Spoločné varenie môže priniesť do vzťahu viac tvorivosti i humoru

Zasvätení vedia, že práve cez jedlo možno zažiť s partnerom zblíženie úplne iného druhu. Lahodný pokrm nielenže zlepší náladu, ale pri vhodne zvolených ingredienciách môže zvýšiť šancu na iskrivý sex.

Tri vajcia, dvesto gramov múky, štyristo mililitrov mlieka, sedemdesiat gramov cukru, lyžička škorice, vanilka, veľa exotického ovocia, kvalitná horká čokoláda a šľahačka.

K delikátnym palacinkám stačí pridať toľko lásky, koľko máte, a už ste si „chytili“ partnera. Aj tak by mohol znieť recept na šťastný život vo dvojici, hoci až tak jednoducho to nefunguje. Platí síce staré známe, že láska ide cez žalúdok, no potenciálneho partnera netreba vynechať ani z procesu prípravy.

Trendom dneška je nielen dobre a zdravo jesť, ale i zdravo, chutne a originálne variť. Po inšpiráciu stačí zájsť na internet, kde „varia“ stovky kuchárskych majstrov a foodblogerov. Spoločná príprava nového jedla a jeho konzumácia totiž dávno vytlačili romantickú večeru pri sviečkach v luxusnej reštaurácii.

Láska cez varešku

Pohodlnejšie nátury sa zrejme budú dožadovať overenej klasiky - večere vo vychytenom podniku. Niekto iný nakúpi, uvarí a im už len stačí zohnať kvety, prípadne šperk, zaplatiť účet a vec je vybavená.

Zasvätení však vedia, že dobrodružstvom môže byť už len samotné zháňanie surovín - spoločné obliehanie tržníc a malých obchodov totiž možno spojiť s návštevou obľúbenej krčmy alebo kaviarne. Najviac zábavy vás však čaká pri príprave pokrmu. Čím rafinovanejšia receptúra, tým dlhší čas treba na prípravu, ktorá sa tak môže natiahnuť aj na niekoľko hodín.

Škrabanie, lúpanie, čistenie, vykosťovanie, krájanie a dochucovanie jedla v spoločnosti milovanej osoby a s dobrou hudbou znejúcou v pozadí možno z času na čas preložiť ochutnávkou vína. Alkohol však treba dávkovať s mierou, aby ste si neodrezali prst a vydržali až do finále.

Záverečná fáza - konzumácia jedla, ktoré lahodí oku a rozplýva sa na jazyku - už nepotrebuje žiadne barličky. Samozrejme, ak sa pokrm podarí a nebudete musieť siahnuť po náhradnom riešení v podobe narýchlo pripravenej studenej misy. Pre tento prípad nezaškodí mať v chladničke nejaké dobré syry a ovocie ako záchrannú brzdu.

Pôžitok z jedla

Páry, ktoré prechádzajú počiatočnou fázou zamilovanosti, môžu namietať, že keď sú spolu, na jedlo zvyčajne ani nepomyslia a každý pokus o prípravu slávnostného menu sa aj tak skončí vo vášnivom „objatí“. Spoločné varenie však môže pomôcť plachým jedincom, ktorí budú mať viac času na to, aby sa zbavili počiatočného napätia a stresu. Zabehané dvojice zas prinúti nájsť si na seba čas.

Zasvätení vedia, že práve cez jedlo možno zažiť s partnerom zblíženie úplne iného druhu. Lahodný pokrm nielenže posilní, ale tiež zlepší náladu a pri vhodne zvolených ingredienciách môže zvýšiť šancu na iskrivý sex.

Skutoční labužníci dokážu pri konzumácii obľúbeného jedla prežiť zvláštny druh šťastia. Svoje o tom vie štyridsiatnička Jolana, ktorá žije v spokojnom manželstve trinásť rokov. „Som si istá, že vďaka mojej sviečkovej na smotane ma muž nikdy neopustí. Žiadna iná mu nenavarí takú, akú viem ja. Jednoducho, zbožňuje môj tajný recept,“ hovorí s úsmevom.

