Vo Fínsku začali predávať chlieb z pomletých cvrčkov.

Na pulty pekární sa dostala nová pochúťka: Bochník z cvrčkov!

Len pre labužníkov? Chlieb z pomletého hmyzu je pre väčšinu ľudí odpudzujúci, na druhej strane, ide o ekologický spôsob ako nasýtiť ľudstvo. Ochutnali by ste?

Fínska pekáreň Fazer podľa svojich slov ako prvá na svete spustila predaj hmyzieho chleba. Peceň chleba obsahuje pšeničnú múku, semiačka, ale jednoznačne najzaujímavejšou surovinou v ňom je „múka“ zo 70 sušených cvrčkov, čo sú tri percentá z celkovej váhy. Bochník stojí 3,99 eur, pre porovnanie, klasický pšeničný chlieb vyjde na 2 až 3 eurá.

„Pre spotrebiteľov je dobrým zdrojom bielkovín - obsahuje ich dokonca viac ako klasický pšeničný či žitný clieb - a umožňuje im jednoducho sa oboznámiť s potravinami na báze hmyzu,“ cituje denník The Guardian Juhaniho Sibakova, vedúceho inovácii v pekárenskej firme Fazer.

Chutí ako chlieb

Kvôli obmedzeným zásobám cvrčej „múky“, bude chlieb najskôr na pultoch v jedenástich pekárňach Fazer v helsinských hypermarketoch, ale na budúci rok by už mal byť dostupný vo všetkých 47 prevádzkach.

Fínskej spoločnosti dodávajú múku z cvrčkov z Holandska. A ako chlieb z cvrčkov chutí? „Necítim rozdiel... Chutí ako chlieb,“ zhodnotila študentka z Helsínk Sara Koivistová po ochutnávke.

Lacné a ekologické

Podľa Sibakova hmyzí chlieb vyvinuli už vlani v lete, ale na trh ho mohli uviesť až teraz, po zmene fínskej legislatívy. Od začiatku novembra sa severská krajina pridala k piatim európskym krajinám, ktoré zrušili zákaz predaja hmyzu určeného na ľudskú výživu. Hmyz môžete okrem Fínska nájsť na trhu s potravinami v Británii, Holandsku, Belgicku, Rakúsku a Dánsku.

Dopyt po hmyzom jedle ako zdroji bielkovín v západných krajinách postupne rastie. Ide o alternatívny a lacný zdroj výživy, vhodný pre ľudí s bezlepkovou diétou, ale aj ekologických stravníkov chrániacich životné prostredie. Produkcia hmyzu si vyžaduje menej pôdy, vody či krmiva v porovnaní s chovom iných hospodárskych zvierat, nehovoriac o často nehumánnom zaobchádzaní so zvieratami, ktoré končia na našich tanieroch.

Bežná strava

Hmyzie stavovanie sa odborne nazýva entomofágia a je bežné vo väčšine krajín sveta. Zatiaľ, čo pre Európanov a obyvateľov Severnej Ameriky ide skôr o delikatesu na spestrenie bežnej stravy, v chudobných krajinách je hmyz považovaný za ľahko dostupný zdroj bielkovín.

OSN odhaduje, že hmyz ako klasickú pozravu konzumujú najmenej dve miliardy ľudí. A konzumáciu hmyzu aj podporuje - veď v roku 2030 bude treba nasýtiť až 9 miliárd ľudí!

  • kor
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].