Koncom minulého roka odvysielala televízia TA3 sériu dokumentov Chutné Česko, v ktorých ste spoznávali regióny Čiech a Moravy. Do ktorých končín ste sa s kamerou vybrali tentokrát?
Veľmi sa teším, že pokračujeme v spoznávaní ďalších regiónov. Česko je krásne, čo kraj to hrady a zámky plné histórie, kultúrne pamiatky a samozrejme výborná gastronómia. Naše cesty tentokrát smerovali do Libereckého, Ústeckého, Plzenského a Karlovarského kraja. Zatiaľ máme nakrútené štyri dokumenty a teším sa, keď sa o všetky zážitky podelím aj s našimi divákmi.
Hovoríte o zážitkoch. Ktoré z nich vám utkveli najviac v pamäti?
Každý región má svoje čaro a množstvo krásnych miest, ktoré stoja za návštevu. Relácia má však len 10 minút a preto bolo ťažké vytipovať tie najzaujímavejšie. Z každého regiónu som si odniesla veľa zážitkov a inšpirácií.
V Libereckom kraji sme navštívili skláreň Jiřího Pačinka, s ktorým som si vyskúšala toto krásne, tradičné remeslo a na záver relácie som pripravovala recept s kuchárom Richardom Fuchsom, ktorý varí v reštauráciách ocenených Michelinskou hviezdou.
Presvedčila som sa, že Plzenský kraj nie je len regiónom piva, ale tiež úžasnej kultúry a histórie. Boli sme sa pozrieť na Vodnom hrade Švihov, kde sa nakrúcala legendárna rozprávka Tri oriešky pre Popolušku. Bez nej si neviem predstaviť Vianoce, takže to bol ďalší krásny zážitok.
V Karlovarskom kraji som sa najviac tešila na Karlove Vary, kde som bola naposledy na výlete pred siedmimi rokmi. Domov sme si odniesli množstvo krásnych záberov, zaujímavé rozhovory a verím, že divákov inšpirujeme aj tradičnými, regionálnymi receptami.
Už samotný názov relácie Chutné Česko napovedá, že sa v nej bude aj variť. Aké špeciality ste pripravovali?
S Richardom Fuchsom sme zvolili sezónny recept, pečeného králika na jarnej, grilovanej zelenine. Bol to skutočne zážitok variť s takouto šéfkuchárskou hviezdou a ochutnať jeho špeciality. V Karlovarskom kraji divákom ukážeme, ako sa robí tradičný karlovarský knedlík. Pripravovali sme ho na záhrade reštaurácie, takže to bolo zaujímavé a autentické.
V Plzni sme nemohli v recepte vynechať pivo a preto sme piekli kačku na pive. Recepty sme vyberali tak, aby si ich diváci vedeli pripraviť aj doma tak verím, že nejaký z nich vyskúšajú. Najbližšie, keď budem piecť kačku, tak určite na pive podávanú s karlovarským knedlíkom.
To znie výborne. Po týchto gastronomických zážitkoch zrejme prichádzate domov aj s nejakým tým kilom navyše...
Je pravda, že počas týždňa nakrúcania toho ochutnáme veľa a väčšina jedál nie sú práve tie, ktoré zvyknem variť doma. Počas nakrúcania však veľa nachodíme, takže pohyb to zachraňuje. Každý deň máme nabitý program, presúvame sa z miesta na miesto podľa vopred pripraveného itinerára. Ale musím sa priznať, že keď sa vrátim domov, o mäse nechcem počuť minimálne týždeň (smiech).
Na týždňových cestách Vás sprevádzajú dvaja kameramani. Ako vám funguje spolupráca? Pretože aj tá je zrejme dôležitá.
Áno, dobrá spolupráca je veľmi dôležitá, pretože to, ako je tím zohratý je zrkadlom kvality celého dokumentu. Kameramani Tomáš Galambos a Ivan Popelár vkladajú do každej relácie svoju kreativitu a nápady. Aj napriek tomu, že večer prichádzame unavení na hotel a na druhý deň nás čaká opäť nabitý program, práca nám robí radosť. Veľa sa spolu nasmejeme a to je dôležité, pretože bez dobrej atmosféry by to nefungovalo.
Ako rada relaxujete po nakrúcaní?
Na ten relax nie je veru až toľko času, pretože keď sa vrátime z Čiech, moja práca sa nekončí a čakajú ma ešte hodiny v strižni. Spolupracujem so šikovným strihačom Petrom Hudákom, ktorý je posledným, no rovnako dôležitým, článkom nášho tímu. Ale keď mám chvíľu pre seba, preferujem skôr aktívny relax. Idem do posilňovne, na prechádzku, alebo bicykel. Záleží od ročného obdobia. Teraz, keď sa už oteplilo, chodím behávať do lesa, ktorý mám blízko domu. Je to super psychohygiena, človek príde na iné myšlienky. No a tým najväčším relaxom je pre mňa čas strávený s rodinou.
V prvej sérii dokumentov Vás najviac očaril Český Krumlov. Kam by ste sa chceli súkromne vrátiť teraz?
Zatiaľ sme navštívili štyri kraje, takže sme len v polovici nakrúcania. Teším sa na ďalšie zaujímavé miesta, ktoré nás čakajú. Z toho, čo som zatiaľ videla ma veľmi očarilo malebné mestečko Loket v Karlovarskom kraji.
Boli sme sa pozrieť na krásnom stredovekom hrade postavenom v gotickom štýle. V tom čase tam mala koncert skupina Nazaret a sprievodkyňa spomínala, že organizujú množstvo zaujímavých kultúrnych podujatí. Myslím, že by som si tam určite prišla na svoje, keďže sa kultúre ako redaktorka venujem už viac ako 10 rokov. Práve preto je nakrúcanie týchto dokumentov príjemným spestrením mojej doterajšej práce.
Kedy sa diváci TA3 budú môcť tešiť na prvý dokument z druhej série Chutného Česka?
Prvý dokument bude mať premiéru 7. júna o 16:30 na TA3. Srdečne pozývam všetkých divákov, aby spolu s nami spoznali to najkrajšie z ďalších regiónov Čiech.