Ťažšie to majú ženy, ktoré nemajú k vareniu žiaden vzťah a namiesto miesenia cesta radšej upratujú. „Som tridsaťročná žena a varenie ma vôbec nebaví. Čo-to navarím, okrem čaju mám zopár receptov, ktoré sú jedlé, ale vôbec ma to nebaví a nevidím žiadne pokroky,“ priznáva Lucia v jednej z internetových diskusií na tému láska a varenie.

Viacerí účastníci debaty jej radia nevzdávať sa. „Žiaden strach. Moja manželka mala ešte o čosi viac rokov ako ty, keď sme sa zobrali, a s varením na tom bola rovnako. Takmer po štrnástich rokoch zvládne v kuchyni aj to, o čom predtým ani nesnívala. Toľkokrát som už vybozkával jej šikovné rúčky,“ povzbudzuje päťdesiatšesťročný Pavol.

Škola varenia nemusí prebiehať iba doma. Učiť sa možno aj na kurzoch, ktoré môžu byť pre nezadaných dobrou príležitosťou na zoznámenie s niekým podobným.

Keď kuchyňa zbližuje

„V posledných rokoch varenie viac prezentujú médiá, kde jedlá pripravujú verejne známi ľudia, majstri kuchári či tradičné gazdinky. Tieto relácie začínajú dávať jedlu a jeho príprave určitú váhu a význam, čo zase môže priniesť do rodín spoločnú tému a následné skúšanie variť po novom,“ hovorí Anna Rybáriková z košickej psychologickej poradne pre rodinu, manželstvo a jednotlivca.

Pripomína, že ak sa obaja partneri začnú vareniu venovať intenzívnejšie, prinesie to do ich vzťahu viac tvorivosti, zvedavosti, hľadania, objavovania i humoru. Opomenúť nemožno ani potrebu spolupráce a toleranciu, keď sa niečo nepodarí. Spoločné varenie tak môže podľa nej rodinu ešte väčšmi stmeliť. Ukážkovým príkladom je letné grilovanie, pri ktorom sa stretáva aj široká rodina.

Na prípravu jedla netreba špeciálne zručnosti, pričom každý môže prispieť svojou troškou do mlyna. Dôležité je pripravovať jedlo s pocitom, že osoba, pre ktorú to robíte, okúsi iné chute a zažije niečo nové. Platí totiž, že jedlo pripravované s láskou a radosťou chutí inak ako pokrm uvarený z povinnosti a hodený na tanier.

Čo chutí partnerovi

Rybáriková je presvedčená, že tak ako v iných oblastiach, aj pri varení treba vedieť, že to, čo je dobré pre mňa, nemusí byť dobré pre druhého. „Aby bola večera dobrá pre partnera, treba vedieť, či vôbec večeria a v akom čase, či má rád teplé jedlo, alebo studenú kuchyňu, zeleninové či mäsové pokrmy, jednoduché alebo exkluzívne.“

Zdôrazňuje, že najdôležitejší je vzájomný kontakt, pocit blízkosti, porozumenia. „Pocit, že sa môžem cítiť prirodzene, nemusím sa na nič hrať, nemusím nič predstierať, a to v role hostiteľa i hosťa,“ dodáva odborníčka.

Milovníci varenia by však nemali zabúdať, že láska nejde len cez žalúdok. Rovnako dôležité ako chuť sú ďalšie zmysly - zrak, sluch a čuch. Jedlo treba servírovať tak, aby dobre vyzeral nielen pokrm na tanieri, ale aj jeho autor.

Pre hosťa zas platí, že každý, hoci i nevydarený pokus treba oceniť. A čo sa týka vône, musí vám byť príjemná nielen v prípade jedla, ale i hostiteľa a naopak. Ťažko si totiž predstaviť, že by ste si labužnícky pochutnávali na niečom, čo vám páchne, a zamilovali sa do niekoho, kto vám nevonia.

Vianočné tipy na darček