Len pre silné žalúdky! Toto sú najšpinavšie miesta v domácnosti

Kuchynská špongia, výlevka, zubná kefka, klávesnica, mobil či kabelka skrývajú nebezpečných obyvateľov.

Veda a zdravie

Z tvrdenia, že záchodová doska nie je zďaleka najšpinavším miestom v domácnosti, sa už stalo klišé. Napriek tomu, čo sa na toalete odohráva, všetci tušia, že každá, aspoň priemerne čistotná rodina venuje tomuto miestu z hľadiska hygieny zvýšenú pozornosť. Predpoklad, že sa tu teda nachádza oveľa menej baktérií, než by sme čakali, už prekvapí málokoho.

Zákutí, kde na človeka vo zvýšenej miere môžu číhať škodlivé baktérie, je však dosť. A nielen na verejnosti, kde sa tak trochu predpokladá, že nie každý si tyká so základnými hygienickými zásadami a návykmi, ako je trebárs umývanie rúk po použití záchoda či kýchanie do ohybu lakťa namiesto do dlane.

Ktoré sú teda najohrozenejšie predmety z hľadiska výskytu potenciálne nebezpečných mikróbov? Možno budete nakoniec predsa len prekvapení. Mnohé z nich sa totiž používajú práve ako bariéra proti nečistotám. A ešte čosi - tí, ktorí trpia obsesívnym strachom z baktérií, nech radšej nepokračujú.

Miesto činu - kuchynská doska

Práve táto kuchynská pomôcka najčastejšie vyhráva rebríčky „najzamorenejších“ predmetov v domácnosti. Je to logické - predovšetkým drevené doštičky sa nezriedka používajú celé roky, niekde sa dokonca dedia (!). Krája sa na nich všetko, od zeleniny cez koláče po mäso.

Čistenie pritom neprekračuje metódy zaužívané pri ostatnom náradí v kuchyni - umytie horúcou vodou a čistiacim prostriedkom, len občas dôkladnejšie vydrhnutie. Podľa Charlesa Gerbu z univerzity v Arizone, ktorý pred rokom skúmal výskyt škodlivých baktérií v domácnosti, sa na doštičkách darí predovšetkým salmonele, baktériám E. coli a Campylobacteru.

Ohrození sú najmä konzumenti mäsa, ktorého drobné čiastočky sa úspešnejšie zachytia v drobných škárach. Lekári preto odporúčajú mať jednu dosku na mäso a inú na zvyšné potraviny.

Aby sme vás však trochu upokojili - pred dvoma rokmi robil český časopis Vitalita v spolupráci s laboratóriom Burea Veritas analýzu rozličných typov kuchynských doštičiek. Z hľadiska zachytávania nečistôt nevyšiel víťazne žiadny povrch, odporúčania však hovoria, že najlepšia doska je keramická, potom umelá a nakoniec drevená.

Napríklad aj preto, že keramické či umelé dosky môžete umývať aj pri vyšších teplotách v umývačke, čo je pri drevených nevhodné. Podstatná informácia však bola, že ani jedna z testovaných doštičiek neobsahovala salmonelu či ďalšie nebezpečné baktérie.

„Salmonely ani iné mikroorganizmy na kuchynskej doske alebo inom náradí nevznikajú, dostanú sa na ne z kontaminovaných, takmer vždy surových potravín,“ vysvetľuje mikrobiológ Vladimír Špelina. Ako dodáva, väčším zdrojom kontaminácie sa môžu stať utierky na riad - ak ich používate, meňte ich minimálne raz za týždeň - či špongie.

Nebezpečná špongia

Napadlo vám niekedy, že podobnému útoku baktérií ako doska na krájanie je vystavená aj pracovná doska na kuchynskej linke či výlevka, kde sa zachytávajú kúsky potravín? Nehovoriac o špongii, ktorú používame na umývanie a odstraňovanie zvyškov jedla predtým, než vložíme riad do umývačky.

„Vo vlhku, v teple a medzi zvyškami jedla sa mimoriadne dobre darí baktériám E. coli a Campylobacter, ktoré stoja nielen za črevnými infekciami, ale môžu spôsobiť otravy z jedla,“ hovorí mikrobiológ Philip M. Tierno pre magazín Forbes.

Aby ste sa ich zbavili, odporúča sa nielen špongiu vymeniť skôr, než nadobudne neurčitú hnedkastú farbu a kyslastý zápach, ale starať sa aj o novú hubku. Ako? Aspoň dvakrát týždenne ju dajte do mikrovlnky a nechajte asi minútu pri najvyššom výkone. Ďalší spôsob je vložiť ju do umývačky vo fáze sušenia.

Dlhý život v zubnej kefke

V našom rebríčku najšpinavších predmetov v domácnosti patrí jedno z popredných miest zubnej kefke. Ako je to možné? Stačí si uvedomiť, na čo slúži. Drobné štetinky majú za úlohu odstrániť z našich úst zvyšky potravy, pričom niektoré sa už začínajú úspešne rozkladať. A hoci kefku po umytí opláchneme, nikdy sa nám nepodarí dokonale odstrániť všetky drobné čiastočky.

„Baktérie medzi jej štetinami dokážu prežiť až dva dni,“ tvrdí P. M. Tierno. Úprimne, sú to vaše baktérie a vám až tak neuškodia, no aj tak treba kefku vymeniť každé tri mesiace.

Problém je skôr pri ich skladovaní. Experti upozorňujú, že kefky jednotlivých členov domácnosti by nemali byť v jednom pohári v tesnej blízkosti - najmä, ak ste chorí. Nie je však dobré ani to, keď kefku po použití uzatvárame do nepriedušných plastových škatuliek - vlhké, teplé prostredie svedčí rozmnožovaniu mikroorganizmov.

