Takto varí Saganova mladomanželka: Skúste Katkine netradičné palacinky

Najviac sa teším na Katkine palacinky z topinambura, povedal po majstrovstvách sveta v cyklistike Peter Sagan. Receptami sa môžete inšpirovať aj vy.

Zo všetkého najviac sa teším na topinamburové palacinky od Katky, - povedal Peter Sagan, keď sa stal majstrom sveta v cyklistike. Náš hrdina a Katka Smolková sa vydali na spoločnú cestu životom. Veríme, že im to vyjde, pretože Katka je dobrá kuchárka a Peter má rád jedlá, ktoré mu pripravuje.

Mnohé sú zo zdravej plodiny topinambur. Sú to hľuzy vysokej nevykynožiteľnej buriny v záhrade, čo kvitne na žlto. Katkin otec Pavol Smolka sa dlho zaoberá ich spracovaním, dnes z nich vyrába tridsať rôznych produktov. Topinambury sú zvlášť vhodné pre diabetikov, pretože nezvyšujú glykemický index.

V čom je tajomstvo Petrových obľúbených palaciniek? Sú plnené topinamburovým džemom a poliate topinamburovým sirupom. Ale chutia mu aj fašírky, šalát a polievka.

Vymyslieť, aby fádna sladkastá plodina chutila jedinečne na sladko aj na slano, nebolo jednoduché. Kým Pavol Smolka vymýšľal topinamburové cukríky, rezance, chlieb, džem, „čalamádu“ a sirup, chuťové poháriky celej rodiny sa zapotili.

Palacinky pre Petra

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: 250 ml mlieka, 2 veľké vajcia, 30 g práškového cukru, 90 g topinamburovej biomúky, 180 g špaldovej múky, amaretto, 1 balíček vanilínového cukru, 25 g masla, soľ, olej Plnka: 190 g tvarohu, 100 g ovocia, 60 g topinamburového biodžemu a arónie, práškový cukor

Ako na to: Topinamburovú a špaldovú múku, mlieko, vajcia, štipku soli, vanilínový cukor a likér dáme do vysokej nádoby. Pridáme roztopené maslo a rozmixujeme ponorným mixérom.

Aby sa netvorili vzduchové bublinky, cesto precedíme cez jemné sito a necháme tridsať minút odpočinúť. Na panvici vymastenej tukom opekáme palacinky z každej strany dozlatista. Naplníme pripravenou plnkou, zvinieme a podávame s čerstvým ovocím.

Grilovaný tuniak s topinamburom a cuketou

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: 400 g tuniaka, 100 ml olivového oleja, 320 g listového šalátu, 80 g cherry paradajok, 80 g cukety, 40 g špargle, 40 g topinambura, soľ, mleté čierne korenie Nálev: 75 g olivového oleja, 25 g bieleho vínneho octu, 25 g horčice, soľ, biele korenie, topinamburový sirup

Ako na to: Tuniaka v celku ochutíme soľou a korením. Sprudka opečieme z každej strany. Očistené paradajky, cuketu a špargľu nakrájame a zamiešame s umytým a natrhaným listovým šalátom.

Suroviny na nálev zmiešame a pridáme do šalátu, ktorý zľahka premiešame. Šalát pri podávaní posypeme topinamburovými rezancami. Servírujeme s tuniakom nakrájaným na plátky.

Topinamburové placky

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: 500 g topinambura, 30 g mrkvy, 15 g zeleru, 25 g pohánkovej múky, 10 g ryžovej múky, 20 g kukuričnej instantnej kaše, 20 g pšenovej instantnej kaše, 3 vajcia, 20 g cesnaku, 50 g očistenej cibule, 75 g jablka, 125 g kukuričnej strúhanky, 150 g oleja, 10 g zázvoru, 30 g zemiakového škrobu, soľ, mleté biele korenie, oregano, bazalku, worcesterskú omáčku Na ozdobu: 150 g kyslej smotany, 150 g brusnicového džemu, listový šalát

Ako na to: Očistený topinambur, mrkvu a zeler nastrúhame nahrubo a posolíme. Necháme desať minút postáť a zeleninu zbavíme prebytočnej vody stlačením v rukách. Pridáme ostatné suroviny a dôkladne premiešame.

Tvarujeme placky s hmotnosťou 60 g, ktoré obalíme v kukuričnej strúhanke. Vyprážame v horúcom oleji. Podávame s listovým šalátom, kyslou smotanou a s brusnicovým džemom.

Vianočné tipy na darček