Tip na článok
Tematické: Andreine Fosinky spríjemnia aj Hallowensku party.

Mladá Slovenka študovala herectvo a tanec, dnes sú hitom jej zvláštne cukrovinky

V pečení Andreiných cukroviniek je aj kus mystiky. Zoslala jej tento dar mama z nebies?

Galéria k článku (5 fotografií )
Hrá sa: Andrea Fosinkám vymýšľa rôzne posýpky, farby, príchute aj tváre.
Fosinky: Meno dostali po svojej stvoriteľke Andrejke, ktorú od detstva volajú Foska.
Podobné klasickým pusinkám: „Moje sú však na povrchu chrumkavé a vo vnútri vláčne, obláčikové,

Neviete sa na ne vynadívať - také sú rozkošné! A keď do sladkých fosiniek zahryznete - len sa rozplynú na jazyku. S príchuťou žuvačky, Orea, Lipo cukríkov… Ich autorka Andrea Krišková do ich výroby dáva celú dušu.

Andrea Krišková: Kedysi zavesila na kliniec tanec, neskôr prácu v SOGA a venuje sa pečeniu.
Andrea Krišková: Kedysi zavesila na kliniec tanec, neskôr prácu v SOGA a venuje sa pečeniu.
Archív A.K.

Tanec aj výtvarné umenie

Študovala herectvo a tanec na konzervatóriu a tak Andreino dospievanie sprevádzalo množstvo tréningov, driny a vystúpení. Štúdium tanca na Vysokej škole múzických umení však po jednom semestri zabalila. „Fakt som už nevládala," priznáva 32-ročná Bratislavčanka.

Od osemnástky teda pomáhala otcovi v aukčnej spoločnosti SOGA, kde pracoval, a neskôr sa tam zamestnala aj ona. Na túto prácu má Andrea úžasné spomienky. „Ako asistentka výkonného riaditeľa som mala na starosti moderovanie vernisáží, sekciu online aukcií a mnoho ďalších vecí - od zháňania kolekcie 50 - až 70 diel, rokovania s klientmi…" vymenúva.

Postupom času však chcela vyskúšať čosi iné. V marci zo SOGA odišla a v apríli sa začala venovať niečomu, čo zmenilo jej život.

Vyčačkané: Fosinky musia byť krásne zabalené, takže ak odoláte, môžete ich darovať.
Vyčačkané: Fosinky musia byť krásne zabalené, takže ak odoláte, môžete ich darovať.
Archív A.K.

Fosinky zabodovali

Vlani ju očarila chuť Pavlovovej torty. „Základom sú vyšľahané bielka s cukrom, mascarpone so šľahačkou a ovocie," hovorí Andrea a dodáva, že s touto dobrotou sa spája príbeh lásky. „Kuchár sa zamiloval do ruskej baleríny a vymyslel pre ňu tortu, ktorú pomenoval podľa nej," vysvetľuje.

Aj Andrea si tortu vyskúšala, hrala sa v kuchyni s cukrom a bielkom a vymýšľala. No nestačilo jej to. Po torte sa začali rodiť malé cukrovinky. „Najťažšie bolo nájsť vzorec, aby moje fosinky stáli. Asi mesiac mi trvalo pochopiť, že záleží na cukre, lebo on viaže bielka. Boli to stovky odskúšaných receptov, stovky vyhodených plechov, kým som bola spokojná. Veľakrát aj chutili, ale vyzerali ako placka," smeje sa.

Prvé vydarené kúsky si odfotila a šupla na Instagram. Nezostali dlho bez odozvy. „Začali sa ozývať ľudia, kde sa dajú tieto cukrovinky kúpiť. Vysvetľovala som im, že to si len ja tak vypekám, ale nedali sa odbiť…," dodá spokojná cukrárka, ktorá žije svoj sen. Jej chutné fosinky nájdete v známej zmrzlinárni v centre hlavného mesta, ale aj na mnohých súkromných oslavách.

Vyrába aj lízatká: Všetko však podľa základného
Vyrába aj lízatká: Všetko však podľa základného "fosinkovského" receptu.
Archív A.K.

Foska

Drobné farbené pusinky, jednorožce, hallowenskí tekvičáci a onedlho pribudne aj vianočná sladká kolekcia… Všetky sú však fosinky. Meno dostali podľa svojej autorky. „Už v detstve som dostala prezývku Foska. Od štyroch rokov som tancovala a bola som veľmi kostnatá. Keď som sa pred telkou vrtela, mala som taký špicatý zadok a moji nebohí rodičia mi hovorili, že vyzerám ako osa, oska. V našej rodine sa všetko skomolí a z oska bola Foska," smeje sa Andrea.

Hrá sa: Andrea Fosinkám vymýšľa rôzne posýpky, farby, príchute aj tváričky.
Hrá sa: Andrea Fosinkám vymýšľa rôzne posýpky, farby, príchute aj tváričky.
Archív A.K.

Dar od mamy?

„V mojom pečení je aj kus mystiky," vraví Andrea. „Do výroby fosiniek som sa vrhla v apríli... Vtedy zomierala moja mama. Akoby mi to zoslala," dodá.

Dovtedy pečeniu cukroviniek výrazne neholdovala. „Milujem taliansku kuchyňu, naučila som sa ich jedlá, aj preto sa kamaráti čudovali, že namiesto slaného teraz vypekám sladké," popisuje. „Navyše som netrpezlivá a keď sa mi niečo nepodarilo, hneď som to vyhodila do koša. Teraz sa piplem s tváričkami fosiniek, ktoré ručne maľujem. V rámci sebapoznávania je to celé zaujímavé - ako vie človek sám seba prekvapiť," priznáva sympatická cukrárka.

VIDEO Plus 7 Dní