Krokodílí penis, ustrice a mandragora: Fakty a mýty o afrodiziakách

Niektoré potraviny vyvolávajú erotickú náladu a umocňujú túžbu. Najväčším afrodiziakom je však láska a rešpekt voči partnerovi.

Sekt s jahodami, štipka čili, muškátového orieška alebo anízu, zrnká z granátového jablka, ustrice s červeným vínom, broskyne a banány v čokoláde, koreň ženšena a mandragory, tekvicový koláč, krokodílí penis, rozomleté chvosty z jašteríc.

Podľa viac či menej dôveryhodných prieskumov ide o potraviny vyvolávajúce erotickú náladu, vzrušenie a sexuálnu túžbu. Dokonca vraj môžu znásobiť zážitok z milovania a intímnej blízkosti toho druhého. Otázka je, či potraviny opradené superlatívmi naozaj majú účinky afrodiziaka, alebo ide len o mýtus. Niečo, o čom sme si vsugerovali, že musí zabrať.

Mýtus či skutočnosť?

Afrodiziakum sa vo všeobecnosti definuje ako látka, ktorá pôsobí v mysli a vyvoláva sexuálne vzrušenie, erotickú náladu a túžby. Názov je odvodený od gréckej bohyne lásky, krásy a plodnosti Afrodity. Obľúbený „zázrak“ všetkých milencov údajne pôsobí na stimuláciu mysle a povzbudzuje naše zmysly - zrak, sluch, hmat, chuť i čuch.

Zatiaľ čo niektoré prieskumy pripisujú afrodiziakám čarovnú moc a povyšujú ich na všeliek proti sexuálnym problémom, iné sú opatrnejšie a nepreceňujú ich význam. V zásade pritom platí, že dôležitejšia ako potraviny je súhra, otvorenosť a vzájomný rešpekt zaľúbencov.

Z nedávneho prieskumu newyorského centra pre ľudskú sexualitu vyplynulo, že až polovica mužov po požití jedla so správne zvolenými afrodiziakálnymi ingredienciami pocítila nárast sexuálneho apetítu.

Rovnakú skúsenosť prezentovala zhruba tretina žien zapojených do ankety. Mnohí účastníci sondy však nezobrali do úvahy všetky okolnosti spojené s nárastom sexuálnej túžby. Aký je teda skutočný vplyv potravín označovaných za afrodiziaká?

Láska ide aj cez žalúdok

Anna Rybáriková, ktorá vedie v Košiciach psychologickú poradňu pre rodinu a manželstvo, by účinok potravín nepreceňovala. „Zo psychologického hľadiska ide skôr o celkovú atmosféru, dôraz na vychutnávanie zážitku, situácie, sledovanie partnera, spoluprácu pri príprave a spoločné ochutnávanie ešte nedokončeného jedla.“

Jedlo nám podľa psychologičky umožňuje presun od dôrazu na intelekt k základným zmyslom, ako je zrak, čuch, chuť, sluch a hmat.

„Vďaka nim vnímame pestrofarebnosť jedla, estetiku stolovania, vôňu ingrediencií, príjemnú hudbu alebo len štrnganie príbormi a partnerov hlas. Výsledkom je zážitok rôznych chutí. Keď k tomu pridáme romantický dotyk počas varenia až po poďakovanie bozkom, úloha jedla ako afrodiziaka je splnená,“ dodáva.

Anna Rybáriková si myslí, že aj v minulosti šlo skôr o to, aby ľudia trávili nejaký čas spolu, a to klasicky za stolom, zoči-voči, čo povzbudzuje komunikáciu a obohacuje vzťah.

„Ak rozhovor podporí dobré jedlo, vzťah sa umocňuje. Platí to najmä vtedy, keď vieme, čo má ten druhý rád. Vtedy môže byť jedlo symbolom lásky. Práve prostredníctvom neho môžeme v praxi ukázať, že nám na partnerovi záleží,“ dodáva odborníčka.

