Výbava nachystaná: Pivná míľa sa môže začať.

Šport pre chmeľových fajnšmekrov: Vyskúšajte pivný beh

Pivná míľa má presné pravidlá a dnes už aj svoj šampionát. Myslíte si, že ide o ľahkú disciplínu? Ani náhodou.

Viete, čo majú spoločné Maročan Hicham El Guerrouj a Američan James Nielsen? Obaja držia svetový rekord v behu na jednu míľu, čiže na 1 609 metrov. Američanov čas z mája tohto roku zo San Francisca je o minútu a štrnásť sekúnd horší než výkon známeho marockého vytrvalca z júla 1999 v Ríme (3:43:13), a predsa je to rovnako svetový rekord.

Nielsen na rozdiel od El Guerrouja musí každých štyristo metrov vliať do seba jedno pivo. Pivná míľa je síce stará disciplína, no odetá do nového šatu. V decembri sa v texaskom Austine konali prvé oficiálne majstrovstvá sveta.

Kto si to vyskúšal, pozerá sa na Nielsenov čas 4 minúty a 57 sekúnd inými očami. Veď skúste za päť minút prebehnúť vyše 1 600 metrov a popritom vypiť štyri pivá!

Tituly poštárovi a vedkyni

Pravidlá sú jednoduché. Zabehnúť jednu míľu, no po každých štyristo metroch vypiť jedno pivo. Aké, záleží na účastníkovi, no musí mať aspoň päť percent alkoholu a minimálny objem tri a pol deci. A počas behu nesmú bežci vracať. Inak musia absolvovať ďalších štyristo metrov.

Podobné zábavky pozná svet od roku 1980. Začali s nimi Kanaďania. Až v poslednom čase má však pivná míľa presné pravidlá a svetový šampionát.

Kráľmi pivného behu sa pri neúčasti rekordéra Nielsena stali 27-ročný kanadský poštár Corey Gallagher - pivnú míľu zdolal za rovných päť minút - a americká vedkyňa Elizabeth Herndonová. Tá zvládla trať za rekordných 6 minút a 17 sekúnd. Obaja zarobili po 2 500 dolárov.

K rekordu s teplým pivom

Keď kalifornský nadšenec Nielsen v máji tohto roku zabehol svetový rekord, vyspovedal ho aj uznávaný bežecký magazín Runners World. Ochotne prezradil začiatočníkom niektoré triky.

Základom úspechu pri rýchlom behu, pri ktorom sa nepovraciate, je podľa neho poradiť si s oxidom uhličitým, ktorý v pive môže za bublinky a penu. Ten sa hneď po otvorení plechovky či fľaše mení na plyn a v žalúdku bežcom najviac prekáža.

„Začínate vracať či grgať a strácate rýchlosť. Preto si musíte pivo trochu zahriať. Oxid uhličitý sa potom v nápoji posúva vyššie. Po otvorení plechovky z neho vyprchá viac, ako keď je pivo chladené,“ odporúča Nielsen. Najobľúbenejšou značkou bežcov je Budweiser, keďže má oproti iným o čosi nižší objem oxidu uhličitého.

Aj tieto rady však pomôžu len trochu. „Dvesto metrov pred cieľom som si hovoril, že už sa nikdy viac neprihlásim,“ priznáva Nielsen, 34-ročný Kalifornčan, bývalý vysokoškolský šampión v behu na päť kilometrov.

Na počesť Bannistera

Zlomiť rekord mu napadlo počas osláv 59. výročia rekordu britského atléta Rogera Bannistera. Ten v máji 1954 zabehol v Oxforde ako prvý jednu míľu pod štyri minúty.

„Povedal som si, že tú pivnú musím dať pod päť. A vyšlo to,“ tešil sa Nielsen. „Dúfam, že sa z toho raz stane seriózny šport. A moje deti si povedia, že ich otec bol prvý, kto prelomil magickú hranicu,“ dodal otec trojročného Jamesa a ročnej Claire.

Ak by mal Nielsen pravdu, prípadní českí účastníci by sa mohli stať favoritmi novej disciplíny. V pití piva sú v prepočte na obyvateľa prví na svete. Každý Čech vypije priemerne vyše sedem pív za týždeň. Za nimi sú Íri, bronz patrí Nemecku, Slovensko je jedenáste.

Veľký záujem

Preteky v pivnej míli na rôznej kvalifikačnej úrovni si len v Amerike vyskúšalo už vyše 90-tisíc záujemcov. Mnohí najmä z recesie a zo zvedavosti, či to zvládnu. Tí najlepší však berú pivnú míľu zodpovedne. Predchádzajúci svetový rekordér, 42-ročný Kanaďan Jim Finlayson, ktorého maximom je čas 5 minút a 9 sekúnd, trénoval svojsky.

Po štyristometrovom úseku vždy na desať sekúnd zadržal dych. Alebo si dal k posteli vodu a nastavil budík na hlbokú noc. „Keď zazvoní, musíte ju vypiť čo najrýchlejšie. Bez premýšľania, bez prípravy,“ tvrdil.

Aj Finlayson by bol rád, keby sa z pivnej míle stal vážny šport. „K majstrovstvám sveta sa pristupovalo s rovnakou vážnosťou ako ku každému inému športu. Áno, je to nezvyčajná disciplína, no len čo zaznie štartový výstrel, berieme to všetci zodpovedne. Hoci uznávam, celé je to najmä zábava,“ tvrdí bývalý kanadský maratónsky šampión.

Nepodceňujte to

Základnou radou pre prípadných záujemcov však zostáva: „Nepodceňujte to. Nie je to ľahká disciplína. To si len myslíte.“ Čosi podobné sa koná aj u nás doma, v Trenčíne, už 23 rokov, hoci víťaz sa neurčuje.

Turisticko- pivný pochod Kukanova desina, ktorý vznikol podľa povesti dnes už nebohého básnika Jozefa Urbana na počesť legendárneho bratislavského pivára Kukana, sa koná v Trenčíne v prvú sobotu vždy po Dni detí.

Účastníci musia zvládnuť určenú trasu pešo a po každom kilometri vypiť na určených stanovištiach jedno pollitrové pivo. Pitie však nie je povinné a na rozdiel od pivnej míle sa niet kam ponáhľať.

  • Plus 7 dní
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].