Tip na článok
Tajomstvo: V Humennom sa údajne nachádza niekoľko hál, kde sa skladuje a vyrába pančovaný alkohol. Presné miesto poznajú len zasvätení.

Zemplín je rajom obchodníkov s čiernym alkoholom

Na východe sa vraj nachádza osemstotisíc litrov liehu na výrobu nelegálneho alkoholu i pálenica, kde majú surovinu spracovať.

Údajne až osemstotisíc litrov čierneho alkoholu má byť ukrytých v okolí Humenného a Michaloviec. Takmer čistý špiritus vraj doviezli na východ zo západného Slovenska a susedného Česka, ktoré sa dodnes spamätáva z metanolovej aféry.

Od vlaňajšieho septembra do júla tohto roka zabil pančovaný alkohol za riekou Moravou takmer pol stovky ľudí, ďalšie desiatky mali vážne zdravotné problémy a mnohí majú trvalé následky. Spomínané státisíce litrov čierneho liehu majú na východe spracovať, rozliať do fliaš, okolkovať a už ako legálny alkohol predávať nič netušiacim zákazníkom.

„Je to akási investícia mocných do budúcnosti. Všetci totiž vedia, že jednoduchšie, ako voziť ukrajinský chľast načierno na Slovensko a do Európskej únie, je vyrobiť si ho priamo tu a distribuovať vybraným predajcom,“ prezrádza náš zdroj zo zemplínskeho podsvetia.

Kompetentní mlčia

Jeden čierny liehovar sa vraj nachádza v katastri mesta Humenné, časť výroby by mala byť dokonca legálna. „Podľa toho, čo viem, majú už premyslený aj rozvoz a dohodnutých odberateľov. Nikto nič verejne nepovie, každý len potichu. Všetci sa boja,“ pokračuje náš zdroj. Tvrdí, že práce na liehovare trvajú už takmer rok.

„Všetko si ‚zichrujú‘ na najvyšších miestach. Aj ten špiritus, ktorý z celého Slovenska ťahajú sem, k hranici, rozumne rozdeľujú. Napríklad v Michalovciach majú vraj minimálne šesť skladov, každý v inej lokalite, aby sa pri náhodnej razii nezistilo, koľko toho presne je a nezhabali ho celý.“

Ďalšie zásoby sa podľa neho nachádzajú v blízkosti pálenice - desiatky obrovských plastových nádrží plných liehu sú údajne zakopané v zemi. „Ak niekto nezaspieva, polícia nemá šancu nájsť tajné zásoby,“ dušuje sa náš zdroj. Keď začne prepočítavať, koľko litrov pančovaného alkoholu by sa mohlo dostať do obehu, výsledok ohromí.

„Ak majú k dispozícii osemstotisíc litrov špiritusu, z každého vedia urobiť dva a pol litra dobrej pálenky. Ak by každú pollitrovku predávali len po pol druha eura, to sú už pekné čísla,“ naznačuje možné zisky. Ak budeme vychádzať z prepočtov nášho zdroja, do distribúcie by sa mohli dostať dva milióny litrov alkoholu a celkový obrat pri cene 1,50 eura za pol litra by bol šesť miliónov eur.

Pripomeňme, že po vypuknutí metanolovej aféry v Česku bolo v distribúcii pätnásťtisíc litrov smrtiaceho pančovaného alkoholu. Česká polícia vtedy zaistila trinásťtisíc litrov, o zvyšných dvoch tisícoch nemala informácie. Keď sme sa slovenskej polície pýtali, či má o čiernych zásobách a nelegálnej pálenici informácie, odkázala nás na Colný kriminálny úrad, respektíve Kriminálny úrad finančnej správy. Ten stanovisko neposkytol.

O tom, že po Slovensku koluje čierny alkohol, svedčí minuloročná správa prešovských colníkov. V polovici decembra 2012 počas kontroly nákladného auta v Dlhej Lúke v Bardejovskom okrese objavili desať kusov tisíclitrových plastových nádob plných liehu. Vodič tvrdil, že vezie destilovanú vodu.

„Podľa predbežnej analýzy ide o 94-percentný lieh, pri ktorom sa únik na spotrebnej dani z liehu odhaduje v približnej výške 103-tisíc eur,“ uviedla vtedy hovorkyňa Colného úradu Prešov Renáta Kravcová.

