Pečieme na Vianoce: Drážďanská štóla a rozmarínové pagáčiky

Sú koláčiky, ktoré ukrývajú príbeh. Taká je aj drážďanská vianočná štóla. Okrem toho, že symbolizuje perinku, v ktorej bol zavinutý Ježiško, rozpráva sa o nej aj toto...

Keď Drážďany ešte neboli protestantské, museli Svätej stolici v Ríme každý rok v období Vianoc dodať určité množstvo čerstvého masla. Nedobrovoľný dar dostali vždy stuchnutý. Až kým istý pekár neprišiel na myšlienku pridať maslo do trvanlivého pečiva, ktoré aj tak chutí najlepšie až niekoľko týždňov po upečení.

Iná povesť hovorí, že štólu začali v Drážďanoch piecť na protest proti prísnym pôstnym predpisom v čase adventu. Ktovie. Isté je, že koláč najlepšie chutí, keď sa upečie dva-tri týždne pred Vianocami. „Dovtedy sa v ňom poprelínajú všetky chute a vône,“ hovorí promotér Rudolf Héger, pre ktorého je varenie a pečenie relax.

Na starožitnom porceláne dnes ponúka tradičné dobroty, ktoré naše staré mamy kládli na sviatočný stôl. Možno vás v tomto predvianočnom čase inšpirujú.

Drážďanská vianočná štóla

Potrebujeme: 1 kocku droždia, 600 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 1 lyžicu cukru, štipku soli, citrónovú kôru, perníkové korenie, 1 vajce, 4 lyžice rumu, 4 kvapky mandľovej arómy, 200 g masla, 140 g kandizovaného ovocia, 200 g hrozienok, 150 g lúpaných mandlí, 50 g pistácií, maslo na potretie, práškový cukor na posypanie

Ako na to: Pripravíme kvások. Múku preosejeme, zmiešame so soľou, s postrúhanou kôrou a perníkovým korením. Prilejeme zvyšné mlieko, v ktorom sme rozmiešali vajce, rum a mandľovú arómu. Pridáme rozpustené vlažné maslo. Vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme ho obrúskom a necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút.

Opláchneme hrozienka, nasekáme mandle a pistácie. Potom spolu s kandizovaným ovocím zapracujeme do cesta a necháme kysnúť ešte 30 minút. Cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme do tvaru štóly. Jednu dlhšiu stranu preklopíme do stredu. Prenesieme na vymastený plech a dáme odpočinúť na 10 minút na chladné miesto.

Potom štólu vložíme do rúry rozohriatej na 190 stupňov a pečieme 15 minút. Teplotu zmiernime na 150 stupňov a pečieme 40 minút. Po upečení ju ešte zahorúca potrieme roztopeným maslom. Potierame dovtedy, kým maslo vsakuje.

Ihneď bohato posypeme práškovým cukrom. Necháme vsiaknuť a posypeme ešte raz, aby bol povrch „zasnežený“. Necháme vychladnúť, zabalíme do pergamenového papiera a dáme do uzavretej nádoby, prípadne zabalíme do alobalu a utierky. Necháme uležať aspoň týždeň v chladnej miestnosti. Nedočkaví môžu krájať hneď.

Srdiečka s granátovým jablkom

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: 100 g práškového cukru, 300 g hladkej múky, 200 g masla, 1 citrón, 1 vajce, 1 pohár ríbezľového lekváru, zrniečka z granátového jablka, lyžicu medu

Ako na to: Z múky, cukru, masla, citrónovej kôry a vajca vypracujeme cesto. Necháme ho v chladničke odstáť aspoň 2-3 hodiny. Cesto rozvaľkáme na doske a vykrajujeme srdiečka, polovicu s dierkou.

Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie pri teplote 160 stupňov doružova. Vychladnuté srdiečka spojíme lekvárom, posypeme práškovým cukrom. Do dierky dáme zrnká granátového jablka, ktoré pomiešame s medom.

Rozmarínové pagáčiky

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: 225 g hladkej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 150 g jemného tvarohu, 1 lyžičku horčice, 2 lyžice nadrobno pokrájaného čerstvého rozmarínu, 40 g tvrdého syra, napríklad čedaru, mlieko, tekvicové jadierka

Ako na to: Múku zmiešame s práškom do pečiva a rozmarínom. Pridáme tvaroh, horčicu, postrúhaný syr a vymiesime cesto. Ak je príliš husté, zapracujeme doň mlieko.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát hrubý 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky. Poukladáme ich na plech, posypeme tekvicovými jadierkami a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 15 minút.

Jemné medové rezy

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: Na cesto: 200 g práškového cukru, 3 vajcia, 3 lyžice medu, 70 g masla, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 500 g hladkej múky Na plnku: 500 ml mlieka, 4 lyžice polohrubej múky, 200 g masla, 200 g práškového cukru, ríbezľový lekvár

Ako na to: Vajcia, cukor, med a maslo miešame nad parou do husta. Do horúceho cesta pridáme sódu bikarbónu s múkou a zmiesime. Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú natenko rozvaľkáme a osobitne upečieme na prevrátenom plechu.

Z mlieka a múky uvaríme kašu. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme do kaše a spolu vyšľaháme. Upečené diely spájame plnkou, uprostred potrieme len lekvárom. Povrch polejeme čokoládovou polevou a odložíme na chladné miesto.

Vianočné tipy na darček