“Pozrite sa, ceny zeleniny pred letom išli nadol, na ovocie si ešte budeme musieť počkať, ale… Ale, žiaľbohu, väčšina zo zeleniny je z dovozu a to je už s veľkým otáznikom,” upozornila nás bývalá ministerka financií na nákupe, kde sme ju sprevádzali. Tak vidíme, že špenát a čerstvé šaláty sú z Talianska, mladá cibuľka z Poľska, redkvičky exportovali Španieli, zo Slovenska je špargľa… 
“To je problém. Jednak tie produkty sa tým, že sa dovážajú, stávajú drahšími, benzín a nafta nie sú práve najlacnejšie a prevozom niekoľko tisíc kilometrov určite strácajú na kvalite. Takže určite by to chcelo viac domácej produkcie, ideálne lokálnej produkcie,” kritizuje pôvod a kvalitu sortimentu Brigita Schmögnerová. 

Dá sa toto vôbec nejako riešiť? Veď Slovensko nemá ani dostatok vypestovaných plodín, aby pokryli domácu spotrebu. “To je vec politikov. Máme vládu odborníkov, netreba len šetriť, ale aj podporovať domácich pestovateľov. Družstvá a malí podnikatelia, ktorí produkovali zeleninu, zanikli. Keď dnes cestujete po Slovensku, je dominantná farba polí žltá, len kde tu je zelená. Všetci vieme, že žlá farba nie je ovocie a zelenina,” hnevá sa Schmögnerová, podľa ktorej sa treba stravovať zdravo a štát by ušetril aj na zdravotnej starostlivosti.