Podozrivé ticho: V objekte na Priemyselnej ulici, kde policajti zhabali pašované cigarety, je pokoj. Foto: RUDOLF FELŠÖCI

Chýbajú peniaze

V nelegálnom liehovare je podľa nášho zdroja všetko pripravené na ostrú výrobu. Skúšobnú prevádzku mali spustiť už pred dvoma mesiacmi. „Z miestnych pekární dokonca skupovali i droždie, ktoré na výrobu potrebovali. Problém je v tom, že im chýbajú približne tri milióny eur. Potrebujú totiž peniaze aj na to, aby mohli alkohol bez strachu prepravovať po Slovensku,“ odkrýva pozadie výroby náš zdroj. Využitie značnej sumy ďalej nekonkretizuje.

Zopakuje len, že časť má slúžiť na financovanie „zlatej bezproblémovej cesty“, aby si kompetentní nič nevšímali a celý biznis mohol fungovať. Napokon dodá, že ani alkohol nebol zadarmo.

Prioritne vraj treba zaplatiť zásielku z Moravy, čo je približne stotisíc litrov liehu. Ľudia v tejto brandži sú vraj na peniaze hákliví a neradi prichádzajú o zisky. „Človek urobí chybu iba raz, oprava sa nepripúšťa,“ dodáva zdroj.

Peniaze na spustenie liehovaru pri Humennom mali organizátori získať i pašovaním cigariet z Ukrajiny na Slovensko a ich následným predajom. Niekoľko prevozov cez hranice sa vraj podarilo, ďalší nevyšiel - colníci vraj chytili dvoch Ukrajincov.

„Neboli to hlavy biznisu, len vykonávatelia,“ tvrdí náš zdroj. Fakt je, že colníci pred časom zaistili na východe 8,5 milióna kusov cigariet. Únik na spotrebnej dani predstavoval vyše 770-tisíc eur.

Do stratena

Zasvätení sú presvedčení, že aj keby sa podarilo nelegálnu pálenicu odhaliť, veľké ryby nechytia. „Na Zemplíne to tak chodí - ruka ruku umýva. Túto mafiu len tak ľahko niekto nezničí,“ mávne rukou dlhoročný vyšetrovateľ, ktorý je dnes mimo služby. Podľa neho je najlepšie na nič sa nepýtať a po ničom nepátrať. „Len čo sa šliapne, kde nemá, prídu jasné upozornenia,“ dôvodí.

Zároveň potvrdzuje, že v okolí Humenného sa čosi deje. „Chodili tam kamióny i dodávky. Čudné bolo, že nesmerovali k hraniciam, ale iba do Humenného. Väčšinou boli s českými značkami a s ečevéčkami zo západného Slovenska. Či skutočne zvážali technológie do čiernej fabriky na alkohol, alebo špiritus, netuším,“ hovorí bývalý policajt, ktorý má kontakty v zbore i dnes.

Ako to funguje

Odborník na biznis s čiernym alkoholom tvrdí, že je niekoľko spôsobov, ako nelegálny obchod na Slovensku funguje. „Ten prvý bol dlhé roky najjednoduchší a najistejší, založený na fakte, že lieh určený na vývoz bol oslobodený od spotrebnej dane. Lieh vyrobili na Slovensku. Bol krytý vývoznými papiermi, no v skutočnosti neopustil ani sklady,“ odkrýva pozadie čierneho biznisu.

Podobne to malo byť aj s alkoholom, ktorý mal cez slovenské územie iba prechádzať. „Špiritus prišiel na Slovensko, no už neodišiel. Papiere však vykazovali jeho vývoz do tretej krajiny.“ Uvedené spôsoby sa vraj praktizovali najmä v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Posledným spôsobom je výroba pančovaného alkoholu.

„Bežný konzument nerozlíši pravú pálenku od vyrobenej načierno. Má identickú etiketu, nechýba ani platný kolok. Azda jediným signálom, že ide o čiernu pálenku, môže byť cena. Predáva sa totiž podstatne lacnejšie vďaka tomu, že dotyční neplatia spotrebnú daň,“ hovorí odborník.

VIDEO Plus 7 Dní