OTESTUJTE SA: Ste ozajstní gurmáni? Skutočne poznáte francúzsku kuchyňu?

Francúzske vína a syry.
Foto: Internet

9.11. 12:00 Francúzska kuchyňa patrí medzi najoceňovanejšie na svete. V roku 2010 ju označila organizácia UNESCO za „nedotknuteľné kultúrne dedičstvo“. Vari neexistuje človek, ktorý by nevyhlasoval, že je milovníkov francúzskej kuchyne. Patríte medzi nich aj vy? Ako ju naozaj dobre poznáte?

1/18 Najznámejšie biele pečivo z Francúzska má predĺžený úzky tvar, priemer má väčšinou 5-6 cm, dĺžku 65 cm až meter a má chrumkavú kôrku. Ako sa volá?

2/18 Galettes – palacinky z pohánkovej múky preslávili francúzsky región

3/18 Máte radi pochúťku zvanú foie gras? Čo je to?

4/18 Stelesnenie francúzskej kuchyne, najslávnejší pokrm Francúzska – takto označujú niektorí prominentní kuchári jedlo s názvom Pot-au-Feu. Čo je to?

5/18 Špecialitou z Normandie je Tripes à la mode de Caen. O aké jedlo ide?

6/18 Francúzskou špecialitou sú aj živočíchy, ktoré nie je každý ochotný vložiť do úst.

7/18 Jemná krémová polievka založená na vývare, ktorý je vytlačený z kôrovcov (homáre, langusty, krevety, kraby“, často zahustená ryžou sa volá

8/18 Špecialita z provensálskej kuchyne je zeleninové jedlo z rajčín, paprík, cukiet a baklažánu. Dodáva sa doň cesnak, olivový olej a provensálske bylinky. Volá sa

9/18 Aïoli je cesnaková omáčka či majonéza, podáva s k jedlám z rýb. Obsahuje cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu a vaječné žĺtky. Je to špecialita z regiónu

10/18 Bouillabaisse, čiže bujabéza je aromatický pokrm, ktorý sa podáva ako polievka i ako hlavné jedlo. Jeho hlavnou zložkou – okrem zeleniny a korenín – sú

11/18 Syry sú symbolom francúzskej gastronómie. Bleu d´Auvergne je modrý sýr pôvodom z regiónu Auvergne v južnom centrálnom Francúzsku. Jeho základom je

12/18 Tvrdý syr so sladkastou chuťou z nepasterizovaného kravského mlieka začali už v stredoveku vyrábať pastieri v horských chatách v masíve Jura. Z francúzskych syrov s chráneným označením pôvodu sa ho produkuje najviac. Volá sa

13/18 Pudingový dezert s vrchou vrstvou karamelu sa podáva v miske, niekedy sa flambuje priamo na stole. Najčastejšie má vanilkovú príchuť. Jeho meno je

14/18 Zákusok v tvare gule sa robí z odpaľovaného cesta. Na vrch môže ísť čokoládová poleva, karamel či práškový cukor, môže byť plnený šľahačkou či zmrzlinou a podávaný s kúskami ovocia. Ako sa volá?

15/18 Francúzsko je vinárskou veľmocou, ale piva sa v ňom veľa nevyrába. Výnimkou je región, ktorý susedí s Nemeckom a je ním ovplyvnený. Ide o región

16/18 Calvados či cider z Francúzska dobre poznáme. Ale ako sa volá likér z divokých čerešní, ktorý sa vyrába v regióne Anjou a má asi 12% alkoholu?

17/18 Naše francúzske zemiaky vo Francúzsku nepoznajú. Zato majú zapečené zemiaky so smotanou. Volajú sa

18/18 Ako sa volá kalorické jedlo z bielej fazule a mäsa, obvykle bravčového, kačacieho, husacieho, s klobásou a bravčovou kožou, ktoré sa pomaličky varí v keramickej mise?

Hrať znova Ďalšie kvízy

Ďalšie obľúbené kvízy

Video obsah