Tip na článok
Biznis: Aféry s mäsom ako lukratívnym tovarom neutíchajú.

Nekalým praktikám s mäsom nahráva aj legislatíva

Aféram s mäsom pomáha aj zákon - pri väčšine nemusia dodávatelia uvádzať krajinu pôvodu.

Konské mäso z Maďarska deklarované ako hovädzie skončilo v Anglicku. S koňacinou bolo pomiešané aj mäso, ktoré putovalo po Európe z Holandska. V popradskej predajni objavili inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy poľské kuracie mäso s viac ako trojnásobným množstvom antibiotík. To je iba zopár prípadov z nedávnej minulosti, ktoré dopĺňajú nekončiaci sa rad „mäsových káuz“ sužujúcich Európu.

Napriek kontrolám, vďaka ktorým verejnosť vie o nedostatkoch, sa na trhu nájdu bezočivci, ktorí ponúkajú nekvalitné a zdraviu škodlivé mäso. Pomáha im v tom aj príliš liberálny trh Európskej únie. Zvieratá kolujú po Európe a mäso sa často balí inde než v krajine pôvodu zvieraťa.

Tú sa však zo štítka, s výnimkou hovädziny, nedozvieme. Zistíme iba štát, kde sa mäso balilo. Spotrebiteľ je zmätený, nevie, odkiaľ pochádza mäso v jeho nákupnom košíku.

Nekalé praktiky

Odborníci radia všímať si v prvom rade farbu a vôňu mäsa a skontrolovať celistvosť obalu. „Napríklad čerstvé bravčové mäso by malo mať svetloružovú alebo ružovú farbu a prirodzenú, nie príliš výraznú vôňu. Rozhodne by nemalo byť tmavé, sivé a nesmie zapáchať,“ radí Stanislav Nemec zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Upozorňuje, že niektorí obchodníci používajú na prekrytie pachuti starého mäsa marinády, ktoré sa postarajú aj o krajšiu farbu.

„Pri kúpe takého mäsa je dôležité, aby zákazník poznal predávajúceho a dôveroval mu. V opačnom prípade riskuje, že si kúpi staré marinované mäso, čo sa môže stať najmä vo veľkých obchodoch s množstvom anonymných zákazníkov,“ hovorí o nekalých praktikách odborník.

Objavujú sa tiež prípady, keď sa pôvodne mrazené mäso predáva ako chladené, no najčastejším nedostatkom je poškodenie mäsa v dôsledku porušenia chladiaceho reťazca. „Po vykládke produkt nie je v čo najkratšom čase umiestnený v chladiacom zariadení alebo sa nedodržiava požadovaná teplota,“ dopĺňa Paulína Komarová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v Bratislave.

Po dátume spotreby sa u nás najčastejšie predáva hydinové mäso. Dodávatelia či obchodníci sa niekedy snažia staré mäso kamuflovať aj poškodením etikety na obale, aby bol dátum spotreby nečitateľný.

Preverovať: Odborníci odporúčajú mäso nakupovať u domácich producentov, ktorí sú pod stálou kontrolou veterinárov. Foto: Tony Štefunko

Nespoľahlivé obaly

Väčšina zákazníkov sa spolieha, že im pri výbere kvalitného mäsa pomôžu informácie na obalových etiketách. Ako však ukazuje prax, ani na tie sa nemožno spoľahnúť. Ak očakávate, že na štítku nájdete detailné identifikačné údaje chovateľov a spracovateľov mäsa, budete sklamaní. Zákon vyžaduje také podrobné informácie len v prípade hovädzieho mäsa.

Pravidlá sa sprísnili po tom, čo Európu zachvátila podľa niektorých odborníkov prehnaná panika z choroby šialených kráv (BSE). „V rámci povinného označovania musí byť na etikete uvedené referenčné číslo, úradné schvaľovacie číslo bitúnku a štát zabitia, úradné schvaľovacie číslo rozrábkarne a štát porciovania, jeho pôvod, čiže štát narodenia, chovu a zabitia. Ak je pôvod rovnaký, uvedie sa názov iba jedného štátu,“ približuje Komarová.

