Marhuľové kocky s polevou

Zalizujte sa celý víkend! Vyskúšajte dobroty z marhúľ

Sezóna ovocia je v plnom prúde. Napečte si koláče, uvarte džem...

Relax

Tak je to s každým druhom ovocia. Tešíme sa naň celý rok, a keď konečne dozreje, sezóna trvá dva-tri týždne. V supermarketoch dlhšie, ale chuť a vôňa sa nedajú porovnať.

Marhule sú najbohatším zdrojom betakaroténu, brzdia proces starnutia, odstraňujú únavu a pre vysoký obsah draslíka prospievajú srdcovo-cievnemu systému. Prečisťujú tráviacu sústavu, pôsobia ako mierne preháňadlo. Sú výborné zavarené, spracované na džem a koláče nemajú chybu.

Sezónne jedlo pre vás pripravil gurmán, kuchár a fotograf Peter Záhradník.

Marhuľové kocky s polvevou

Potrebujeme: Cesto: 3 vajcia, 60 g krupicového cukru, 60 g polohrubej múky, 1 lyžicu kakaa, 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva Na potretie cesta: marhuľový džem

Plnka: 500 g mäkkého tvarohu, 250 g syra Philadelphia, 150 g práškového cukru, 250 ml smotany na šľahanie, 12 plátkov želatíny, ovocný sirup, 500 g marhúľ, šťavu z 1 limetky, 2 balíčky vanilínového cukru Poleva: 100 g marhúľ, 1 lyžicu práškového cukru, 1 lyžicu želatíny, 2-3 lyžice ovocného sirupu

Ako na to: Vajcia vyšľaháme s cukrom. Prisypeme polohrubú múku s kypriacim práškom a preosiate kakao. Cesto dáme na hlboký, vymastený, múkou vysypaný plech s rozmermi 25 x 25 cm a vo vyhriatej rúre upečieme. Po vychladnutí cesto potrieme marhuľovým džemom. Na cesto dáme polovičnú časť plnky, uložíme marhule, natrieme zvyšnú plnku a pokvapkáme polevou.

Príprava polevy: Marhule rozmixujeme s cukrom. Napučanú želatínu rozpustíme v ovocnom sirupe a vmiešame do rozmixovaných marhúľ. Lyžičkou dávame polevu na plnku v rozostupoch a koncom grilovacej ihly robíme krúživé pohyby. Koláč odložíme do chladu na 6-8 hodín odstáť a potom ho pokrájame.

Plnka: Marhule umyjeme, rozpolíme a kôstky vyberieme. Dáme ich do hrnca s ovocným sirupom a na miernom ohni varíme 3-4 minúty. Potom ich vyberieme a na sitku necháme vychladnúť. Mäkký tvaroh a syr Philadelphia vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme limetovú šťavu, zamiešame a vmiešame do tuha vyšľahanú smotanu na šľahanie.

Želatínu dáme napučať, rozpustíme ju v malom množstve ovocnej šťavy a vmiešame do plnky. Zľahka premiešame a plnku rozdelíme na dve časti.

Orechový koláč s marhuľami

Foto: PETER ZÁHRADNÍK

Potrebujeme: 120 g masla, 150 g hladkej múky, 80 g pomletých orechov, 100 g práškového cukru, 2 lyžice ovocnej šťavy, 2 vajcia, 40 g tmavej čokolády, 500 g marhúľ, 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, vlašské orechy, 1 lyžicu cukru, 2 lyžice rozpusteného masla

Ako na to: Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom a so žĺtkami. Pridáme hladkú múku, nastrúhanú čokoládu, kypriaci prášok, pomleté orechy, ovocnú šťavu a tuhý sneh ušľahaný z bielkov.

Cesto rozotrieme na vymastený plech vysypaný múkou. Rozpolené marhule uložíme na cesto vedľa seba. Do jamky každej marhule dáme kúsok vlašského orecha, ktorý pokvapkáme rozpusteným maslom. Upečieme vo vyhriatej rúre.

Marhuľovo-čerešňové lievance so šľahačkou

Foto: PETER ZÁHRADNÍK

Potrebujeme: 225 g hladkej múky, 30 g hnedého cukru, 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva, 2 vajcia, 300 ml vlažného mlieka, 1 lyžicu rozpusteného masla, 2 marhule, 160 g očistených čerešní, 250 ml smotany na šľahanie, strúhanú čokoládu, práškový cukor

Ako na to: Umyté, osušené marhule rozkrojíme a pokrájame na menšie kúsky. V panvici na rozpustenom masle opečieme nakrájané marhule, ktoré posypeme hnedým cukrom. Odstavíme a necháme vychladnúť. Múku, kypriaci prášok, štipku soli, vajcia, mlieko a vychladnuté marhule spolu rozmixujeme.

Do hladkej masy zamiešame nakrájané čerešne. Podľa potreby prilejeme trochu mlieka. Malou naberačkou postupne dávame cesto do panvice potretej olejom. Na slabom plameni opečieme z obidvoch strán lievance. Ozdobíme šľahačkou vyšľahanou do tuha, posypeme čokoládou a cukrom.

Marhuľové guľky s orechmi

Foto: PETER ZÁHRADNÍK

Potrebujeme: 100 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 30 g masla, 1 vajce, polohrubú múku, marhule, 100 g pomletých lieskových orechov, 2-3 lyžice práškového cukru

Ako na to: Z mlieka a hladkej múky uvaríme hustú kašu. Do teplej kaše zamiešame zmäknuté maslo a necháme vychladnúť. Do studenej kaše pridáme vajce a prisypeme toľko polohrubej múky, aby sme vypracovali nelepivé cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pokrájame na štvorce.

Marhule umyjeme, osušíme, na jednej strane ich narežeme a kôstku vyberieme. Do každého štvorca dáme marhuľu a zabalíme. Varíme vo vriacej vode, pokým nevyplávajú na povrch.

Pomleté orechy opečieme na suchej širšej panvici na slabom plameni. Odstavíme z plameňa, zmiešame s práškovým cukrom a obalíme uvarené guľky.

Relax