Melónová limonáda s mätou

Melónové osvieženie. Skúste letné recepty s PLUS 7 DNÍ!

V horúcom lete dobre padne poriadne vychladený melón. Vďaka osviežujúcej sladkej chuti je neodolateľný.

Melónová dužina obsahuje až 90 percent vody, vlákninu, vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, zinok, draslík, železo, fosfor, magnézium, vápnik, mangán i jód. Neobsahuje tuky a má minimum kalórií. Vďaka vode prečisťuje obličky, vláknina rozhýbe črevá. Červený melón pôsobí v tele silno alkalicky, čo umožňuje rozpúšťať a vyplavovať vykryštalizovanú kyselinu močovú z bolestivých kĺbov pri ochorení na dnu.

Melónová limonáda s mätou

Melónová limonáda s mätou
Melónová limonáda s mätou
profimedia.sk

2 porcie Potrebujeme: dužinu zo 4 očistených mesiačikov červeného melóna, 1 limetku, ľad, vetvičky čerstvej mäty, med podľa chuti, vodu alebo perlivú minerálku

Ako na to: Nakrájanú dužinu rozmixujeme a pridáme šťavu z limetky. Prelejeme do dvoch pohárov s ľadom, vložíme vetvičky mäty, ochutíme medom a dobre premiešame. Doplníme vodou alebo perlivou minerálkou. Ozdobíme kolieskom limetky.

Guľôčková buchta

6 porcií Potrebujeme: 150 ml mlieka, 25 g droždia, štipku soli, 1 lyžičku kryštálového cukru, 200 g polohrubej múky, 100 g hladkej múky, 2 lyžice práškového cukru + na posypanie, 1 žĺtok, 2 lyžice rumu, 30 g masla + na potretie zapekacej misy, polovicu červeného melóna, vajce na potretie cesta

Ako na to: Do vlažného mlieka dáme pomrvené droždie, štipku soli, kryštálový cukor a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások. Do hlbšej misky dáme preosiatu polohrubú a hladkú múku a práškový cukor. Pridáme nakysnutý kvások, žĺtok, rum a rozpustené maslo. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 40 minút kysnúť. Z melóna pomocou vykrajovača vykrojíme guľky, ktoré zbavíme zrniečok a zľahka ich osušíme. Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku. Nakrájame z neho menšie kúsky, ktoré rozvaľkáme do okrúhleho tvaru. Do stredu cesta položíme melónovú guľku a zabalíme. Zabalené guľky ukladáme tesne vedľa seba do okrúhlej misy potretej maslom. Po naplnení povrch cesta potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme do zlatista. Po vychladnutí pokrájame a posypeme práškovým cukrom.

Melónové bowle

4 porcie Potrebujeme: polovicu menšieho červeného melóna, polovicu žltého melóna, 2-3 lyžice trstinového cukru, 800 ml bieleho suchého vína, 2 lyžice citrónového likéru, lístky mäty

Ako na to: Z melónovej dužiny pomocou vykrajovača vykrojíme guľky, ktoré dáme do väčšej misy. Zasypeme ich cukrom, zalejeme polovičným množstvom bieleho vína, pridáme lístky mäty, zakryjeme a odložíme na 90 minút do chladničky. Počas chladenia občas zľahka premiešame. Potom prilejeme zvyšné víno s citrónovým likérom, podľa chuti dosladíme a odložíme do chladničky aspoň na hodinu vychladnúť.

Dobrú chuť!

  • red
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].

Vianočné tipy na darček