KVÍZ Ako ste sa pripravili na dovolenku? Spoznajte obľúbené špeciality podľa fotky

Pokračovanie na ďalšej strane.
Foto: Shutterstock

1.6. 20:00 Dovolenka sa nám spája aj s ochutnávaním nových špecialít. Keď sa však pravidelne v lete vraciate do obľúbených destinácií, tak už dobre poznáte ich tradičné pochúťky a vopred sa na ne veľmi tešíte. Uhádnete ich názvy iba z pohľadu na fotografiu? Otestujte sa v našom kvíze.

Sangria

1/12 Ako sa volá tento obľúbený alkoholický nápoj, ktorý dostante v Španielsku?

Foto: Canva
Trubičky Cannoli s pistáciami

2/12 V Taliansku sa všetci tešia na sladké pochutenie v podobe tiramisu. No mnohí milujú aj túto skvelú lahôdku, ktorú ponúkajú napríklad na Sardínii. Čo to je?

Foto: © StockFood
Pljeskavica s kajmakom a ajvarom

3/12 Žiadna dovolenka v Chorvátsku by nebola kompletná bez tejto dobroty z mletého mäsa. Uhádnete jej meno?

Foto: redakcia Dobré jedlo
Grécky šalát.

4/12 Toto je zrejme najznámejší šalát na svete! Ako sa volá?

Foto: Shutterstock
So syrom. Miroslav Heredoš, šéfkuchár, reštaurácia Va Bene.

Talianske rizoto so syrom 
gorgonzola a s hruškou 
4 porcie 
Potrebujeme: 
200 g talianskej ryže arborio, 100 ml bieleho 
vína, 100 g masla, 150 g syra gorgonzola, 
4 hrušky, soľ a korenie podľa chuti, 
1 menšiu cibuľu, 1 liter domáceho 
vývaru, 20 g mäty 
Ako na to: Na oleji orestujeme cibuľu, 
pridáme ryžu arborio a trochu vína. Po- 
maly miešame zhruba 20 minút, postup- 
ne prilievame vývar, až vznikne hladké 
a jemné rizoto. 
V pol

5/12 V mnohých krajinách pripravujú národné jedlá s ryžou. Kde varia tento typický druh krémového rizota?

Foto: Archív
Hawawshi

6/12 Názov tohto jedla vám prezradíme. Ide o hawawshi, ktoré sa pripravuje z mletého jahňacieho, ktoré sa dochutí koreninami. V ktorej destinácií vám ho ponúknu na večeru?

Foto: Instagram/foodandpsych
falafel s bylinkovým dresingom, 5 x inak

recept:
15 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT
Na falafel:
• 180 g sušeného cícera • 1 menšia cibuľa nakrájaná nahrubo • 1 veľká hrsť nasekanej petržlenovej vňate • 1 veľká hrsť nasekanej koriandrovej vňate
• 2 strúčiky cesnaku nasekaného nahrubo • 1 lyžička rímskej rasce
• štipka kardamómu • 2 – 5 lyžíc cícerovej múky • olej na smaženie
Na bylinkový dresing:
• 200 g hustého jogurtu • petržlenová vňať • pažítka • koriander • s

7/12 Ako sa volajú vegetariánske fašírky, ktoré sa pripravujú z cícera a dostanet ich napríklad v Grécku alebo v Turecku?

Foto: LAURA WITTEKOVA
Baklava

8/12 Turci milujú veľmi sladké chute. Ako sa nazýva tento ich najobľúbenejší dezert?

Foto: shutterstock
Pašticáda

9/12 Ďalšia chorvátska lahôdka, ktorej základ tvorí úžasná hustá omáčka. Tušíte jej názov?

Foto: Dušan Křístek
Dolmades

10/12 Ako sa nazývajú grécke vínne listy, ktoré sú plnené ochutenou ryžou?

Foto: Instagram/Petros.syrigos
K Španielsku neodmysliteľne patrí tapas, napríklad s chorizom alebo morskými plodmi.

11/12 Keď si chcete v Španielsku objednať mini porcie rôznych studených i varených špecialít, čo budete pýtať od čašníka?

Foto: Zuzana Zimmermannová
Pravý tarator sa riedi kockou ľadu.

12/12 Legendárnu osviežujúcu studenú polievku majú aj v Bulharsku. Ako sa nazýva?

Foto: Profimedia
Hrať znova Pochváľ sa výsledkom Ďalšie kvízy

Ďalšie obľúbené kvízy

Video obsah