Royal burger si môžete pripraviť aj doma.

Ohúrte na grilovačke špeciálnym americkým menu

Pripravte si doma Ameriku na tanieri. Vyskúšajte si vyrobiť vlastný hamburger alebo americké palacinky.

Šťavnatý mäsový burger má byť taký obrovský, že sa vám ledva zmestí do úst. Ku kvalitnému mletému mäsu patrí chrumkavá žemľa a veľa čerstvej zeleniny. Čaro tohto jedla je v tom, že si ho môžete pripraviť presne podľa svojej chuti. So špeciálnym americkým menu, ktoré sme pre vás pripravili, ohúrite susedov na sobotnej grilovačke.

Keď si všetko dopredu nachystáte a hostia vám pomôžu napríklad plniť žemle zeleninou a dresingom, budete mať čas aj na príjemnú konverzáciu.

„Burger musí byť z čerstvo pomletého hovädzieho mäsa, ktoré nevidelo mrazničku. Ako bude chutiť, závisí najmä od kvality surovín,“ radí šéfkuchár Tomáš Jozaniak z reštaurácie BeAbout v Bratislave. Prezradil nám recepty, ako sa z vás doma stanú burgeroví majstri.

Royal burger

Na 2 porcie potrebujeme: 500 g kvalitného hovädzieho mäsa z býka, 10 g soli, 10 g čierneho mletého korenia, 100 g anglického syra čedar, 80 g anglickej slaniny, 2 americké žemle, 40 g majonézy, 200 g hranolčekov, 100 g cibuľových krúžkov, 100 g kapustového šalátu, 50 g paradajok, 40 g červenej cibule, 50 g kyslej uhorky, 60 ml barbecue omáčky

Ako na to: Mäso očistíme od šliach a blán, ktoré by sa ťažko prežúvali, a pomelieme. Pridáme soľ a korenie a vytvarujeme dve rovnaké placky s priemerom asi 15 cm. Mäso uložíme na rozpálený gril a opekáme 4-5 minút z každej strany. Spoločne s mäsom opražíme na grile slaninu nakrájanú na tenké plátky a žemľu z oboch strán.

Keď je mäso hotové (môže byť jemne ružové, ak sme si istí, že je čerstvé), uložíme naň plátok syra, opraženú slaninu a ďalší plátok syra. Na tanier starostlivo uložíme burger, hranolčeky a cibuľové krúžky, ktoré sme vopred opiekli, kapustový šalát a zeleninu nakrájanú na plátky. Barbecue omáčku dáme do misky.

Americké palacinky

Foto: Mária Candráková

Na 2 porcie potrebujeme: 300 g hladkej múky, 5 g kypriaceho prášku, 30 g cukru, 1 vajce, 300 ml mlieka, 80 g lesného ovocia, lyžicu cukru, 50 ml javorového sirupu, 30 g masla, práškový cukor

Ako na to: Do veľkej misy dáme múku, kypriaci prášok, cukor a vajce, postupne pridávame mlieko, miešame, kým nám nevznikne stredne husté cesto. Rozohrejeme panvicu, nalejeme na ňu asi 100 ml cesta a opekáme na slabom ohni približne tri minúty na každej strane.

Do malého hrnca dáme lesné ovocie, cukor, podlejeme trochou vody a povaríme spolu tri minúty. Na tanier uložíme na seba tri palacinky, navrch položíme kúsok masla, prelejeme horúcim lesným ovocím, javorovým sirupom a posypeme práškovým cukrom.

Chicken chorizo club sendvič

Foto: Mária Candráková

Na 2 porcie potrebujeme: 300 g kuracích pŕs, 80 g anglickej slaniny, 80 g španielskej salámy chorizo, 80 g ľadového šalátu, 60 g paradajok, 40 g majonézy, 6 bielych sendvičov, soľ, čierne korenie

Ako na to: Kuracie prsia rozkrojíme na dva rezne, zľahka naklepeme. Pridáme soľ, čierne korenie a ugrilujeme z oboch strán. Keď je mäso skoro hotové, pridáme na gril slaninu a nakoniec chorizo nakrájané na tenké plátky. Každý kúsok sendviča potrieme jemnou vrstvou majonézy.

Na prvý plátok uložíme grilované kuracie prsia a opražené chorizo, preložíme druhým plátkom sendviča, na ktorý uložíme nakrájaný ľadový šalát, kolieska paradajky a chrumkavú slaninu. Navrch priklopíme tretí sendvič, pritlačíme rukou a dáme zapiecť na 30 sekúnd do kontaktného grilu.


  • Plus 7 dní
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].
VIDEO Plus 7 Dní