Posledné roky zažíva na Slovensku boom a je ozdobou mnohých záhrad. Na Záhorí, v obci Malé Leváre, pred štyrmi rokmi vyrástlo obrovské levanduľové pole. Také očarujúce a opatrované s láskou, že nadšenci aromatickej rastliny sa tu cítia ako v raji. „Levanduľa bola odjakživa našou vášňou, snívali sme o vlastnom fialovom políčku, našej malej oáze pokoja, kde by sme si mohli po práci aktívne oddýchnuť,“ priznáva Simona Slobodová, jedna z konateľov. Na chvíľu sme si túto záhorácku krajinu levandule - Levanduland - vychutnali aj my.

Raj pre fotografov: Kamila Kapustová na tomto mieste zachytila nejeden rodinný príbeh. Tentoraz jej modelku robila dcéra.
Zdroj: DÁVID DUDUCZ

Raj pre fotografov

Cesta k voňavému poľu vedie k rekreačnej oblasti Rudava na Záhorí. Levanduland má otvorenú bránu a vítajú nás jeho dve levanduľové kráľovné - mama Tatiana Slobodová i jej dcéra Simona. A jeden chlap - Miroslav Bertovič. Simona nás berie na pole, ktoré je hotovou pastvou pre oči. Takú krásu sme nevideli ani v Tihanyi! V maďarskom Provensalsku, ako toto miesto blízko Balatonu nazývajú, skôr očarí samotná malebná dedina než pole plné stoviek návštevníkov.

Levanduľové záhony zo Záhoria vyzerajú ako obrázok z najromantickejšieho katalógu. Husté sadenice sú upravené do oblých tvarov, niektoré s výraznejšou farbou, iné bledšie. Všetky sú určené na spracovanie v kulinárstve. Medzi tisíckami drobných kvetov sú milé dekorácie, ktoré tak radi využívajú pri fotografovaní amatéri i profesionáli. Tak ako Kamila Kapustová, fotografka, ktorá na tomto mieste zachytila nejeden rodinný príbeh. Zaostruje a stláča spúšť kúsok od nás. „Chodím sem rada, teraz som tu so svojou malou asistentkou,“ usmieva sa na svoju dcéru, ktorá mame ochotne pózuje ako profesionálna modelka.

Sušená levanduľa: Poslúži napríklad ako náplň do vrecúšok, ktoré vám domov nielen krásne prevoňajú, ale aj privodia lepší spánok či odpudia mole a mravce.
Zdroj: DÁVID DUDUCZ

Z vášne práca

„Projekt s názvom Levanduľa zo Záhoria sa zrodil v roku 2014, keď sme na poli pri obci Malé Leváre v rekreačnej oblasti Rudava zasadili prvých 1 500 sadeníc,“ rozhovorí sa Simona Slobodová. „Našli sme pozemok blízko nášho bydliska s veľmi kvalitnou pôdou. Pridanou hodnotou tejto lokality je, že naše levanduľové pole sa nachádza v turisticky atraktívnej oblasti. Je tu veľmi pekné prostredie, hneď vedľa máme jazero s pieskovou plážou a kemp,“ opisuje mladá žena. Má 26 rokov, vyštudovala archeológiu a teraz je študentkou histórie. Aj levandule… Jej mama pracuje v oblasti nehnuteľností a stavebníctva a kolega Miro pochádza zo známej mäsiarskej rodiny. „Každý nám hovorí, že je to paradox - traja ľudia s odlišnými záujmami sa nadchli pre niečo také. Darí sa nám a baví nás to,“ priznáva dievčina, ktorá počas sezóny trávi pri levanduli aj 14 hodín denne.

Tatiana Slobodová: Pracuje v oblasti nehnuteľností a stavebníctva, ale jej srdcovou záležitosťou je levanduľa.
Zdroj: DÁVID DUDUCZ

Mamu aj dcéru táto rastlina lákala odjakživa. Starosť o voňavé kvety je pre ne stále skôr hoby než práca. Aj keď dnes im už táto záľuba zarába. „Áno, vášeň postupne prerástla do práce na plný úväzok. Vďaka pozitívnym ohlasom okolia sme sa rozhodli levanduli venovať naplno, využiť veľký potenciál tejto rastlinky, a to hlavne na kulinárske, kozmetické a dekoračné účely,“ hovorí majiteľka. Všetko sa učili za pochodu, na vlastných chybách. „Išlo o inovatívny projekt, začali sme bez akýchkoľvek skúseností z odboru a nemal nám kto poradiť,“ priznáva. Prvý sirup pripravovali doma v kuchyni, skúšali, testovali, ochutnávali. „Keď oň počas sezóny začal byť veľký záujem, každú noc sme ho vo veľkých hrncoch varili a nalievali do fliaš. Všetko bolo stále lepkavé a sladké, ale teraz už na to radi spomíname,“ usmieva sa Simona. Dnes už uskutočňujú svoje nápady na profesionálnej úrovni a spolupracujú s lokálnymi výrobcami a dodávateľmi.

