Tip na článok
káva

Káva v ohrození? Na globálne otepľovanie by mohol doplatiť aj obľúbený nápoj

Neviete si predstaviť deň bez šálky rannej kávy? Tak si ju užívajte plným dúškom, už o pár desaťročí tento rituál sa možno stane luxusom.

Cena kávy totiž do konca storočia podľa odborníkov výrazne stúpne, zatiaľ čo jej kvalita sa zníži. A za všetko môže globálne otepľovanie.

Rana za ranou

„V dôsledku klimatických zmien zmizne káva z vyše 50 percent orných plôch, na ktorých sa dnes vyrába,“ varuje v článku v Daily Mail kanadský odborník na distribúciu potravín profesor Sylvain Charlebois. Čo je teda vo veci? Káva je mimoriadne citlivá na zmeny teploty. Napríklad pri najpoužívanejšej odrode Arabica sú ideálne priemerné teploty od 18 do 21 stupňov. Pri väčších výkyvoch sa kvalita kávy znižuje a jej pestovanie prestáva byť únosné. Ďalšou ranou pre kávovník sú zmeny v množstve zrážok, no a plodina bude zrejme doplácať aj na škodce a rôzne ochorenia. Tie sa totiž so zvyšujúcimi sa teplotami budú vo väčšej miere vyskytovať aj v pásmach, kde sa dnes káva pestuje. A nebude jednoduché brániť sa proti nim. „Na ochranu úrody bude treba vynaložiť nemalé finančné prostriedky, pričom 80 percent pestovateľov sú chudobní roľníci,“ vysvetľuje profesor Charlebois.

Plantáž v Kolumbii:
Celé odvetvie globálne
živí 25 miliónov rodín.
Plantáž v Kolumbii: Celé odvetvie globálne živí 25 miliónov rodín.
profimedia.sk

Aké sú teda odhady? Podľa vedcov len v Latinskej Amerike vrátane najväčšieho svetového producenta Brazílie sa klimatické zmeny negatívne dotknú 90 percent pôdy, na ktorej sa dnes pestuje kávovník. Etiópia, šiesty najväčší svetový výrobca, do roku 2050 môže prísť o 60 percent svojej produkcie. Hospodárske odvetvie pritom celosvetovo živí takmer 25 miliónov rodín, ktoré majú zjavne závažný dôvod na znepokojenie.

Samozrejme, pestovanie plodiny by sa mohlo posunúť do severnejších oblastí, kde klimatické podmienky po ďalšom raste teplôt budú vyhovujúcejšie, ale takéto riešenia sa často veľmi ťažko uvádzajú do praxe.

Vystrelia ceny?

Zatiaľ čo klimatické zmeny ohrozujú globálnu ponuku kávy, dopyt po nej neustále stúpa. Už dnes je po rope druhou najobchodovanejšou komoditou. K tradičným konzumentom v Európe, na ktorú pripadá tretina svetovej spotreby, pribúdajú ďalší, exotickejší. Napríklad spotreba v Číne sa za päť rokov zdvojnásobila.

Človek nemusí byť veľký ekonóm, aby pochopil, že takýto nepomer sa zákonite prejaví v cene. Tá by mohla v nasledujúcich desaťročiach doslova vystreliť. „Ak vám niekto na promo akcii ponúkne šálku kávy zadarmo, určite to neodmietnite. Už onedlho káva môže byť luxusom,“ radí profesor Charlebois.

VIDEO Plus 7 Dní