Po tomto vás prejde chuť na kolu. Prečítajte si, čo robí s vaším telom

Sýtené nápoje plné cukru nám škodia viac, ako by sme čakali. V organizme dokážu napáchať škody v priebehu niekoľkých minút.

Optimálny nápoj na zlepšenie trávenia alebo tichý zabijak? Názory na konzumáciu koly, nápoja, ktorý svet pozná už 129 rokov, sa rôznia. Bývalý britský farmaceut Niraj Naik v tom má jasno. Spomínaný koktail chemikálií má vraj od digestívneho a povzbudzujúceho nápoja ďaleko.

„Nepite to. Ani ďalšie ochutené sýtené nápoje. Môžu vám poškodiť zdravie, zvýšiť krvný tlak, spôsobiť cukrovku a chorobu srdca. A, samozrejme, priberá sa z nich,“ tvrdí Naik na svojom blogu Renegade Pharmacist, kde sa podujal vysvetliť, čo s naším telom robia podobné nápoje.

Výsledky, ku ktorým dospel a o ktorých píše britský denník Daily Mail, vás možno zaskočia.

Desať lyžíc

Naik skúmal čas od prvého hltu a prvých minút až po prvú hodinu od vypitia nápoja. V jednej plechovke sa podľa neho skrýva až desať čajových lyžičiek cukru - to však pre konzumentov sladených nápojov nie je novinka. Zaujímavejšie je, že už prvý glg a úvodných desať minút sú vraj pre náš organizmus obrovská záťaž a devastujúci zásah.

„Len vďaka kyseline fosforečnej, ktorú nápoj obsahuje, a jej príchuti, sa človek ihneď nepovracia,“ tvrdí Naik. Po dvadsiatich minútach sa začne rapídne zvyšovať hladina inzulínu v krvi. Pečeň reaguje tak, že začne všetok cukor meniť na tuk.

Po štyridsiatich minútach sa vstrebávanie kofeínu ukončí, rozširujú sa zreničky a krvný tlak stúpa. Do krvného obehu sa dostáva ešte viac cukru. Zároveň dochádza k zablokovaniu adenozínu, látky, ktorá ovplyvňuje rad fyziologických procesov v tele a zabraňuje ospalosti.

Po štyridsiatich piatich minútach telo zvyšuje produkciu dopamínu, chemickej látky stimulujúcej centrum potešenia v mozgu. Podľa autora výskumu ide o rovnaký proces, ako keď jedinec užije heroín - to je však predsa len trochu prehnané.

Ďalší problém prichádza hodinu po vypití nápoja. Kyselina fosforečná začne v tráviacom trakte viazať dôležité látky - vápnik, horčík a zinok -, ktoré sú súčasťou kostí. Tak značne zaťaží metabolizmus. Prichádza diuretický efekt, teda potrebujeme ísť „na malú“, pričom z tela dostávame aj uvoľnený vápnik.

Nedostatok vápnika môže, najmä u detí, spôsobiť osteoporózu. S vápnikom odchádza z tela aj všetka voda, ktorú kola obsahovala. Hodinová „párty“ v tele sa v tých chvíľach končí, človek začína byť podráždený a ospalý a začne mať chuť na ďalší nápoj. Tak celý kolotoč spustí nanovo.

Postrach zubnej skloviny

„Moja rada je preto jednoduchá. Dajte si namiesto sladeného bublinkového nápoja vodu s citrónom alebo limetou. Vyhýbajte sa cukru skrytému v nápojoch, práve ten môže za choroby srdca, spolu s tukmi a vysokým cholesterolom. Tieto nápoje neobsahujú dobré tuky, aké môžete nájsť vo vajciach, mäse či v avokáde, ale nevhodné, potravinársky spracované,“ varuje britský farmaceut.

Tvrdenia na jeho blogu vyvolali aj protichodné reakcie. Podľa niektorých zdrojov sú jeho závery absolútne chybné. Kyselina fosforečná je vraj v nápoji len kvôli chuti, nie preto, aby zabraňovala vracaniu. A kalórie, ktoré človek prijíma, sú vraj prázdne. Proti sýteným sladkým nápojom brojí aj doktor Sameer Patel.

