Od Prahy po Budapešť: Zmapovali sme vianočné trhy

Každý vianočný trh má svoje špecifiká, ale jednu vec majú spoločnú - veľa dobrôt za premrštené ceny.

Bratislava: Príjemný chaos

Bratislavské vianočné trhy otvorili už 20. novembra, potrvajú do 23. decembra. Stánky na Hlavnom námestí dostali oproti minulosti jednotný vzhľad, priestor pred pódiom sa tentoraz uvoľnil a krytá plocha pre jedákov sa presunula k fontáne.

Na Hviezdoslavovom námestí, pred historickou budovou divadla, ani teraz nechýba klzisko. Tradične tu býva plno, na jedlo a pitie sa čaká v dlhých radoch. Menej už pri stánkoch s výrobkami na Františkánskom námestí, kam presahuje hlavný trh.

Svietniky, misky či obrovská drevená lyžica z jelše sa predávajú za desiatky eur. Kto by s ňou jedol? „Keby nám Fico zariadil trojtisícové platy, každý by takými mohol jesť,“ vtipkuje predavačka Mária.

Drevené výrobky podľa jej slov kupujú predovšetkým Rakúšania. „Neváhajú zaplatiť za ručnú prácu aj tri stovky,“ prekvapuje. Slováci chcú najmä menšie krížiky a hríbiky. Populárne sú aj sviečky z voskových plástov.

Zarobia, no nezbohatnú

Chute Bratislavčanov sa už roky nemenia. Dominuje varené víno, punč, kapustnica, langoše, chlieb s masťou a so škvarkami, syry a placky, no nechýbajú ani vegetariánske pochúťky. Ponuka je však v podstate tá istá, menia sa len ceny. Kým mastný chlieb stál pred dvadsiatimi rokmi desať korún, dnes ho kúpite za euro. Napriek tomu majú trhové jedlá stále úspech.

„Aj medovníky vždy frčali. Ja som ich začala predávať v deväťdesiatom štvrtom,“ hovorí dôchodkyňa Jana Rusková, ktorá sa po štyridsaťročnej učiteľskej praxi rozhodla preškoliť na pernikárku. Predáva na Hviezdoslavovom námestí, kde trhy organizuje mestská časť Staré Mesto.

Bratislavský magistrát zasa spravuje stánky na Hlavnom, Primaciálnom a Františkánskom námestí. Obaja organizátori zaviedli na prenájom pravidlo „kto dá viac“. „Tento rok platíme približne 42 eur za deň. Voľakedy to bola stovka za tri týždne,“ vybavuje si svoj prvý ročník na vianočných trhoch.

Poplatky za prenájom sa rôznia podľa ponúkaného tovaru. Najviac - logicky - zaplatia tí s občerstvením. Na Hlavnom námestí si od nich mesto vypýtalo od 9-tisíc eur na celý čas trhov. Za gril priplatia tri tisícky, za stánok s pergolou musia v dražbe ponúknuť minimálne 20-tisíc eur!

Cena za stánok s darčekmi a balenými potravinami sa na najdrahšom námestí šplhá nad 1 200 eur. „Zarobíte, no nezbohatnete. Je to skôr srdcovka,“ konštatuje Jana Rusková.

Čítajte viac:

Cigánsku opekajú žehličkou: Navštívili sme vianočné trhy v Budapešti

Budapešť: Raj kolien

Vegetarián na Budapeštianske vianočné trhy chodiť nemusí. Keby sme sa totiž mali rozhodnúť pre jedlo, ktoré tu dominuje najviac, určite by to bolo údené bravčové koleno. Varené i pečené. Nechýba ani na najznámejšom adventnom trhu v centre mesta na Vörösmartyho námestí, kde tieto stánky s gastronomickými lahôdkami zaberajú 1 200 štvorcových metrov.

Rok čo rok sem zavíta okolo pol milióna návštevníkov. Nemusia si však dať len koleno. V ponuke je aj guláš so sušenými slivkami, tekvicové jadierka pečené v kačacom tuku či klobása z husacej pečene. Tomu ostatnému rozumiete, aj keď neviete po maďarsky - hurka, kolbasz, kebab a dosť nečakane šašlik. Napodiv, môžete to zapiť aj naším „tatranským čajom“, ale inak je všetko maďarské.

