K hydinovej paštéte vyskúšajte aj šípkové želé.

Pripravte si domácu paštétu: Poradíme, ako na to

Varí pre vás Evelyn, foodblogerka na Facebooku Evelyn.f-varenie a pečenie.

Muži sa radi stretávajú pri grilovačke a víne. Večery končiaceho sa leta sú na to ako stvorené. Okrem grilovaného hamburgera si radi pochutia aj na paštéte, ktorá sa dá pripraviť vopred. Ak ju budete podávať s cibuľovým pečivom, zaručene zožnete úspech.

A hoci páni radi tvrdia, že sladké nemusia, pomarančová mana má takú prekvapujúcu chuť, že určite neodolajú.

Hydinová paštéta so šípkovým želé

Potrebujeme: 400 g kuracích pečení, 250 ml šľahačkovej smotany, 4 vajcia, 200 ml husacieho tuku, 1 lyžičku soli, 1 lyžičku vegety Na šípkové želé: 250 ml šípkového čaju, 3 polievkové lyžice šípkového džemu, 1 balenie práškovej želatíny

Ako na to: Kuracie pečene umyjeme, odblaníme a nakrájame nadrobno. Rozmixujeme ich so šľahačkovou smotanou, s vajcami, s husacím tukom, so soľou a s vegetou. Zmes vlejeme do tortovej formy. Jeden až jeden a pol hodiny pečieme v rúre zakryté alobalom pri teplote 120 stupňov. Necháme vychladnúť.

Do hrnca vlejeme šípkový čaj, primiešame šípkový džem a spolu prehrejeme na miernom plameni. Pridáme práškovú želatínu, dosiahneme bod varu a minútu povaríme. Odstavíme, necháme mierne vychladnúť a vlejeme do formy s vychladnutou paštétou. Necháme stuhnúť.

Cibuľové pečivo

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: 6 formičiek na pečenie, 250 g polohrubej múky, 5 g soli, 160 ml vlažnej vody, 5 g čerstvého droždia, 2 lyžice olivového oleja, maslo na vymastenie, 1 vajceNa cibuľovú plnku: 2 lyžice olivového oleja, 2 veľké červené cibule, kôru z pol biopomaranča nastrúhanú najemno, šťavu z pol pomaranča, 1 kávovú lyžičku hnedého cukru, lístky čerstvého tymianu, soľ, mleté čierne korenie

Ako na to: Do misy nasypeme polohrubú múku, soľ a premiešame. Do hrnčeka vlejeme vodu, prisypeme rozmrvené droždie a necháme vykysnúť na teplom mieste. Kvások a olivový olej pridáme k múke a vymiesime cesto. Vytvarujeme bochník, zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 30-45 minút na teplom mieste. Počas kysnutia cesto dvakrát premiesime.

Pracovnú dosku pomúčime a cesto vyvaľkáme na tenko. Vykrajujeme z neho kolieska tak, aby cesto presahovalo obvod formičky o dva centimetre. Cesto vložíme do vymastených formičiek. Nožničkami nastrihneme okraje, stred naplníme plnkou a okraj cesta zavinieme do stredu. Potrieme rozšľahaným vajcom, uložíme na plech na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch 45 minút.

Ako na plnku: Do panvice s rozohriatym olejom dáme červenú cibuľu a krátko restujeme. Pridáme kôru z pomaranča, šťavu z pomaranča, hnedý cukor, tymian, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame. Opekáme, pokým sa neodparí tekutina.

Pomarančovo-kokosová mana

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: 25 g masla, 100 ml vody, 60 g kokosovej múčky, 140 g bieleho práškového cukru alebo hnedého úplne jemného cukru, kôru z 1 pomaranča nastrúhanú najemno, 6 žĺtkov, maslo na vymazanie, hnedý jemný cukor na posypanie, 250 ml šľahačkovej smotany, mix bobuľového ovocia

Ako na to: Do panvice vložíme maslo a na miernom plameni ho rozpustíme. Odložíme bokom a necháme chladiť. Do misy nalejeme vodu a prisypeme kokosovú múčku. Premiešame a necháme postáť. Pridáme cukor, vychladené maslo, pomarančovú kôru a šťavu, vaječné žĺtky a tyčovým mixérom všetko vyšľaháme.

Zapekacie formičky vymažeme maslom a vysypeme jemným hnedým cukrom. Naberačkou vlejeme krém. Formičky uložíme do pekáča a do polovice ich výšky naň nalejeme vodu. Pečieme v rúre vo vodnom kúpeli 40 minút pri teplote 180 stupňov.

Necháme chladiť cez noc a potom vyklopíme z formičiek. Pred podávaním vyšľaháme šľahačku, nesladíme. Pomocou cukrárskeho vrecúška vychladený koláč ozdobíme šľahačkou a poukladáme naň bobuľové ovocie.


  • Plus 7 dní
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].
VIDEO Plus 7 Dní