Čoraz väčšej popularite sa whisky teší aj v Európe, zaujímavé je, že z európskych krajín je jej najväčším dovozcom krajina milovníkov vína - Francúzsko. A kde sa vyrába najlepšia whisky? Na Slovensku.

A viete, ktoré whisky sú na svete najobľúbenejšie? Ukazujú to naše grafy, porovnávajúce jej produkciu v roku 2014 a 2019:

Tieto krajiny vyprodukovali najviac whisky/whiskey v roku 2014.
Tieto krajiny vyprodukovali najviac whisky/whiskey v roku 2014.
Zdroj: Technavio Research

To, že škótska whisky je stále najžiadanejšou asi neprekvapuje, tento stav trvá už vyše sto rokov. Zaujímavé však je, že za posledných päť rokov mierne klesá výroba tohto nápoja v tých najtradičnejších krajinách - okrem Śkotska aj v USA a Kanade, naopak, silnie o ňu záujem - a tým pádom aj stúpa výroba vo zvyšku sveta.

Najväčším trhom pre whisky je India, záujem o ňu však v poslednom období stúpa aj v Európe. Z európskych krajín sa, možno trochu prekvapivo, teší najväčšej obľube v krajine známej predovšetkým kvalitnými vínami a špičkovými koňakmi - vo Francúzsku.

Takto by mala vyzerať produkcia whisky/whiskey v roku 2019.
Takto by mala vyzerať produkcia whisky/whiskey v roku 2019.
Zdroj: Technavio Research

K európskej whisky však máme čo povedať aj my. Možno sa budete diviť, ale najlepšia whisky na rok 2019 vyrobená v Európe totiž pochádza zo Slovenska - je to Nestville Whisky Master Blender. Ide o limitovanú edíciu 8-ročnej blendovanej (miešanej) whisky, ktorá vzniká zmiešaním štyroch destilátov zo štyroch rôznych dubových sudov z archívu Nestville.

Osemročná Nestville Master Blender je podľa Whisky Bible najlepšou európskou whisky pre rok 2019.
Osemročná Nestville Master Blender je podľa Whisky Bible najlepšou európskou whisky pre rok 2019.
Zdroj: Nestville

Ako najlepšiu európsku whisky ju označil Jim Murray, rešpektovaný svetový odborník, ktorý každý rok vydáva sprievodcu Whisky Bible. Tvorcovi najlepšej európskej whisky, ktorým je marketingový riaditeľ Michal Rusiňak, sme počas súťaže Nestville Master Cup o najlepšieho barmana položili päť otázok, ktoré zaujímajú každého, kto tento druh alkoholu pije.

1. Je pravda, že voda kazí chuť whisky?
Nie, pravda však je, že aj voda zásadným spôsobom ovplyvňuje jej výslednú chuť. Dôležité je, kadiaľ preteká - my používame vodu, ktorá prechádza dlhou cestou z Belianskych Tatier až do Ľubovnianskej kotliny. Počas nej sa obohacuje o jedinečné minerálne zloženie a je filtrovaná cez horniny, čo sa prejaví na špecifickej chuti.

2. Je pravda, že tmavšia whisky je vždy staršia?
Všetko závisí od použitých sudov, v ktorých whisky zreje, a stupňa vypálenia daných sudov. Ak zreje v nových sudoch, tak výsledná whisky je tmavšia ako tá, ktorá zrela dlhšie v použitých sudoch.

3. Je pravda, že staršia whisky je vždy kvalitnejšia?
Nie je to vždy pravda. Ovplyvňuje to veľmi veľa faktorov, ako sú použité suroviny, proces výroby, sudy, oblasť, v ktorej whisky zreje, a iné. Niektoré druhy dosahujú aj v mladšom veku vyššiu kvalitu ako niektoré staršie ročníky.

4. Je pravda, že whisky sa má piť pri izbovej teplote?
Každý nech ju pije tak, ako mu chutí. Samozrejme, ak si ju budete vychutnávať čistú pri teplote okolo 18 stupňov, tak sa vám otvorí cele spektrum vôní a chutí, ktoré v sebe skrýva.

5. Je pravda, že whisky a whiskey je úplne to isté?
Áno, je to pravda. Označenie whiskey využívajú krajiny, ako je Írsko, Kanada a USA.