Tip na článok
Minister Žiga: Jeho ministerstvo chcelo, aby si zamestnanci objednávali obedy deň dopredu a len v určenej jedálni.

Vzbura na ministerstve hospodárstva: Zamestnanci odmietajú, aby im niekto prikazoval, kde budú obedovať

Ministerstvo hospodárstva pod vedením Petra Žigu zvolilo zvláštny spôsob starostlivosti o svojich zamestnancov

Galéria k článku (10 fotografií )
Ministerstvo hospodárstva pod vedením Petra Žigu zvolilo zvláštny spôsob starostlivosti o svojich zamestnancov
Minister Žiga: Jeho ministerstvo chcelo, aby si zamestnanciobjednávali obedy deň dopredua len v určenej jedálni.
Darí sa mu: Biznis so štátom našiel podnikateľ Ivan Kmotrík nielen v prípade futbalového štadióna, ale aj pri zabezpečovaní stravovania.

Biznis so stopercentnou istotou. Aj tak by sa dalo nazvať počínanie rezortu hospodárstva po tom, čo sa pred pár mesiacmi presídlil do podnájmu v štátnom Slovenskom plynárenskom podniku (SPP). Ministerstvo sa snažilo svojim zamestnancom doslova prikázať, že na obedy majú chodiť výlučne do závodnej jedálne a prispôsobiť tomu chceli aj stravný systém. Ľuďom dokonca rozposlali manuál, ktorý v 21. storočí vyráža dych.

Ministerstvo hospodárstva pod vedením Petra Žigu zvolilo zvláštny spôsob starostlivosti o svojich zamestnancov
Ministerstvo hospodárstva pod vedením Petra Žigu zvolilo zvláštny spôsob starostlivosti o svojich zamestnancov
MATEJ JANKOVIČ

Vybrať deň dopredu!

V súčasnosti zamestnanci dostávajú ešte stále štandardné stravné lístky, ktoré môžu využívať podľa uváženia, a teda stravovať sa, kde chcú. Zámer vedenia ministerstva však nabral iný smer. Svojich zamestnancov by najradšej nahnalo výlučne do jedálne SPP. Značka - podnikanie s nulovým rizikom. V manuáli, ktorý má naša redakcia k dispozícii, sú jasné inštrukcie. Zamestnanci majú možnosť vybrať si z niekoľkých druhov jedál, no v systéme si musia konkrétne jedlo zvoliť deň dopredu, a to do štrnástej hodiny! Ak náhodou nebudú mať na druhý deň na vybraný pokrm chuť alebo budú na péenke, prípadne na služobnej ceste, môžu ho ponúknuť na takzvanej burze inému záujemcovi. Ak sa ten nenájde, smola, zamestnanec príde o peniaze. Jedáleň však s istotou zarobí.

Je asi zbytočné uvádzať, že kantíny po celom svete fungujú zväčša na základe vizuálnych preferencií a ľudia si často vyberajú takpovediac v poslednej sekunde. O tom, že v slobodnej krajine si vyberajú zariadenie, kde sa naobedujú, nehovoriac. Aby zostavovatelia manuálu ubezpečili budúcich stravníkov o skutočnej výnimočnosti zariadenia, uvádzajú, že v jedálni sa stravujú nielen radoví zamestnanci, ale „aj členovia predstavenstva SPP, ako aj členovia štatutárnych orgánov našich dcérskych spoločností a obchodných partnerov“.

Darí sa mu: Biznis so štátom našiel podnikateľ Ivan Kmotrík nielen v prípade futbalového štadióna, ale aj pri zabezpečovaní stravovania.
Darí sa mu: Biznis so štátom našiel podnikateľ Ivan Kmotrík nielen v prípade futbalového štadióna, ale aj pri zabezpečovaní stravovania.
TONY ŠTEFUNKO

Na objednávanie jedál majú zamestnanci využívať terminál umiestnený na vrátnici. Prihlásiť sa majú identifikačnou kartou. Na diaľku tak môžu urobiť prostredníctvom špeciálne vytvorenej webovej aplikácie. SPP v auguste uzavrela rámcovú dohodu s eseročkou GGFS o zabezpečení služieb stravovania zamestnancov formou kupónov a personalizovaných elektronických stravovacích kariet. Majiteľom firmy je podnikateľ Ivan Kmotrík. Samotnú jedáleň prevádzkuje SPP vo vlastnej réžii.

Potrebovali dotazník

Zamestnanci ministerstva hospodárstva sa búria. Stále majú pochybnosti, ako v budúcom roku záležitosť dopadne. „Chcú nás prinútiť, aby sme tam chodili, ale ľuďom sa to nepáči,“ dozvedeli sme sa. Ministerstvo napokon formou ankety zisťovalo, či ich pracovníci uprednostňujú závodnú jedáleň, alebo by radšej prijali stravné lístky. Výsledok pátrania nie je ťažké odhadnúť. „Stravovanie bude zabezpečené stravnými lístkami tak, aby mali zamestnanci voľnosť výberu stravovacieho zariadenia,“ tvrdí hovorca rezortu Maroš Stano. Každopádne, podľa našich informácií po dotazníkových výsledkoch sa začalo okamžite prísne bazírovať na čase obednej prestávky.

Ďalšie témy:

VIDEO Plus 7 Dní