Orechové tyčinky so žĺtkovou glazúrou Gabriely Matečnej

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná: Na Vianoce pripravuje rada orechové tyčinky.
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná: Na Vianoce pripravuje rada orechové tyčinky.
Zdroj: EMIL VAŠKO

25 dkg masla

25 dkg práškového cukru

27 dkg mletých orechov

13 dkg hrubej múky

zo 6 vajec vyšľaháme sneh

Všetko vymiešame a dáme na vymastený a múkou posypaný plech.

 

Glazúra:

21 dkg práškového cukru

5 žĺtok

1 vanilkový cukor

Rum alebo rumová aróma

Vymiešame a natrieme na teplý koláč.

 

Vanilkové rožky Edity Pfundtner

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti: Edita Pfundtner sa s nami podelila o recept na vanilkové rohlíčky.
Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti: Edita Pfundtner sa s nami podelila o recept na vanilkové rohlíčky.
Zdroj: David Duducz

250g hladká múka

120g mleté vlašské orechy

80g práškový cukor

200g maslo

Zmes vanilkového a práškového cukru na obaľovanie

Z hladkej múky, pomletých orechov, zmäknutého masla a práškového cukru vypracujeme cesto. Z neho následne odoberáme menšie časti, vytvoríme dlhé ušúľané valčeky a z nich si odkrajujeme a vytvarujeme malé rožteky. Po upečení ešte teplé obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru. 

Koláč so slaninou a olivami Veroniky Remišovej

Veronika Remišová: Na Vianoce pečie koláč so slaninou a olivami.
Veronika Remišová: Na Vianoce pečie koláč so slaninou a olivami.
Zdroj: DAVID DUDUCZ

200 g pokrájanej slaniny
200 g polohrubej múky
200 g zelených odkôstkovaných olív nakrájaných na malé kúsky
4 vajcia
150 g strúhaného syra
8 polievkových lyžíc mlieka
75 g roztopeného masla
1 prášok do pečiva
Soľ
Korenie

POSTUP
Rozohriať rúru na 200 stupňov.
Do nádoby dať múku a prášok do pečiva. Pridať vajcia, roztopené maslo, mlieko a syr. Zmiešať. Osoliť, okoreniť a vmiešať slaninu a olivy.
Vymastiť a vysypať formu (srnčí chrbát)
Piecť cca 40 minút

Pravý vianočný perník Kataríny Macháčkovej

Katarína Macháková: Na Vianoce robí vianočný perník.
Katarína Macháková: Na Vianoce robí vianočný perník.
Zdroj: archív K.M.

400g polohrubej múky

250g cukru krupice

250ml mlieka

1 celé vajce

100ml oleja

1 plnu lyžicu kakaa

1 balíček kypriaceho prášku do perníka

200g pokrájaných orechov 

Toto všetko zmiešame vo veľkej mise a šlaháme cca 3-5min. Potom cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme asi 35 min pri teplote 180C.  Po upečení potrieme domácim slivkovým džemom, naň vylejeme čokoládovú polevu urobenú z tmavej čokolády a sladkej smotany a jemne to všetko pri natieraní zmiešame. 

Domáci vaječný koňak Simony Petrík

Simona Petrík: A jej vaječný koňak.
Simona Petrík: A jej vaječný koňak.
Zdroj: archív S.P.


1/2 litra kvalitnejšieho rumu 

3 žĺtky

200g mletého cukru

1 balíček vanilkového cukru

1 celé Salko 

Najskôr poriadne vyšľaháme samotné žĺtky s cukrom. Ked sa už v zmesi tvoria bublinky, prisypeme vanilkový cukor a postupne primiešavame Salko a rum - šľaháme cca 7-8min. Koňak prelejeme do čistej fľaše a držíme v chladničke.

Vianočný koláč mamy Jany Cigánikovej

Poslankyňa Cigániková: Na Vianoce u Cigánikovcov nemôže chýbať vianočný koláč jej mamy.
Poslankyňa Cigániková: Na Vianoce u Cigánikovcov nemôže chýbať vianočný koláč jej mamy.
Zdroj: archív J.C.

1. Piškótý korpus na veľký plech:

5 vajec

140 g práškového cukru

1 balíček vanilkového cukru

200 g polohrubej múky

citrónová kôra z polky citróna (nemusí byť)

prášok do pečiva.

Žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom (z práškového cukru odložíme lyžicu do bielkov). Počas šľahania postupne pridávame 5 lyžíc horúcej vody. Z bielkov a práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Pred koncom postupne pridáme 5 lyžíc studenej vody.

Sneh zľahka zamiešame k žĺtkom. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva. Nalejeme do veľkého plechu a pečieme cca 30 minút pri teplote 170 až 180 °C

2. Maslovo-pudingová plnka

500 ml mlieka

1 zlatý klas (alebo vanilkový pudingový prášok)

4 lyžice vanilkového cukru

V miske vyšľaháme puding s mliekom a za stáleho miešania túto zmes primiešame do vriaceho odstaveného mlieka. Celú zmes vrátime na oheň a pri strednej teplote uvaríme hustý puding.

250 g masla

4 veľké lyžice kryštálového cukru

zmiešať spolu, našľahať

Vychladený puding zmiešame s maslovou plnkou a dôkladne vymiešame


3. Jablčná plnka

5 jabĺk

1 vanilkový cukor

Jablká očistíme od šupky, postrúhame na hrubšom strúhadle

Čokoládová poleva
100 ml mlieka

100 ml vody

100 g masla

čokoláda na varenie – veľká.

Na veľmi miernom ohni pomaly zmes rozpustíme

Na vychladnutý piškótový korpus nasypeme postrúhané jabĺčka, pridáme maslovo pudingovú plnku a zaleje rozpustenou čokoládovou polevou. Pokrájame na plechu a ozdobíme napr. ovocím resp. inak podľa vlastne fantázie. Okraje dáme psíkovi a mačičke a zvyšok hosťom pri stole.

Halászlé Árpáda Erséka

Minister Ersék: Na štedrý deň varí svoje obľúbené halászlé.
Minister Ersék: Na štedrý deň varí svoje obľúbené halászlé.
Zdroj: JULIUS DUBRAVAY

Potrebujeme viac druhov rýb - najlepšie také, v ktorých je najmenej kostí, napríklad sumca.

cesnak

cibuľu

mletú papriku

paradajky

POSTUP

Rybu po odstránení hlavy zrežeme až po chvost, narežeme do podkovičiek, ktoré úplne nakoniec vložíme celé do polievky. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme soľ, rozpolenú cibuľu, jeden cesnak a vykuchané očistené ryby aj s hlavami  (vybráme len oči a žiabre). Rybu rozvaríme tak, aby mäso odpadalo od kostí. Pri varení môžeme pridať aj jednu Halászlé kocku a spolu uvariť. Potom vyberieme väčšie kosti, precedíme a zbytok prepasírujeme - rozmixujeme a tým získáme základ pre polievku. Pridáme mletú papriku (podľa chuti štiplavú – sladkú) ,  ale hlavne peknú farebne červenú. Ak je základ hotový, pridáme už pripravené podkovy a uvaríme kým nezmaknú. Pri poslednom prevarení pridáme dve polovice paradajok. To preto aby podkovy pri varení ostali v celku. Je to reakcia, ktorú vyvolajú paradajky.


Vianočná kapustnica a la Ľubomír Galko

Ľubomír Galko: Kapustnicu na Vianoce varí zásadne on.
Ľubomír Galko: Kapustnicu na Vianoce varí zásadne on.
Zdroj: archív Ľ.G.

1 menšie údené bravčové koleno

1 menšie neúdené bravčové koleno

1kg kyslá kapusta

1 liter nálev z kvasenej kyslej kapusty

sušené huby

zemiaky

1 nožička Gombaseckej klobásy

široké rezance

 


Sušené huby namočíme na polhodinu do mlieka. Obe kolená dáme variť do veľkého spoločného hrnca, kapustu s odmočenými sušenými hubami, zmiešanú s nálevom z kvasenej kyslej kapusty a doplnenú vodou po vrch dáme variť do druhého hrnca. Keď sú kolená uvarené zhruba do polovice, vyberieme ich a mäso, mastné aj kožu narežeme na kocky a pridáme do hrnca s kapustou, varíme ďalej ešte cca 1/2 hodiny. Postupne pridáme na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu. Pokiaľ by sa voda vyvárala, dolievame vodu, v ktorej sa varili kolená. Tesne pred koncom, keď už sú mäkké zemiaky, mäso aj klobása pridáme ešte dva väčšie postrúhané zemiaky a necháme ich rozvariť. Podávame so širokými rezancami, ktoré vyvaríme osobitne prípadne s chlebom.