Na národnú strunu

Makový olej či tekvicový olej made in Hungary, Hungarian Christmas Cake, čiže maďarský vianočný koláč, tvrdá pálenka v stánku 100 % Hungarian, kde ešte aj papierový pohár, do ktorého vám nalejú, je označený slovom Hungaria a chutným červeným srdiečkom.

Nečudo, bola to podmienka - do konkurzu predajcov sa mohli prihlásiť iba tí, ktorí svoj tovar vyrábajú v Maďarsku, a prednosť okrem remeselných výrobkov mali potraviny vyrobené po domácky.

No ak gastronómia hýri fantáziou, o ostatnom tovare sa to povedať nedá. Kožušiny, keramika, bábiky zo šúpolia, magnetky... Aj tu sa našli šokujúce výnimky. Ako guľa z látky a čipiek, ktorá vyzerala, akoby odpadla z róby Marie Antoinetty.

O to viac prekvapili cukrári. Hitom je trdelník a marcipán. Guľky s príchuťou rumu, jablka, café latte, pomaranča, whisky, marhule a zo dvadsať ďalších. Cena? Zhruba 5 eur za sto gramov.

Budapeštianske trhy určite nie sú lacné - langoš stojí dve eurá, so syrom za tri, s hovädzím perkeltom takmer sedem. Dvojdecový pohár vareného vína kúpite za dve eurá, kilogram akéhokoľvek výrobku z mangalice za vyše 25 eur a domáce pálenky od 40 až do 90 eur za fľašku. Výhoda je, že môžete platiť kartou.

Šou na bazilike

Ale predajcovia si pochvaľujú, obchody idú. Údené bravčové kolená doslova miznú spred očí, ako tvrdí jeden z predajcov a druhý dodáva, že zahraničných návštevníkov, teda aj Slovákov, býva viac cez víkend. Budapeštianske trhy sa tento rok začali už 13. novembra a potrvajú až do 6. januára, takže času majú dosť.

A majú aj čo vidieť. Napríklad vianočnú výzdobu a osvetlenie mesta, na ktoré vraj Bratislava nemá. Prvú adventnú nedeľu zapaľovali sviece aj pred Bazilikou svätého Štefana, ale veľmi netradične.

Žiadne sviečky, ale svetelná šou premietaná na priečelie chrámu, kde sa striedali tradičné vianočné dekorácie s horiacimi sviečkami, aby sa na nej napokon rozsvietil nápis Boldog Karacsonyt! Šťastné Vianoce!

Viedeň: Komerčná, ale krásna

V metropole Rakúska si môžete vybrať z viacerých vianočných dediniek. Nechýbajú turisticky najpríťažlivejšie miesta ako zábavný park Prater, Stefansplatz, parky v Schönbrunne a Belvedere či Rathausplatz. Všade trhovníci ponúkajú tradičné i netradičné dobroty, umelecké predmety a darčeky.

Z roka na rok slabšie

Napriek všetkej veľkoleposti však Viedeň pár týždňov pred najväčšími sviatkami v roku pôsobí opustene. V Pratri, ktorý má zlaté časy dávno za sebou, stojí pod ruským kolom len pár poloprázdnych stánkov a atrakcií - návštevníkmi zväčša nepovšimnutých. Na Karlsplatze náladu oživujú skôr deti naháňajúce sa v sene a pár žobravých hudobníkov než rezbári.

Ani pred Katedrálou svätého Štefana nie je výraznejší ruch než obvykle. Skutočný nával je až pred radnicou, ktorá je stále najväčším lákadlom. Preto sú tu aj najvyššie ceny. S prichádzajúcim večerom sa priestor asi so stoštyridsiatimi stánkami rozozneje hudbou, rozsvietia sa stromčeky a vianočné kulisy.

Nemčinu počuť málo. Dokonca aj za pultmi obsluhujú Slováci, Česi či Chorváti. V stánku s obrovskými praclíkmi predáva Martinčanka Lenka. Sviatočnú náladu si až tak neužíva, do Viedne si prišla privyrobiť. Už tretí týždeň tu stojí dvanásť hodín denne. No aj tak sa milo usmieva.

„Je to ako u nás, len viac cudzincov a väčší obrat,“ hodnotí. „Cez týždeň je relatívna pohoda, ale počas víkendov nastáva katastrofa. Každý deň predáme deväťsto praclíkov.“ Zákazníci? „Najlepší sú Slováci. Sú milší a menej lakomí.“

Jozef z Liptovského Mikuláša predáva vedľa. V Rakúsku pracuje ako čašník dvadsaťtri rokov a vie porovnávať. Myslí si, že adventné obdobie stráca niekdajšie čaro.

