KVÍZ Na jeho konci si budete musieť dať niečo sladké. Poznáte najznámejšie dezerty?

Výborný sladký jarný dezert
Foto: Archív NMH

7.9. 20:00 Kto z nás by si aspoň niekedy rád nezamaškrtil na dobrom dezerte. Popri rôznych moderných novinkách si všetci najradšej pochutnáme na akejkoľvek klasike. Ako dobre poznáte najznámejšie slovenské i svetové koláče?

Sacherova torta

1/12 Aký džem sa pridáva do Sacherovej torty?

Foto: Shutterstock
Bratislavské rožky

2/12 Čím sa tradične plnia bratislavské rožky?

Foto: Vladimír Kampf
Hroznová štrúdľa

3/12 Z akého cesta sa robí originálna štrúdľa?

Foto: Nový Čas pre ženy
Homemade cake 'Pavlova' with whipped cream and fresh raspberry on a light background.

4/12 Čo tvorí základ Pavlovej torty?

Foto: iStockphoto
Medovnikárka Viera Obrinová z obce Vechec pri Vranove nad Topľou vytvára jedinečné medovníky už sedemnásť rokov. Jej špecialitou zdobenie medovníkov výšivkovým vzorom, ktoré vytvára v rôznych v rôznych podobách. Vechec,  6. decembra 2022. FOTO TASR - Roman Hanc

5/12 Perník a medovník nie je jeden a ten istý koláč. Dokonca ich často nesprávne pomenúvame. Aký je v nich rozdiel?

Foto: Roman Hanc
Krásne naservírované tiramisu.

6/12 Ktorá potravina nepatrí do tiramisu?

Foto: https://www.instagram.com/p/CsreiULqWEq/
Mille feuilles s jahodami

7/12 Z akých vrstiev pozostáva francúzsky koláč Mille Feuilles?

Foto: Dušan Křístek
jedlo, strava, recepty, baklava, turecká kuchyňa, koláč, mandle, orechy
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 34/2009
pôvodný súbor:baklava TURECKO.eps

8/12 Patrí do baklavy ovocie?

Foto: Peter Záhradník
Makronky s paradajkovou omáčkou a lososom.

9/12 Čo nepatrí do cesta na makrónky?

Foto: Pinterest
Churros

10/12 Do čoho sa tradične namáča churros?

Foto: Unsplash by WantTo Create
jedlo, strava, recept, nepečený dezert, dobošové rezy Marína, čokoládová poleva, keksy, plnka
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 32/2009
pôvodný súbor:nepecene dobosove rezy.eps

11/12 Odkiaľ pochádzajú dobošové rezy alebo dobošová torta - jemné piškótové cesto s maslovým krémom?

Foto: Peter Záhradník
Zdravé maškrty. Janica lacová, Aneta Orosová.

Brownie z ryžovej 
múky s orechmi 
bezlepkový 
Potrebujeme: 
100 g ryžovej múky, 100 g masla, 
150 g tmavej (aspoň 70-percentnej) 
čokolády, 100 g nasekaných vlašských 
orechov, 200 g tmavého surového 
trstinového cukru, 3 celé vajcia, 
1 lyžičku prášku do pečiva (najlepšie 
bez fosfátov), 4 lyžice goji 
Ako na to: Zmiešame múku s cukrom, ko- 
kosom a práškom do pečiva. Pridáme vaj- 
cia a rozmiešame znovu. Vo vodnom kú- 
peli roztopíme čokoládu s m

12/12 Čo je kľúčovou ingredienciou v brownies?

Foto: Tomas To-mas Halasz
Hrať znova Pochváľ sa výsledkom Ďalšie kvízy

Ďalšie obľúbené kvízy

Video obsah