Vyskúšajte farebné špízy s jogurtovým dipom.

Pripravte priateľom gastronomický zážitok na záhradnej párty

Cez lenivý letný víkend nie je nič príjemnejšie, ako pozvať priateľov a stráviť ho s nimi v tienistej záhrade. „Ak ich chcete pohostiť a nemáte gril, dobroty ľahko pripravíte aj v rúre,“ odporúča blogerka Evelyn. K farebným špízom a pstruhom sa hodí ľahké chladené víno, koláč podávajte s kávou a so zmrzlinou. Návštevy sa k vám budú tešiť.

Letné špeciality pre vás pripravila Evelyn, foodblogerka na Facebooku - Evelyn.f-varenie a pečenie

Sen s malinami a čučoriedkami

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: formu na pečenie s priemerom 30 centimetrov, papier na pečenie Na cesto: 300 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, pol balíčka kypriaceho prášku, štipku soli, 150 g masla, 1 vajce, 2 lyžice vody, nastrúhanú kôru z pol citróna a 1 limetky Na čokoládovú ganáž: 100 g horkej čokolády, 50-100 ml šľahačkovej smotany Na krém: 0,5 l mlieka, 1 balíček Zlatého klasu, 1 šľahačkovú smotanu, 1 lyžičku vanilkovej esencie, 375 g malín a čučoriedok, 1 balíček čírej tortovej želatíny Ako na to: V mise zmiešame polohrubú múku, práškový cukor, kypriaci prášok, soľ, maslo, vajce, vodu a nastrúhanú kôru z citróna a limetky. Vzniknuté cesto rozvaľkáme do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie.

Na cesto položíme papier na pečenie a nasypeme naň fazuľu alebo napríklad keramzit. Vďaka tejto záťaži sa cesto nevyduje. Pečieme 20-25 minút v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia, po 10 minútach už môžeme fazuľu s papierom odstrániť.

Upečené cesto potrieme čokoládovou ganážou, ktorú sme pripravili rozpustením horkej čokolády v šľahačkovej smotane. Po zatuhnutí ganáže zalejeme povrch koláča krémom. V mlieku uvaríme vanilkový puding.

Keď vychladne, vmiešame ušľahanú šľahačku a vanilkovú esenciu. Uhladíme povrch a kladieme nakrájané čučoriedky a maliny. Uvaríme číru želatínu podľa návodu výrobcu a polievkovou lyžicou rýchlo polievame ovocie.

Pstruh na bylinkách

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: 2 pstruhy, 50 g masla, soľ, mleté čierne korenie, celú rascu, 1 zväzok jarnej cibule, 1 biocitrón, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, 2 stonky tymianu, 2 stonky materinej dúšky, 1 lyžicu nasekaného čerstvého oreganaAko na to: Očistené ryby z vnútornej aj vonkajšej strany osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a okyslíme citrónovou šťavou. Do brušnej dutiny vložíme plátky masla, petržlenovú vňať, tymian, materinu dúšku, oregano a z vonkajšej strany posypeme rascou. Plech vystelieme papierom na pečenie a uložíme pstruhy.

Pridáme ostatok masla, jarnú cibuľu, plátky citróna a zvyšné bylinky. Zakryjeme alobalom a pečieme 10 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Dopekáme 10 minút odkryté. Alebo pečieme v alobalovej miske na grile. Podávame so zemiakmi pečenými v šupke a s jogurtovým dipom.

Farebné špízy s jogurtovým dipom

Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs, predvarený kukuričný klas, červenú kapiu, zelenú cukinu, barbecue omáčku, soľ, grilovacie korenie, olivový olej Suroviny na jogurtový dip: 150 g bieleho nesladeného jogurtu gréckeho typu, 50 g syra typu camembert, strúčik cesnaku, jarnú cibuľu, 1 lyžicu nasekaného čerstvého oregana, soľ, mleté čierne korenie Ako na to: Očistené kuracie prsia nakrájame na stredne veľké kúsky a naložíme na dve hodiny do barbecue omáčky. Predvarenú kukuricu, kapiu a cukinu nakrájame. Na jednu ihlu napichujeme kuracie mäso a kapiu, na druhú kuracie mäso a kukuricu a na tretiu kuracie mäso a cukinu. Potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a 13-15 minút pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov.

V polovici pečenia špízy obrátime. Alebo opekáme na grile. Do misky vložíme jogurt, syr typu camembert nastrúhaný na hrubo, a dôkladne vymiešame. Pridáme prelisovaný strúčik cesnaku, jarnú cibuľu nasekanú na drobno a oregano. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pridáme pár kvapiek olivového oleja. Premiešame a dáme chladiť.

  • Plus 7 dní
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].