Tip na článok
Na Vianoce nakupujeme viac ako dosť. Nie vždy kvalitné potraviny. Ilustračné foto.

Vianočné dobroty pod drobnohľadom kontrolórov: Čo zistili potravinoví inšpektori?

Viete čo končí na vašom sviatočnom stole? Isto?

Galéria k článku (12 fotografií )
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná apeluje, aby spotrebitelia čítali zloženie potravín.
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná apeluje, aby spotrebitelia čítali zloženie potravín.
Šéf veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

V predvianončnom období zintenzívňuje agrorezort so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR (ŠVPS SR) kontroly potravín, po ktorých je pred sviatkmi, dnes skôr hojnosti ako pokoja, najväčší dopyt. Naše stoly počas Vianoc a Nového roka sa prehýbajú pod všetkými tými dobrotami. Ale skutočne sú to až také delikatesy?

„Naši potravinoví inšpektori prísne dohliadajú na to, aby sa k spotrebiteľom dostali iba bezpečné a vyhovujúce potraviny. O tom, či na našich stoloch skončia kvalitné a čerstvé potraviny, však rozhodujeme sami,“ apeluje na spotreniteľov ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná s tým, aby sme si dôkladne preštudovali zloženie potravín, ktoré kladime do nákupného košíka.

Cukrovinky, medovina i kapusta

Od 1. júla do 30. novembra 2018 zrealizovali potravinoví inšpektori na celom Slovensku 22 876 kontrol. Z toho 878 bolo cielených na vianočný sortiment. Kontrolovali sklady, hypermarkety, supermarkety, malé predajne, výrobné prevádzky, internetové obchody, predajné automaty, baliarne i trhoviská. Celkovo bolo zistených 5 749 nedostatkov.

„Cielené kontroly sme zamerali na potraviny, ktoré sa tradične predávajú a konzumujú v období Vianoc a Nového roka, ako napríklad vianočné pečivo, sušené a presladené ovocie, orechy, sezónne ovocie, sušené huby, vianočné čokoládové a nečokoládové cukrovinky, zemiaky, medovinu, kvasenú kapustu, chlieb, majonézy, med, údené mäso a ryby,“ priblížil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR.

Úplne pohoreli

 „Medzi najčastejšie problémy patrila zlá hygiena predaja a skladovania potravín, potraviny s uplynutou trvanlivosťou alebo po dátume spotreby, nesprávne i klamlivo označené produkty, zanedbaná osobná hygiena zamestnancov a potraviny napadnuté škodcami,“vymenoval Bíreš.

V kontrolách pohoreli turecké cukrovinky s utajenou konzervačnou látkou kyselinou sorbovou. Medzi nevyhovujúcimi výrobkami skončili aj punčové rezy. Dve boli zafarbené nepovoleným syntetickým farbivom Ponceau 4R (košenilová červená E 124) a tretie nepriznaným farbivom košenila (kyselina karmínová E 120). V dvoch vzorkách medovníkov namerali kontroly prekročené maximálne prípustné množstvá syntetických farbív.

Punčové rezy, ilustračné foto.
Punčové rezy, ilustračné foto.
archív

Malé pivo, veľký nedostatok

Nedostatky objavili kontrolóri aj v medovine. Výrobcom vytkli označenie nezodpovedajúce predpisom, rozdiely medzi skutočným a deklarovaným hodnotám alkoholu a aj nečistú vôňu a chuť po oxidácii, myšine a kyseline octovej.

Veľké množstvo nedostatkov odhalili kontroly pív z malých pivovarov. Z celkového počtu 70 testovaných vzoriek nevyhovela viac ako polovica. Výrobcovia najčastejšie robili chyby v označovaní. Laboratórne testy v pivách preukázali prítomnosť nepovolených prídavných látok (sladidiel), rozdiely medzi skutočným a deklarovaným obsahom alkoholu či nesprávne začlenenie piva do príslušnej skupiny na základe zistenej odlišnej farby piva a nameraného extraktu v pôvodnej mladine.

Naozaj čerstvé?

Potravinoví inšpektori si od júla do novembra tohto roka 1035-krát posvietili na kvalitu čerstvéh ovocia a zeleniny. Celkovo prekontrolovali inšpektori 1 018 386 kilogramov tovaru, z čoho 33 023 kilogramov nevyhovelo požiadavkám. Išlo najmä o paradajky, jablká, papriku, stolové hrozno a mrkvu. Problematické plodiny zlyhali na nesprávnom označení, nevyhovujúcom zdravotnom stave, výskyte plesne a hniloby, nečerstvom vzhľade a povrchových poškodeniach.

Výborné výsledky zaznamenali potravinoví inšpektori v prípade špeciálnych kontrol zameraných na overenie pravosti a pôvodu certifikovaných vín s chráneným označením pôvodu (CHOP) a chráneným zemepisným označením. V 78 vzorkách vín z ročníkov 2016, 2017 a 2018 nepreukázali laboratórne testy žiadne nedostatky. 

Štátna veterinárna a potravinová správa rozdala 470 blokových pokút v hodnote skoro 16 500 eur. Kontroly sa však tým neskončili, budú prebiehať počas celého vianocnčého obdobia až do konca tohto roka, informoval ministerstvo pôdohospodárstva.

VIDEO Plus 7 Dní