Veselé vajíčka a neodolateľná čokomalina: Ponúknite šibačov

Veľká noc je čas vajíčok, dajú sa použiť na mnoho spôsobov. Čokoládové aj na ozdobenie torty.

Relax

Štyri dni voľna plné veselých tradícií a príjemných stretnutí s rodinou a priateľmi, to je príležitosť predviesť svoje kuchárske umenie. Torta s čokoládou a malinami je priam hriešne dobrá a pritom jej príprava nie je zložitá. Žĺtky varených vajec zasa pripomenú slnko a nový život, ktorý nás čaká s prichádzajúcou jarou. „Užite si sviatky s dobrým jedlom,“ želá foodblogerka Evelyn, ktorej vyšli už dve knižky.

Varí pre vás Evelyn, autorka kníh a foodblogerka na Facebooku Evelyn.f-varenie a pečenie.

Jarná mozaika

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: 100 g mrkvy, 100 g zelených fazuľových strukov, 100 g brokolice, 100 g karfiolu, 200 g údeného bravčového karé, 100 g bieleho nesladeného jogurtu gréckeho typu, 100 g majonézy, 1 lyžicu plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie, 1 balenie želé na aspik v prášku, 5 lyžíc zeleninového vývaru, 4 polovice vajec uvarených na tvrdo

Ako na to: Mrkvu, struky, brokolicu a karfiol uvaríme. Pokrájame spolu s karé na kúsky. V mise všetko zmiešame, osolíme a okoreníme. Želé v prášku rozpustíme v zeleninovom vývare a zmiešame s jogurtom, majonézou a horčicou. Prilejeme k zeleninovo- mäsovej zmesi a dôkladne premiešame. Rozprestrieme väčší kus potravinárskej fólie a nanesieme polovicu zmesi. Pokladieme vajcia a prekryjeme druhou polovicou zmesi. Fóliu zvinieme do tvaru valca a konce dôkladne uzatvoríme ako salónku. Chladíme minimálne štyri hodiny a podávame nakrájané na plátky s čerstvým listovým šalátom.

Veselé vajíčka

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: 6 vajec Na bryndzovú nátierku: 80 g masla, 250 g bryndze, soľ, 1 jarnú cibuľu nasekanú nadrobno, mletú červenú papriku Na vajcovú nátierku: 100 g masla, 2 vajcia a oddelené uvarené žĺtky, 1 lyžičku sardelovej pasty Na hráškovú nátierku: 100 g masla, 150 g mäkkého tvarohu, 200 g spareného prepasírovaného hrášku, soľ, mleté čierne korenie, pár kvapiek citrónovej šťavy, 1 lyžicu nasekanej pažítky

Ako na to: Vajcia uvaríme natvrdo v osolenej vriacej vode. Po vychladnutí rozpolíme a oddelíme uvarené žĺtky. Polovice vajec plníme striedavo bryndzovou, vajcovou, hráškovou nátierkou a dekorujeme.

Na bryndzovú nátierku vymixujeme v miske maslo, bryndzu, soľ, jarnú cibuľu, mletú červenú papriku. Na vajcovú vymixujeme maslo, vajcia, žĺtky a sardelovú pastu. Na hráškovú nátierku vymixujeme maslo, tvaroh, hrášok, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu a pažítku.

Neodolateľná čokomalina

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: tortovú formu s priemerom 24 cm Na cesto: tri korpusy: 3 x 3 žĺtky, 3 x 3 lyžice kokosového alebo hnedého cukru, 3 x 1 lyžicu rastlinného oleja, 3 x 3 lyžice polohrubej múky, 3 x 1 lyžičku kypriaceho prášku, 3 x 3 vaječné bielky Krém: 300 g 60-percentnej horkej čokolády, 500 g syra mascarpone, 125 g syra Philadelphia Poleva: 100 g 60-percentnej horkej čokolády, 15 g masla, 2 lyžice smotany na šľahanie, štipku soli

Ako na to: Upečieme tri korpusy. Na jeden dáme do misy tri žĺtky, tri lyžice cukru a vymiešame tak, aby sa cukor rozpustil. Pridáme tri lyžice múky, lyžičku kypriaceho prášku, lyžicu oleja a dôkladne vymiešame. V druhej nádobe vyšľaháme metličkou sneh z troch bielkov. Sneh opatrne vmiešame do prvej hmoty tak, aby cesto bolo nadýchané.

Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Vlejeme cesto a pečieme asi 20 minút vo vopred vyhriatej rúre pri 180 stupňoch. Každý korpus pečieme samostatne. Medzi vychladené korpusy rovnomerne uložíme krém. Na povrch rozotrieme polevu a dekorujeme malinami, jedlými kvetmi, rozpolenými čokoládovými vajcami so šľahačkou.

Na krém dôkladne vymiešame rozpustenú čokoládu, mascarpone a Philadelphiu. Na polevu vo vodnom kúpeli za stáleho miešania rozpustíme čokoládu, maslo, smotanu a štipku soli.

Relax