Otvorený list prezidentovi: Prepustite novinárov na slobodu!

Reportéri bez hraníc napísali otvorený list egyptskému prezidentovi. Požadujú v ňom okamžité prepustenie väznených novinárov.

Situácia začína byť neprípustnou. Desiatky novinárov a bloggerov sú väznení v štátnych väzniciach za svoje alebo reprodukované názory. Organizácia Reportéri bez hraníc preto zaslala prezidentovi Abdel-Fatah al-Sisimu otvorený list, v ktorom ho vyzýva na prepustenie neprávom väznených žurnalistov.

Investigatívni novinári v Paríži upozorňujú, že najmenej 32 reportérov je väznených v zlých väzobných podmienkach. V apríli minulého roka vyhlásili novinári Egypt za 158 krajinu z celkových 180, v ktorých je veľký problém demokraticky písať alebo hovoriť o politike. Zatýkanie novinárov sa odvtedy ešte zintenzívnilo.

Väznení za svoje názory

„Egypt sa stal v roku 2015 jedným z najväčších svetových väzníc novinárov na svete. Medzi najväčšie „chyby“ väznených novinárov patrí napríklad interakcia s Moslimskými bratmi (ktorých Egypt deklaroval za teroristickú jednotku, pozn. red.) v rámci svojej práce,“ povedal pre britský The Guardian jeden z členov Novinári bez hraníc.

Reportéri poukazujú na to, že drvivá väčšina väznených novinárov nespravila nič, čo by sa vymykalo zákonom krajiny.

Sú to podľa nich vykonštruované obvinenia, vrátane obvinení o kolaborácii s teroristickou bunkou. Niektorí novinári sedia za protestovanie, narúšanie verejného poriadku, alebo šírenia nepravdivých informácií. List zároveň poukazuje na to, v akých otrasných podmienkach žurnalistov držia.