Aj obyčajné palacinky môžu vyzerať zaujímavo.

Veselé recepty pre radosť vašich školákov

Vyčarujte pre svoje deti malé umelecké dielo. Deti majú rady jednoduché a nekomplikované jedlá a veľkú radosť im urobí, keď večera na tanieri nie je len chutná, ale zároveň vyzerá zaujímavo.

„Malých hladošov potešia rôzne tváre, zvieratká, dopravné prostriedky,“ vysvetľuje šéfkuchár Attila Bencze z reštaurácie Al Trivio v Bratislave.

Používajte čerstvé a kvalitné suroviny, jedlo potom bude aj estetickejšie vyzerať. Keď si nebudete vedieť rady, príďte sa inšpirovať k odborníkom do Al Trivio. Vďaka šikovným trikom jedlo zmizne oveľa skôr, lebo pri deťoch platí dvojnásobne, že jedia aj oči.

Detský losos

Foto: Mária Candráková

Na 4 porcie potrebujeme: 400 g čerstvého lososa aj s kožou, 500 g zemiakov, 100 ml mlieka, 50 g masla, soľ, čerstvú brokolicu, mrkvu, čierne olivy, olivový olej

Ako na to: Lososa rozkrojíme na štyri rovnaké filety, osolíme. Na rozpálenom oleji ich upečieme na panvici kožou dole a potom dopekáme v rúre 10 minút pri 180 stupňoch.

Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode, scedíme, pridáme horúce mlieko, maslo a vyšľaháme na jemnú kašu. Brokolicu a mrkvu uvaríme v pare. Podávame k lososovi spolu so zemiakovou kašou a olivami ako na fotografii.

Palacinky

Na 4 porcie potrebujeme: 250 ml mlieka, 100 g špaldovej múky, 2 vajcia, 10 g cukru, štipku soli, olej, čerstvé ovocie podľa chuti a fantázie - banán, čučoriedky, jahody, kivi, čokoládový krém, domácu šľahačku, džem

Ako na to: Z mlieka, múky, vajec, zo soli a z cukru pripravíme cestíčko, ktoré necháme v chladničke asi 20 minút odležať. Na rozpálenom oleji na teflónovej panvici pečieme tenké palacinky. Podávame potreté čokoládovým krémom alebo džemom, ozdobíme ovocím a šľahačkou. Vytvarovať môžeme loď, kvetinu, autíčko či macka.

Spaghetatta

Foto: Mária Candráková

Na 4 porcie potrebujeme: 400 g domácich špagiet, 300 g mletého hovädzieho mäsa, 300 g cibule, 5 strúčikov cesnaku, soľ, čierne korenie, čerstvý majorán, čerstvú bazalku, 800 g bioparadajok, olivový olej, 2 vajcia

Ako na to: Mleté mäso zmiešame so 100 g nadrobno nakrájanej cibule, dvoma roztlačenými strúčikmi cesnaku, pridáme vajcia, soľ, korenie a majorán. Z hmoty vytvarujeme mäsové guľky. Na panvičke s rozpáleným olejom opečieme guľky do hneda. V hrnci rozpálime olej, pridáme na drobno pokrájanú zvyšnú cibuľu s troma strúčikmi cesnaku.

Orestujeme do hneda, pridáme blanšírované bioparadajky nakrájané na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme cukor a na miernom ohni pri častom miešaní uvaríme omáčku, ktorú rozmixujeme. Dochutíme čerstvou bazalkou. Mäsové guľky zalejeme paradajkovou omáčkou, podávame s uvarenými domácimi špagetami.

  • Plus 7 dní
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].