Tmavočervenú passatu pripravujeme zo sladkých zrelých rajčín.

Vyskúšajte domáci pretlak: Z augustových rajčín chutí najlepšie

Prinášame vám recept na domáci paradajkový pretlak a cuketové závitky s polentínkou, ktoré pre vás pripravila foodblogerka Evelyn. foodblogerka

Hustý voňavý rajčinový pretlak, v talianskych receptoch ho niekedy nazývame passata, je základ mnohých špecialít. Stačí ho dochutiť korením, cesnakom a bazalkou a vznikne omáčka, ktorá sa hodí k letným jedlám.

Ukážeme vám, ako ju ľahko pripravíte. Potom ju môžete použiť ako čerstvú alebo zavariť do pohárov na zimu. Je práve vhodný čas, voňavú tmavočervenú passatu pripravujeme z augustových sladkých zrelých rajčín.

Passata di pomodoro

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: hrniec, tyčový mixér, sitko, misu, uzavierateľné poháre, hrniec na zaváranie 1 kg čerstvých rajčín, rozpolených a zbavených stredu so zrniečkami

Ako na to: Do hrnca vložíme čerstvé rajčiny a za občasného miešania varíme asi 30 minút. Odstavíme a vymixujeme. Cez jemné sitko prepasírujeme do misy. Naplníme do čistých pohárov a uzavrieme.

V zaváracom hrnci zalejeme vodou tak, aby boli poháre ponorené. Od bodu varu varíme asi 30 minút. Pretlak z rajčín rôzne dochucujeme.

Cuketové závitky s polentínkou

Foto: Lýdia Jušková

Potrebujeme: formu na zapekanie 19 - 21 cm Na zapekané cuketové súdočky: rajčinovú omáčku, 2 cukety strednej veľkosti, polentínku, 30 g syra pecorino alebo parmezánu nastrúhaného na jemno

Na polentínku: 125 g instantnej kukuričnej polenty, 500 ml vody, soľ, mleté čierne korenie, 90-100 g syra mascarpone

Ako na to: Do formy na zapekanie nalejeme do tretinovej výšky rajčinovú omáčku. Cukinu nakrájame škrabkou na tenučké plátky. Na ich koniec uložíme 1-2 lyžičky polentínky a zavinieme do tvaru súdočka. Polentínku pripravíme z polenty.

Do vriacej osolenej vody ochutenej mletým čiernym korením vsypeme polentu. Za stáleho miešania na miernom plameni varíme 2 minúty. Odstavíme. Do teplej polenty metličkou zašľaháme mascarpone.

Súdočky ukladáme do rajčinovej omáčky. Vrch súdočkov posypeme syrom pecorino alebo parmezán. Pečieme 20-25 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia.

  • Plus 7 dní
    Článok bol spracovaný a publikovaný redakciou Plus7 dní. Svoje pripomienky, návrhy a tipy môžete adresovať priamo na adresu [email protected].