Absolútnym prehreškom je podľa lekárov umiestnenie zubnej kefky neďaleko toalety. V malých bytoch, kde je záchod súčasťou kúpeľne, sa to často inak nedá, no treba myslieť na to, že „čokoľvek, čo žije vo vašej toalete, nájdete aj na vašej zubnej kefke,“ varuje Tierno a dodáva, že napríklad pri hnačkách sa škodlivé baktérie rozprsknú po miestnosti ako pri malom výbuchu.

Odporná predstava, čo poviete? Zabrániť tomu môžete tak, že kefky budete skladovať v skrinke a splachovať budete zásadne so sklopenou doskou. Čo sa, mimochodom, odporúča v každom prípade.

Klávesnica verzus toaleta

Klávesnica počítača, diaľkový ovládač, mobilný telefón. Keď sa presunieme z kúpeľne do obývačky alebo pracovne, naša bezpečnosť sa nezlepší. Všetky tri spomínané predmety sa totiž často spomínajú ako raj pre baktérie. Dôvod?

Chytáme ich často rukami zababranými od jedla, ale aj výlučkov po kýchnutí, niektorí menej čistotní aj tých fekálnych. A akosi nemyslíme na to, že ich treba pravidelne čistiť. Konkrétne klávesnica nevyšla z výskumu vedcov z Univerzity v Severnej Karolíne veľmi dobre.

Zistili napríklad, že na jej piatich štvorcových centimetroch žije až 21-tisíc mikróbov. Na verejných toaletách ich vraj bolo iba štyridsaťjeden - očividne neskúmali u nás.

„Aj verejné záchody občas niekto uprace. Ale úprimne, koľkí z nás si čistia klávesnicu?“ pýta sa Philip M. Tierno. „Keby k nám prileteli mimozemšťania a orientovali sa iba podľa množstva mikróbov v našich domácnostiach, pravdepodobne by si museli umývať ruky v záchode,“ dodáva Tierno sarkasticky.

Jedáci kože

Živia sa šupinkami odumretej kože a je im najlepšie tam, kde aj nám - vo vyhriatej posteli, v perinách, na gauči. Roztoče sú najrozšírenejším nepriateľským obyvateľom našich domácností. Pri pohľade pod mikroskopom pripomínajú kliešťa, majú však len 420 mikrometrov.

Žijú dva až štyri mesiace a za ten čas samičky nakladú zhruba šesťdesiat až sto vajíčok. Počas života vyprodukujú viac ako dvestonásobne viac exkrementov, než sami vážia. Ich sušené výkaly poletujú vzduchom a dráždia alergikov.

Ako sa im brániť? Z matracov ich dostanete ťažko - ak vôbec. No môžete sa o to pokúsiť. Keďže im nesvedčí slnečné svetlo, ak je to možné, nechajte matrace občas vyvetrať na slnku.

To platí aj pre periny - asi je jasné, že najlepšie sa darí roztočom v perí. Posteľnú bielizeň perte pri vysokých teplotách a aspoň raz za čas žehlite. Pravdaže, prezliekajte ju najmenej raz za tri týždne.

Špinavá práčka

Ak by sme boli dôslední, medzi „predmety plné domácich baktérií“ by sme mohli zaradiť všetko. Niektoré označujú za semenisko mikroorganizmov napríklad aj práčku, ktorá je - podľa mikrobiológov z Arizony - inkubátorom fekálnych baktérií.

Vysvetľujú to tým, že keď sa perie spodná bielizeň, dostáva sa z nej do vody obrovské množstvo črevných baktérií, ktoré sa usadia v bubne práčky a väčšinou ich nezničí ani prášok na pranie. Najrizikovejšia je pritom vraj detská bielizeň, keďže deti si nevedia poriadne utrieť zadok.

„Ľudia veria, že ich prášok zahubí všetky baktérie a mikroorganizmy, ale to by museli použiť na každé pranie chemické bielidlo či veľmi horúcu vodu - medzi šesťdesiatimi až sedemdesiatimi stupňami,“ vysvetľuje Philip M. Tierno. Zároveň však upokojuje - nakaziť sa čisto vypratou bielizňou nie je bežné. Stačí vraj, ak si po vyvešaní umyjete ruky.

Vidí sa vám teraz ešte stále váš dom ako bezpečné miesto? Nezúfajte a rozhodne to s hygienou nezačnite preháňať. Štúdie vedcov už totiž viackrát ukázali, že snaha o absolútnu čistotu môže človeku v konečnom dôsledku uškodiť. Prejaviť sa môže ako poruchy imunitného systému a najrozličnejšie alergie.

Tie kabelky!

Podľa štúdie spoločnosti Initial Washroom Hygiene patrí medzi „najšpinavšie predmety dennej potreby“ aj dámska kabelka. Keďže ju používame často a nosíme ju všade so sebou, môžeme na ňu nazbierať dokonca viac baktérií, než je na našom obľúbenom porovnávacom záchodovom sedadle. Každá piata testovaná kabelka navyše obsahovala baktérie, ktoré môžu zásadne poškodiť naše zdravie. „Kabelky prichádzajú pravidelne do kontaktu s našimi rukami a ďalšími povrchmi, takže riziko prenosu choroboplodných zárodkov je veľmi vysoké. Najmä preto, že ich málokedy čistíme,“ tvrdí Peter Barnett z Initial Hygiene pre Daily Mail. „Riziko prenosu sa zvyšuje, ak máte vo zvyku kabelku odkladať na zem, na stoličku či na stôl.“ Najviac baktérií sa vraj drží na kožených kabelkách, luxusné nevynímajúc.

Veda a zdravie