Nebojte sa experimentov na tanieri! Vianočné ryby úplne inak

Vyprážaného kapra môžeme nahradiť iným druhom ryby, najlepšie v kombinácii so zeleninou.

Na Štedrý večer zvykneme pripravovať vyprážaného kapra, lebo si ctíme tradície. Čo keby ste urobili výnimku? Dnes dostať rôzne druhy rýb, morských i sladkovodných. Ich zdravé mäso je obohatením rodinného jedálneho lístka nielen vo sviatok. Ideálna je kombinácia rýb a zeleniny, je to vlastne základ stredomorskej stravy. A tá, ako všetci vieme, predlžuje život.

„Oplatí sa to aspoň vyskúšať, malá inovácia tradičného stolovania môže byť veľkým prínosom pre zdravie celej rodiny,“ odporúča gurmán, kuchár a fotograf Peter Záhradník.

Pražma kráľovská so syrovou omáčkou

Potrebujeme: 500 g pražmy kráľovskej, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, vegetu, 400 g zemiakov, 150 g cibule, 100 g červenej papriky, 50 g čerstvých špenátových lístkov, 3 strúčiky cesnaku, olej Na syrovú omáčku: 20 g masla, 30 g hladkej múky, 150 ml smotany na varenie, 50 g nastrúhaného syra, mlieko, petržlenovú vňať

Ako na to: Umytú a osušenú pražmu kráľovskú na obidvoch stranách nožom narežeme. Znútra i zvonku ju posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a necháme 20 minút odstáť na chladnom mieste.

Medzitým očistené zemiaky pokrájame a predvaríme v posolenej vode. Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska, červenú papriku na pásiky a spolu orestujeme v panvici na oleji. Pridáme vopred umyté a osušené špenátové listy, ktoré krátko sparíme. Zmes v panvici posolíme, ochutíme vegetou a odstavíme z ohňa.

Na syrovú omáčku urobíme z masla a múky bledú zápražku, ktorú zalejeme smotanou na varenie. Podľa chuti posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pridáme nastrúhaný tvrdý syr. Prilejeme mlieko, krátko povaríme, kým sa syr nerozpustí.

Do vymastenej hlbšej zapekacej misy na dno rozložíme predvarené zemiaky, ktoré posypeme mletou rascou. Pridáme restovanú zeleninu, plátky nakrájaného olúpaného cesnaku a do stredu položíme odležanú pražmu kráľovskú.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 25 minút. Potom zemiaky so zeleninou prelejeme syrovou omáčkou a necháme 20 minút zapekať. Nakoniec ozdobíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Bylinkové pstruhy

Foto: Peter Záhradník

Na 2 porcie potrebujeme: 2 pstruhy, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, zmes rôznych čerstvých byliniek, 100 g masla, korenie na ryby, zemiaky, citrón

Ako na to: Umyté a osušené pstruhy narežeme do kríža, znútra i zvonku ich posolíme, ochutíme korením na ryby a necháme 20 minút odstáť na chladnom mieste. Zmes byliniek nadrobno posekáme a vymiešame ich so 70 g zmäknutého masla.

Odležané pstruhy pokvapkáme citrónovou šťavou, vnútro potrieme prelisovaným cesnakom a polovicou byliniek vymiešaných s maslom. Uložíme ich do vymastenej zapekacej misy, pokvapkáme 30 g masla, prikryjeme alobalom a vložíme piecť do vyhriatej rúry.

Asi po 20 minútach pečenia alobal odstránime, povrch pstruhov potrieme zvyšným maslom s bylinkami a dopečieme. Podávame so zemiakmi.

Maslová ryba s pestom

Foto: Peter Záhradník

Na 4 porcie potrebujeme: 500 g maslovej ryby, soľ, mleté biele korenie, citrónovú šťavu, 50 g cherry paradajok, 4 lyžičky paradajkového pesta, 2 strúčiky cesnaku, 10 g strúhaného parmezánu, 1 cibuľu, cesnakový olej, zemiakovú kašu, šalát

Ako na to: Plátky maslovej ryby posolíme, okoreníme bielym korením a necháme 10 minút odstáť na chladnom mieste. Olúpanú cibuľu nadrobno pokrájame a spolu s plátkami cesnaku pár minút restujeme v panvici na cesnakovom oleji.

Vopred umyté osušené cherry paradajky rozpolíme, pridáme k cibuli, posolíme a spolu krátko opečieme. Odstavíme a po vychladnutí pridáme paradajkové pesto, strúhaný parmezán a premiešame.

Ochutené plátky ryby uložíme do zapekacej misy potretej olejom, navrch dáme podusenú zmes a vložíme zapiecť do vyhriatej rúry. Zapečenú rybu pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame so zemiakovou kašou a ozdobíme šalátom.

Losos so zeleninou

Foto: Peter Záhradník

Na 3 porcie potrebujeme: 450 g lososa, soľ, sušenú citrónovú kôru, mleté korenie štyroch farieb, drvenú rascu, provensalské korenie, 100 g masla, 200 g rôznej zeleniny, zeleninový vývar, olivový olej

Ako na to: Lososa nakrájaného na porcie posolíme, posypeme drvenou rascou, mletým korením štyroch farieb a sušenou citrónovou kôrou. Uložíme do vymastenej zapekacej misy, navrch rozložíme plátky studeného masla a vo vyhriatej rúre zapečieme.

Zeleninu uvaríme v zeleninovom vývare do mäkka. Scedíme, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme provensalským korením. Ochutenú zeleninu podávame so zapečeným lososom.

Šťuka v pikantnom obale

Foto: Peter Záhradník

Na 3 porcie potrebujeme: 400 g ryby, 2 lyžičky grilovacieho korenia, 1 lyžičku korenia na ryby, 1 lyžičku celej rasce, 1 lyžičku celého čierneho korenia, soľ, limetkovú šťavu, cesnakový olej, 2 strúčiky cesnaku

Ako na to: Rybu pokrájanú na kúsky posolíme a necháme 15 minút odstáť. Celú rascu spolu s celým čiernym korením najemno pomelieme. Pridáme grilovacie korenie, korenie na ryby, prelisované strúčiky cesnaku a premiešame.

Posolené kúsky ryby poprášime koreniacou zmesou, uložíme ich na plech, pokvapkáme cesnakovým olejom a dáme do vyhriatej rúry piecť. Po zapečení pokvapkáme limetkovou šťavou. Podávame s varenými zemiakmi a so zeleninou.

Vianočné tipy na darček