„Sýtené nápoje ako kola a podobné sú plné cukru a kyselín, ktoré rýchlo pokryjú vašu zubnú sklovinu a začnú ju ničiť. Jedna plechovka nápoja obsahuje 39 gramov cukru, čo je viac než odporúčaná denná dávka. Baktériám stačí dvadsať sekúnd v ústach, aby v nich začali produkovať kyselinu. Dokážu sa tam potom udržať aj pol hodiny,“ tvrdí Patel.

„Ak musíte podobné nápoje piť, použite slamku, prípadne si niečo zajedzte, čím minimalizujete kontakt cukru so zubami. A nezabudnite si na záver dať žuvačku, ktorá neutralizuje kyselinu v ústach,“ radí doktor.

Na podobné vyhlásenia reagoval hovorca spoločnosti Coca-Cola. „Ľudia pijú náš nápoj už 129 rokov. Ako pri každom inom nealkoholickom nápoji, jej pitie je bezpečné. Je to drink pre životný štýl, no zároveň môže poslúžiť aj ako prostriedok pri diéte. Preto vyrábame aj nápoje s nižších obsahom cukru, bez cukru aj bez kofeínu,“ píše sa vo vyhlásení.

Na osvieženie ducha

Nad niektorými súčasnými spôsobmi využitia koly by jeho vynálezca, americký lekárnik John Pemberton, asi žasol. Tvorcovia ju v čase jej vzniku, teda v roku 1886, prezentovali ako posilňujúci nápoj, ktorý osvieži ducha, no Pembertovým úmyslom bolo vynájsť liek na tlmenie bolesti. Mal to byť liek na všetko - od migrény cez chrípku až po impotenciu.

Jej základné zložky boli dve: výťažok z koky - od roku 1904 sa používajú listy, ktoré sú zbavené kokaínu - a kofeín. Dnes v Amerike slúži kola aj na čistenie motorov nákladných áut, dokáže odstrániť hrdzavé škvrny na kapotách. V Indii pomocou koly farmári hubia škodce, používajú ju namiesto pesticídov. Vraj je to lacnejšie.

Pokus s „gejzírom“, ktorý vytvorí mentoska pridaná do koly, patrí medzi najznámejšie a najčastejšie variované pokusy na YouTube. Kým kofeín v nápoji bol v minulosti predmetom viacerých žalôb, dnes riešia odborníci na zdravú výživu čoraz častejšie cukor. Na trhu je množstvo kníh, ktoré sa zaoberajú jeho nežiaducimi účinkami.

„Podobne ako nikotín či alkohol experti už dávno nepokladajú cukor za neškodnú látku, ale za látku ohrozujúcu zdravie. Za sústavnou chuťou na sladké sa skrýva oveľa viac zdravotných rizík ako prebytočné kilá, zubný kaz či cukrovka.

Príčinou chorôb srdca, krvného tlaku, Alzheimerovej choroby aj rakoviny je okrem iného vykoľajený metabolizmus cukru v krvi,“ píše nemecký lekár Kurt Mosetter v knihe Cukor, tajný zabijak - pripravuje sa jej slovenské vydanie.

Zbytočné varovania

Napriek varovaniam sa spotreba cukru vo svete za posledných päťdesiat rokov strojnásobila. Na porovnanie, každý Nemec spotrebuje ročne tridsaťšesť kilogramov cukru, Američan dokonca päťdesiatosem - väčšinu v priemyselne spracovaných a vyrobených potravinách. Slováci sú na tom lepšie, no len mierne.

Podľa posledných údajov ročne skonzumujú tridsaťjeden kilogramov cukru a zhruba 120 litrov sýtených nápojov. Ich spotreba u nás v porovnaní s rokom 2000 vzrástla o sto percent. Nie je to nič prekvapujúce, keďže cukor je bežne dostupná a stále relatívne lacná potravina.

„Hoci neobsahuje jediný vitamín ani minerálnu látku dôležitú pre ľudský organizmus, robí človeka šťastným a pokladáme ho za skvelý prostriedok proti stresu a frustrácii,“ píšu odborníci v spomínanej knihe. Aj preto nemecká spoločnosť pre výživu DGE označuje cukor prívlastkom prázdny.

Vianočné tipy na darček