trstinového cukru, môžete nahradiť aj medom, 4 vajcia, 150 g mletých mandlí, 50 g strúhanej horkej čokolády, nastrúhanú kôru z dvoch chemicky neošetrených citrónov, 30 g hrozienok, 20 g sušených sliviek nakrájaných na menšie kúsky,

50 g orechov nalámaných na menšie kúsky (vlašské, lieskové, mandle), pol balíčka prášku do pečiva, 100 g horkej čokolády na polevu, orechy na ozdobenie, ovocný džem na potretie - pomarančový, prípadne marhuľový alebo ríbezľový

Ako na to: Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme do peny s cukrom a maslom, pridáme mleté mandle, kypriaci prášok a citrónovú kôru. Opatrne primiešame sneh a zľahka zapracujeme hrozienka, slivky, orechy a čokoládu. Cesto vylejeme do formy na biskupský chlebíček. Pečieme pri 180 stupňoch približne 45 minút.

Otestujeme drevenou špajľou. Biskupský chlebík necháme vychladnúť, vyklopíme ho na mriežku alebo dosku. Povrch potrieme džemom, polejeme čokoládou rozpustenou vo vodnom kúpeli a ozdobíme orechmi.

Foto: archív E.T.


  • Plus 7 dní
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].
VIDEO Plus 7 Dní