Na Balatone sa predvádzali rôsolovité krásavice. Poznáte tradičný recept na maďarskú huspeninu?

Cez víkend súťažili v maďarskej obci Badacsonytomaj - huspeniny.

Porotcovia boli štyria, medzi nimi aj keramikár - hodnotil krásu hrnca, v ktorom bola -, či meteorológ. Ten sa k tomu, č hodnotí, veľmi vyjadriť nevedel. Ale k chuti jednotlivých huspenín sa nakoniec vyjadrovali všetci - sotva krásavice povyhrávali, zjedli ich.

Prasiatko: Pokladnička obalená vo vyvarených bravčových kožiach.
Prasiatko: Pokladnička obalená vo vyvarených bravčových kožiach.
Viktor Malý

Tradičný recept na maďarskú huspeninu?

Chvost, uši, bravčové kože vložíte do vody a necháte variť. Nezabudnite na cesnak a cibuľu, je to práve cesnak, vďaka ktorému vraj huspenina veľmi dobre sadne. Jedlo necháte variť na pomalom ohni strašne dlho, kým huspenina – nezaspí. Ale ešte predtým do nej vložíte všetko, čím ju chcete urobiť lepšou alebo ozdobiť. Rybu, kuracie stehná, údené mäso, vajíčka, rezance, všetko od výmyslu sveta. Môžete pridať aj ovocie či zeleninu, ale podľa usporiadateľky festivalu v Badacsonytomaji, Atilláné Szantaiovej, to už potom nebude tá pravá orechová maďarská huspenina. Do tej už zelenina podľa tradícii nepatrí.

Absolútna víťazka: Ale aj „absolútni víťazi“ boli hneď traja.
Absolútna víťazka: Ale aj „absolútni víťazi“ boli hneď traja.
Viktor Malý

Viac sa dočítate v budúcom čísle týždenníka Plus 7 dní.

Plus 7 dní

Vianočné tipy na darček