Ryby pre vás pripravil Ladislav Škuril z Reštaurácie v 7. nebi.

Na Štedrý večer nemusí byť vždy kapor, skúste naše recepty

Pripravte si na Vianoce ryby inak. Ponúkame vám zopár tipov.

Na Slovensku si Vianoce bez ryby nevieme ani predstaviť. Väčšina nedá dopustiť na tradičného kapra. „Najlepší je vyprážaný zubáč,“ tvrdí Ladislav Škuril, ktorý prevádzkuje Reštauráciu v 7. nebi v obci Jelka na brehu Malého Dunaja. V ponuke však majú aj množstvo iných druhov rýb, upravených na rôzne spôsoby.

Špecializujú sa na chov jeseterov, veľkých rýb, ktoré nemajú kosti, iba chrupavku, a sú preto veľmi obľúbené. Delikatesou sú napríklad údené pstruhy, ktoré si sami pripravujú.

„Nech si už kúpite na Štedrý večer kapra, pstruha, zubáča či jesetera, ryba musí byť čerstvá,“ odkazuje rybár a kuchár Ladislav Škuril. Napríklad kapor má krvavočervené žiabre, keď mu blednú, je na pokraji konca. „Výborná ryba je aj amur, môžete ním kapra nahradiť,“ radí.

Šalát z údeného pstruha s granátovým jablkom

4 porcie

Potrebujeme: 300 g údeného pstruha, 1 ľadový šalát, 4 baby paradajky, za hrsť rukoly, šalát lollo rosso, granátové jablko, 1 lyžicu balzamového octu, 1 lyžicu olivového oleja, štipku čierneho korenia, 2 lyžice tekvicových a píniových semienok, šťavu z pol citróna a kúsok citróna na ozdobu

Ako na to: Šalát, paradajky a rukolu umyjeme. Šalátové listy potrháme nadrobno, zamiešame medzi ne rukolu, prekrojené paradajky, pokoreníme, pokvapkáme balzamovým octom, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Pridáme kúsky údeného pstruha. Ozdobíme granátovým jablkom a tekvicovými a píniovými semienkami opraženými na suchej panvici. Soliť netreba, ryba je dosť slaná.

Foto: Lýdia Jušková

Steak z jesetera s vermútovou omáčkou na talianskom rizote

4 porcie

Potrebujeme: 4 filety jesetera á 150 g, soľ, korenie, olej Na omáčku: 1/2 cibule, olej, 150 ml vermútu, 2 lyžice smotany na varenie, soľ, korenie

Na rizoto: 400 g ryže na talianske rizoto, 300 ml vína, 300 ml vývaru, tymian, trocha parmezánu Ako na to: Filety jesetera osolíme, okoreníme a opečieme na oleji.

Omáčka: Na panvici opečieme na oleji cibuľu úplne dozlatista. Podlejeme vermútom, panvicu nakloníme nad oheň a flambujeme. Pridáme smotanu na varenie, soľ, korenie a rozmixujeme.

Rizoto: V hrnci varíme za stáleho miešania ryžu a postupne podlievame vývarom a vínom, kým nie je mäkká. Vmiešame parmezán.

Foto: Lýdia Jušková

Cestoviny s údeným lososom

4 porcie

Potrebujeme: 500 g cestovín, napríklad špagiet, 4 plátky údeného lososa, 2 paradajky, 5 šampiňónov, 50 g parmezánu na posypanie, 1 cibuľu, trocha olivového oleja, strúčik cesnaku

Na pesto: 100 g bazalky, 2 strúčiky cesnaku, 3-4 lyžice olivového oleja, 50 g parmezánu, hrsť píniových orieškov

Ako na to: Cestoviny uvaríme v osolenej vode a zlejeme. V panvici zohrejeme olivový olej, dáme naň pokrájanú cibuľu, plátky cesnaku, pokrájané paradajky, šampiňóny a po chvíľke pridáme údeného lososa, aby pustil arómu. Do panvice vsypeme uvarené cestoviny a zamiešame. Podávame s pestom a posypané parmezánom.

Príprava pesta: Všetky prísady dáme do mažiara alebo do mixéra a rozdrvíme tak, aby ostali kúsky chrumkavých orieškov.

  • Plus 7 dní
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].