OTESTUJTE SA: Odkiaľ pochádza paella, čo je to fracesinha, kto vie vyhľadať hľuzovky? Poznáte európsku kuchyňu?

Pizza
Foto: Internet

6.7. 12:00 To, že pizza a špagety pochádzajú z Talianska, a že domovom šampanského je Francúzsko, vie zrejme každý. Ale sú krajiny, z ktorých sa ich tradičné jedlá dostali aj do iných štátov a domáci ich s veľkou obľubou jedia. A niekedy ani nevedia, odkiaľ dané jedlo pochádza, alebo ako sa pôvodne volá. Je to aj váš prípad? Poznáte európsku kuchyňu?

1/16 Paella je známa špecialita, ktorú tvorí ryža, plody mora, hydinové mäso, zelenina, fazuľa, korenie. Z ktorej krajiny pochádza?

2/16 Menej známa „sestra” paelly je fideuà. V podstate ide o rovnaký druh jedla, len jedna ingrediencia je tam iná. Ktorá?

3/16 Francesinha je sendvič poliaty omáčkou. V preklade znamená „malá Francúzska“. Aká je krajina pôvodu?

4/16 Do ratatouille patria patria paradajky, cesnak, cibuľa, cukiny, baklažán, papriky a korenie. V ktorej krajine je to tradičné jedlo?

5/16 Hľuzovka je huba, ktorej plodnica je považovaná za absolútnu delikatesu a dokonca za najdrahšiu potravinu sveta. Nachádza sa pod zemou. Okrem cvičených psov ich vie hľadať aj iný zvierací druh. Aký?

6/16 Z ktorej krajiny prišiel zvyk „čaj o piatej“?

7/16 Čo je to tarator?

8/16 Odkiaľ tarator pochádza?

9/16 V Poľsku je obľúbenou tradičnou potravou zmes kyslej a bielej kapusty, s klobásou, hríbmi, zemiakmi, mäsom, o konzistencii trochu hustejšej ako segedínsky guláš. Ako sa toto jedlo nazýva?

10/16 Ajvar je čalamáda/pasta, pripravovaná najmä z červených paprík s baklažánom, cesnakom a čili. Je to balkánska špecialita, ale v ktorej krajine balkánskeho regiónu má pôvod?

11/16 Wiener schnitzel, čiže viedenský rezeň, paradoxne, nepochádza z Viedne. Na cisársky dvor priniesol v 19. storočí jeho recept z Talianska poľný maršal gróf Jozef Václav Radecky. Z ktorého mesta?

12/16 Z akého mäsa má byť pravý viedenský rezeň?

13/16 O holandskej kuchyni sa veľmi lichotivo nehovorí, ale predsa len jedným produktom sú známi po celom svete. Akým?

14/16 V Grécku je populárne ako predjedlo niekoľko jedál v menších porciách. Maškrtník môže vyskúšať šaláty, mäsá, nátierky, ryby i morské plody. Ako sa tento „súhrn“ jedál nazýva?

15/16 Köttbullar sú mäsové guličky a dostali sa k nám zo Škandinávie. Z ktorej krajiny presne?

16/16 Veľmi chutným dezertom sú šomló halušky. V ktorej krajine majú pôvod?

Hrať znova Ďalšie kvízy

Ďalšie obľúbené kvízy

Video obsah