“Žijeme v dobe, keď ľudia viac míňajú než zarábajú. Keď dôjde takýto cenový vonkajší šok, nedá sa nijako eliminovať. Je potrebné naň ale správne reagovať. Napríklad rozumnými nákupmi,” vysvetľuje nám Elena Kohútiková, ktorá strávila v bankovom topmanažmente posledných 20 rokov svojej kariéry. Vybrali sme sa s ňou na nákup. Je nutné zmeniť zvyky, keďže situácia je iná - ceny narástli viac než platy a naspäť sa už nevrátia.
Nakupovanie presne podľa zoznamu považuje Elena Kohútiková za úplný základ šetrenia financií. A naozaj, po vstupe do predajne zamieri rovno k zelenine, ktorú má na zozname. “Mrkva, petržlen, kaleráb… Karfiol dosť zdražel,” komentuje cenu 3,69 eur za kus. Postojí nad mladou cibuľkou. “Cibuľku neberiem, lebo sa mi nepáči. Je taká zvädnutá, sa mi zdá,” hovorí. Možno preto je zlacnená na polovicu? - pýtame sa. Nakoniec rozhodne to, že stojí 55 centov a teda zvädnutá vňať sa odpustí. “Dobre, zoberieme jednu. Ak mi ostane náhodou bryndza, spravím si z nej pomazánku a do nej dám tú cibuľku,” vysvetľuje nám svoj zámer. Na zľavy a akcie sa mimo produktov zo zoznamu vôbec nepozerá.
Odkedy takto nakupuje? “To som sa naučila vtedy, keď som ovdovela a mala som veľmi málo peňazí, tak som sa to naučila,” spomína.
Za koľko sa nám presne podarilo nakúpiť suroviny na obed, koláč, a ešte aj večeru pre desať ľudí? A ako sa šetria peniaze v obchode? Prečo nie je Elena Kohútiková zástankyňou garantovaných cien?