„Hrávali tu kapely, Mikuláši rozdávali cukrovinky. Dnes sa na všetkom šetrí. Aj návštevníkov je menej. Tento rok zhruba o polovicu. Príčinou je možno strach z teroristických útokov,“ myslí si.

Priestor pred radnicou už vraj nie je pre domácich zaujímavý. Pripadá im komerčný a cudzí. Väčšina zákazníkov je zo zahraničia. „Starousadlíci volia menej známe miesta, kde je pokojnejšie a ceny nižšie.“

Spokojní turisti

V množstve dreveničiek nájdete takmer všetko - od rezbárskych výrobkov po domáce špeciality. Z návštevníkov cítiť dobrú náladu. Niekoľko partií je z Ameriky. „Nič podobné v Amerike nie je. Je to pre nás nové,“ hovorí Katy z Texasu. „Punč a varené víno voňajú na každom kroku. Samozrejme, že sme neodolali,“ priznáva Gina z Washingtonu.

Keď zistí, že sme zo Slovenska, tvár jej zažiari. „Včera sme boli v Bratislave. Máte nádherné hlavné mesto. Malé, ale krásne.“ Slovákov je tu ako maku. „Prišli sme na punč,“ smeje sa partia dôchodcov. Dve a pol deci vyjde na sedem eur. Ale ak vrátite hrnček, tri dostanete späť. „Vyzerá to inak ako doma. Možno aj preto, že cítime závan dávnej histórie. Za tie peniaze to stojí.“

Praha: Pod dozorom polície

V ponuke najväčšie vianočné trhy v Českej republike na Staromestskom a Václavskom námestí vždy vynikali. Jediné, s čím vždy tak trochu bojovali, bola atmosféra. Možno aj preto, že na „Staromák“ či na „Václavák“ domáci až tak často nechodia, aby sa nemuseli pretláčať davmi turistov, ktorým navyše nevadí „turistická“ cenová prirážka.

Tradičné a chránené

Organizátori sa to pokúšajú zmeniť - tohtoročné trhy sa preto nesú v duchu staročeských Vianoc. Staromestské námestie ovládla pravá „ladovská zima“. V adventnej dedinke návštevníci môžu prežiť pravú sánkovačku či guľovačku, stretnúť kocúra Mikeša, sedliačky v krojoch, dedinské deti hrajúce sa v snehu, ale napríklad aj ponocného, ako ho poznáte z obrázkov ilustrátora Josefa Ladu.

Tohtoročné trhy sú mimoriadne ešte z jedného dôvodu - poznamenali ich obavy z teroristických útokov. Návštevníkov chráni viditeľne vyšší počet policajtov.

Obavy sa podpísali aj pod zatiaľ nižšiu návštevnosť trhov a primátorka Prahy Adriana Krnáčová z bezpečnostných dôvodov zrušila aj tradičné rozsvietenie 22-metrového vianočného stromu. Zdobia ho zlaté hviezdy a šesťsto vianočných gulí. Na špici žiari kométa.

Trdelník a šunka

Občerstvenie je v Prahe tradičné - klobásy, halušky s kapustou, staročeský trdelník i pečená šunka. Prekvapením zrejme bude to, že pravý „svařák“ pripravia podľa „špeciálneho receptu zo španielskeho moku“. A ešte si dajte pozor na perníky. Hoci stoja až 50 korún, teda menej ako dve eurá, väčšina je označená ako „nejedlé“.

Predajcovia vás však ubezpečia, že konzumovať ich môžete. Za paradox vraj môžu éčka. Aby nemuseli riešiť na malých etiketách obsah alergénov, radšej označia perníčky za dekoratívne pečivo, ktoré nie je určené na konzumáciu.

Trhy na Staromestskom a Václavskom námestí potrvajú do 6. januára. Ak sa však chystáte do Prahy, tento rok sa radšej vyberte na vianočné trhy na Hrade, ktoré sa konajú prvýkrát v jeho novodobých dejinách.

Až do 3. januára môžete nakupovať v stánkoch za Katedrálou svätého Víta, na Námestí svätého Jiřího a v Stájovom dvore, kam sa dostanete z ulice U prašného mosta.

Vianočné tipy na darček