Nenáročná

„Tento rok máme piatu sezónu a pole sa nám postupne rozšírilo až na osemtisíc rastliniek, vypestovaných z vlastných sadeníc,“ hovorí spokojne Simona.

Pozor na rôzne odrody: Nie každý druh levandule je jedlý. Simona ukazuje bylinku, ktorá nie je vhodná na kulinárske spracovanie.
Zdroj: DÁVID DUDUCZ

Nie, táto bylinka nie je náročná na pestovanie, a predsa jej na Slovensku veľa nemáme. Levanduľa je suchomilná rastlina, ktorá miluje veľa slnka a od jeho intenzity sa odvíjajú obdobia kvitnutia. „Nikdy to dopredu nevieme odhadnúť, väčšinou je to od začiatku júna do polovice júla a neskôr na jeseň, v septembri až v októbri. Po zbere úrody sa vždy ručne ostrihá do požadovaného tvaru a veľkosti, aby veľmi nezdrevnatela a poskytla bohatú úrodu a krásne dlhé kvety aj nasledujúcu sezónu. Aby sa rastlinka pekne zahustila, ostrihajte ju až po drevnatú časť,“ radí mladá žena. „V záhradke sa jej určite darí lepšie ako v kvetináčoch, má rada veľa miesta, preto nie je vhodné sadiť rastliny blízko seba, ale dodržiavať vzdialenosť asi 50 centimetrov. V prípade, že ju chcete pestovať na balkóne, odporúčame veľký kvetináč, umiestniť ju na slnečné miesto a polievať striedmo,“ dodáva pestovateľka.

V kulinárstve aj v kozmetike

O tom, akej obľube sa teší levanduľa aj produkty z nej vyrobené, svedčia viaceré festivaly zamerané na túto bylinku. Už niekoľko rokov sa v júni v Bratislave na Obchodnej ulici stretávajú v jednej z pasáží predajcovia a výrobcovia zo všetkých kútov Slovenska, ale aj od na našich susedov, ktorí zasvätili svoj život práve levanduli. Využíva sa v rôznych oblastiach, nielen v kulinárstve, ale aj v kozmetike a bytovom dizajne.

Oáza voňavej krásy a pokoja: Na Záhorí pred štyrmi rokmi vyrástlo obrovské levanduľové pole.
Zdroj: DÁVID DUDUCZ

Levanduland sa zameriava práve na kulinárske účely. „Levanduľa má prenikavú vôňu a jedinečnú chuť, preto s radosťou vymýšľame nové produkty a skúšame nové chute, ale musíme s ňou pracovať veľmi opatrne. Vymýšľanie a testovanie každého produktu je pre nás dlhodobá záležitosť,“ priznáva Simona. V ponuke majú niekoľko druhov ovocných džemov s levanduľou, vyrábajú sirupy a novinkou je levanduľové mojito. „Veľmi obľúbené je biele a ružové perlivé levanduľové víno, ktoré vzniklo spojením čerstvých kvetov našej levandule s kvalitnými bobuľami z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti,“ opisuje naša hostiteľka. Tieto dobroty mohli ochutnať aj návštevníci Dňa otvorených dverí spojeného so samozberom, ktorý sa konal predposledný júnový víkend. Inak sa do tejto levanduľovej krajiny len tak nedostanete. V sezóne si toto idylické miesto zväčša rezervujú fotografi za poplatok.

Inšpirujú sa aj v zahraničí

Apropo, je vlastne nejaký rozdiel medzi levanduľou vypestovanou na Slovensku a tou z Provensalska? „Existuje veľmi široká škála druhov levandule líšiacich sa farbou, vôňou, účinkami a využitím. Každý región môže mať zasadený iný druh, ktorý vyhovuje tamojšej mikroklíme. Niektoré sú vhodné na kulinárske účely, na výrobu olejov, iné zase stavbou rastliny na dekoračné účely. Každý kultivar potrebuje svoje špecifické prírodné podmienky, v našom prostredí treba sadiť jedine mrazuvzdorné druhy,“ zdôrazní naša hostiteľka. „Namáhavou a poctivou prácou sa snažíme postupne vytvoriť jedinečné miesto, kde sa návštevníci môžu prísť pokochať, sami si nazbierať levanduľu a odkiaľ putujú kvalitné produkty zo slovenských surovín až na stôl našich zákazníkov,“ zdôrazňujú majitelia. „Snažíme sa priniesť na Slovensko kus Provensalska,“ hovorí Simona. S mamou pochodili rôzne miesta plné levandule, aj levanduľové dni v Tihanyi, ktoré si vždy vychutnali. „Navštívili sme maďarskú Pannonhalmu a talianske mestečko Venzone. Do Provensalska sme sa zatiaľ nestihli ísť pozrieť, majú sezónu vždy, keď je aj u nás. Naším snom je ísť sa raz pozrieť do Tasmánie, majú tam krásne veľké levanduľové polia a sezónu vtedy, keď u nás je zima,“ zasníva sa Simona.