Pri ostatných druhoch mäsa je uvedená len krajina alebo spoločnosť, ktorá s mäsom ako posledná manipulovala. V praxi to znamená, že ak na etikete nájdete označenie poľského výrobcu, neznamená to, že sa u neho zviera chovalo, zabilo, spracovalo či od neho distribuovalo. Zviera sa pokojne mohlo pásť na lúkach v Česku, zabiť ho mohli v Maďarsku, rozporciovať na Slovensku a zabaliť v Poľsku.

V takých prípadoch, keď mäso kolovalo po Európe, zvyčajne na etikete nájdete informáciu Vyrobené v EÚ. Obal je ešte doplnený o zdravotnú značku, takzvaný oválny kód s názvom alebo so skratkou krajiny, kde sa s mäsom naposledy manipulovalo. Pod ňou je číslo prevádzky, ktorú možno vďaka tomu vystopovať na internete.

Prísnejšie od decembra 2014

Neúplné označovanie potravín vychádza z nariadenia Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie. Od decembra budúceho roka by sa to však malo zmeniť. Európski úradníci konečne pripravili prísnejšie nariadenie. Podľa neho by sme už mali mať o pôvode mäsa, bez ohľadu na druh, podrobné informácie.

„Hlavným cieľom je zabezpečiť zrozumiteľné a vhodné poskytovanie informácií o potravinách a chrániť spotrebiteľa pred klamlivými informáciami,“ ubezpečuje Nemec. Po novom by teda nemal byť problém zistiť krajinu alebo miesto pôvodu kuraciny, bravčoviny, hovädziny či iných druhov mäsa.

Ako vyberať

Ani prísnejšia legislatíva by však nemala ovplyvniť našu ostražitosť pri výbere mäsa. Odborníci opakovane zdôrazňujú, aby sme nakupovali u overených dodávateľov. „Najlepšie z overených chovov v blízkom okolí, ktoré sú známe kvalitou a tým, že sa neuchyľujú k žiadnym nedovoleným postupom,“ radí Nemec.

Zároveň zdôrazňuje, že domáci producenti sú pod stálou kontrolou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, zatiaľ čo v prípade dovozu sa musíme zväčša spoliehať len na prácu zahraničných veterinárov a inšpektorov, ktorá môže byť na rôznej úrovni.

Okrem toho si vždy preverte, či je mäso čerstvé, má farbu charakteristickú pre daný druh a povrch bez znakov slizkosti a zápachu. Veterinári upozorňujú, že práve tieto zmeny vznikajú pri nedodržaní podmienok skladovania a prepravy. „Porušením týchto ukazovateľov dochádza k rozmnožovaniu mikroorganizmov, ktoré môžu ohroziť zdravie konzumenta,“ varuje Komarová. V prípade zmrazeného mäsa sa po rozmrazení neodporúča jeho opätovné zmrazenie.

Označovanie

Etiketa baleného chladeného a mrazeného mäsa

  • dátum spotreby
  • odporúčaná teplota skladovania
  • upozornenie - po rozmrazení znovu nezmrazovať, ak ide o mrazené mäso
  • ak je mäso vákuovo balené, táto informácia musí byť tiež na obale
  • obchodné meno a sídlo právnickej osoby, ktorá mäso zabalila
  • názov potraviny, údaj o množstve výrobku a cene

Navyše pri hydinovom mäse

  • názov hydiny a jej dielov

Navyše pri hovädzom mäse

  • referenčné číslo úradné schvaľovacie číslo bitúnku a štát zabitia
  • úradné schvaľovacie číslo rozrábkarne, štát porciovania a skutočný pôvod mäsa - štát narodenia, chovu a zabitia
VIDEO Plus 7 Dní