Známe odpradávna

Pravda je, že ľudstvo už tisícročia hľadá účinné látky, ktoré by podporovali sexuálny zážitok a túžbu. Na silu afrodiziák verili už v staroveku. Používali jedovaté rastliny a ich kvety, ako je durman, mak, konopa a jazmínové kvety. Obľube sa tešili aj korene rastlín, najmä mandragora a ženšen. Opomenúť nemožno ani viaceré druhy korenia, napríklad aníz, škoricu, koriander, klinček, horčicu i zázvor.

Z uvedených ingrediencií sa pripravovali „nápoje lásky“, ktorých výroba a aplikácia nezriedka pripomínali bosorácke rituály. Egypťania používali na podporu sexuálnej túžby sušený krokodílí penis a chvosty z rozličných jašteríc.

S koreňom ženšena a broskyňami zas experimentovali v Číne. V Afrike využívali prášok z rozomletého rohu nosorožca. Ustrice považujú za základ plodnosti a sexuality rôzne národy tisícky rokov. Veria, že v kombinácii s červeným vínom zabezpečia konzumentom mimoriadny zážitok z posteľných radovánok.

Ďalším populárnym afrodiziakom boli olivy. Keďže bohyňa Afrodita držala na mytologických zobrazeniach v rukách vrabca, dlho ho považovali za posvätné zviera. V osemnástom storočí medzi obyvateľmi Európy bolo zvykom jesť mozgy vrabcov, lebo verili, že im prinesú sexuálne potešenie.

Pozor na podvodníkov

V súčasnosti je väčšina ľudí pri posudzovaní zázračných účinkov niektorých druhov potravín skeptickejšia a nezachádza do krajných absurdít.

Na internete však možno nájsť stovky „zaručených“ receptov na to, čo navariť, aby sme zviedli vytúžený sexuálny objekt. Okrem surovín dostupných v prírode existuje široká škála on-line predajní ponúkajúcich potravinové doplnky sľubujúce sexuálny apetít, zlepšenie erekcie či dokonca predĺženie penisu.

Odborníci upozorňujú, že spravidla ide o placebo efekt - očakávanie pacienta je také silné, že aj pri neúčinnej látke uverí v jej účinok. Zároveň platí, že nie všetky potravinové afrodiziaká sú mýty. Mnohokrát sa skloňuje čistá čokoláda, ktorá obsahuje látky vyvolávajúce dobré pocity, a to najmä sérotonín, pomáhajúci pri relaxácii.

Za vhodné afrodiziakum pre mužov sa zas považuje aminokyselina L-arginín, zvyšujúca prietok krvi do penisu, podporujúca vzrušenie a dlhotrvajúcu erekciu. Nachádza sa v orechoch, syre, vo vajciach i v mäse. Ženy by zas mohli oceniť ženšen, zvyšujúci libido. Často sa spomína i med, vanilka, avokádo a figy.

„V súčasnosti sú dostupné informácie o zložení potravín, o tom, ktorá bylina a v akom množstve pôsobí ako liek alebo ako jed, respektíve čím obohacuje naše telo. Aj afrodiziakálne účinky spôsobené určitou potravou sú realita,“ potvrdzuje odborníčka Anna Rybáriková.

Jedným dychom však dodáva, že najväčším afrodiziakom je láska k partnerovi, vnímanie jeho prítomnosti, tela, vône, túžba byť pri ňom a cítiť sa „božsky“.

„Partnera by sme mali považovať za výnimočnú bytosť. To je afrodiziakum, ktoré si treba zachovať v pamäti a vo chvíľach smútku alebo pochybností ho znova vyvolať.“

Zaľúbencom odkazuje, aby nezabúdali na nadšenie, ktoré v nich partner vyvoláva na začiatku, a ochotu spraviť jeho život šťastným a výnimočným. „Či už je to pri varení vo vlastnej kuchyni, alebo pri návšteve reštaurácie,“ uzatvára.

Vianočné tipy na darček