Dáte si svrčky? Ak si chcete pochutiť na bielkovinách budúcnosti, nemusíte cestovať ďaleko. Stačí prekročiť hranicu s Českou republikou. Susedia totiž začali predávať chlieb so svrčkovou múkou. Idú s dobou.

Vláknina a bielkoviny

Vlani v novembri začala fínska pekáreň ponúkať chlieb z pomletého hmyzu. Aktuálne sa k potravinovému trendu pridali aj Česi, veď Európska únia uznala chrobáky ako potravinu nového typu a najradšej by bola, keby sme ich do piatich rokov jedli trikrát týždenne.

Reťazec Penny Market začal v Českej republike predávať na naše pomery nezvyčajný chlieb. Obsahuje desať percent svrčkovej múky. V každom bochníku je pomletých asi 198 svrčkov, ktoré dodávajú chlebu viac vlákniny a bielkovín. Dodávateľom je spoločnosť SENS Foods, ktorá je súčasťou startupového inkubátora UP21.

„Svrčky a hmyz sú potravinou budúcnosti. Chlieb vyrobený s podielom svrčkov je výrazne výživnejší a viac zasýti. Veríme, že si ho zákazníci obľúbia a nám sa bude naďalej dariť búrať stigmu, že hmyz sa predsa jesť nedá,“ citoval spoluzakladateľa SENS Foods Radka Hušeka reflex.cz. Chlieb stojí 49,90 Kč, v prepočte 1,95 eur.

Fitnes tyčinky

Svrčkový chlieb nie je jedinou „chrobákovou“ špecialitou spoločnosti. Vyše roka vyrába proteínové tyčinky zo svrčkovej múky, ktoré sa uchytili v posilňovniach či v potravinách so zdravou výživou. Podľa Hušeka nemá svrčia múka žiadnu chuť.

Firma má svrčiu farmu v Thajsku a vzhľadom na dopyt sa pekne rozširuje. Do konca roka vyprodukuje 3,5 tony svrčkovej múky mesačne a stane sa najväčšou svrčkovou farmou na svete.

U našich susedov sú populárne i hmyzie večere. V reštaurácii Klub cestovateľov v Brne sú beznádejne vybookované. „Kto premôže psychiku a vyskúša to, nakoniec skonštatuje, že hmyz chutí dobre,“ povedal nám pred časom šéfkuchár Milan Václavík. Prvý, ktorý v Česku aj na Slovensku začal variť s u nás nie bežnou ingredienciou – hmyzom.